„Süsd ki olajban a szárnyaim, b…szd meg, a maradékomat a dögkútra vessed”

Habkönnyed elmebaj 13 tételben madarakról, nemcsak madaraknak. Gidnim’Rém új lemeze, a Csőr hét év megfeszített munkája, agyf@sz és esti fény. Exkluzív premier.

Látomásos madárkodás. Hibbant, agyf@sz-cunami? Bulika, b@szatáska, és egyéb állatfajták. Ja, nem, csak madár, de az a kiwitől Dodóig. Kicsinál. Imádom. Eldobom. Megrágom. Megrág.


Gidnim’Rém, illetve a „rém” bőrébe bújt orvos, Urbán Bence az egyik legkettyósabb arc, akinek a zenéjéhez valaha volt közöm. Egyszerűen kifogyok a jelzőkből, melléknevekből, ha az ő lemezeiről, klipjeiről, dalairól, vagy mi az izéiről kellene írnom. A fenti szóhalom azután fogalmazódott meg bennem, hogy egyben meghallgattam az itt debütáló új, Csőr becses címet viselő nagylemezét.


Ha valami érzelmi hullámvasút, akkor ez már-már azon is túl van. Persze, ha egy ‘Rém-lemez nem lenne Ideglelésbe oltott Száll a kakukk a fészkére, akkor kellene igazán aggódni, és megkérdezni az alkotót, hogy vajon minden rendben van-e vele. De ezúttal is megnyugodhatunk, a Csőr hozza a megszokott formát. S mielőtt bárki azt gondolná, eme agymenés egy orvos koronavírus-járvány miatti feszültségének levezetése, meg kell nyugtatnunk mindenkit: NEM, csak a szokásos – az albumhoz hét éve fogott hozzá Bence, a legrégebbi dal pedig lassan 12 éves! (A keményvonalas rajongóknak pedig tuti lesznek ismerős, már korábbi koncertekről ismerős darabok a listán.)


– Az első szám szövege egy Pilinszky versből van, de ugye összességében ez egy ilyen ornitológiai agyfasz. Ezen kívül még ebből a sorozatból van kb. 20 dalom, szóval lesz folytatása – összegez tömören az alkotó.


Szóval, ha szeretnétek a legnagyobb ibizai gigaveretésből egy andalító furulya-zongora átvezetéssel egy (szür)reális Wes Anderson-szerű animációs madárfilmbe zuhanni, hogy utána egy acid-partin pörögjön a szátokban egy fogpiszkáló, és ne elégedjetek meg lefekvés előtt mindezzel, hanem még suttogós metál koncertre is bekopognátok egy sötét tromsői pincébe, nos, akkor itt van 51 perc, ahol mindezt egyben megkapjátok kellően madárítva. Jó szórakozást és józanodást!


Aki YouTube-on kattanna rá a lemezre, íme, ide klikkoljon!

Gidnim’Rém – Csőr Full album stream

Megjelent a Csőr. Csumpó! Letölthető: https://gidnimrem.bandcamp.com https://fb.com/gidnimrem https://instagram.com/gidnimrem Legyetek.


Amúgy – egy kis plusz közszolgálati – Bencéék nemrég a Fű alattunkhoz hasonló vlog-beszélgetős műsort is útjára indítottak, a BocskaiMocskai épp a veszélyhelyzet előtt debütált és az első adásban + akusztikus élőzenélésben az Árnyéknyúl volt a vendég.


Ha pedig még mindig nem elég, és olvasnátok-hallgatnátok még Gidnim’Rémet, legutóbb erről írtunk:

Teljes őrületbe kerget az orvos, és ennek baromira örülünk | Ígéretes titánok

Harminc perc totális agymenés Urbán Bencétől aka Gidnim’Rémtől. Ez a Malakiás projekt, ami olyan, mint egy végtelenített zenei helyzetgyakorlat. Villámkritika.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland