A poszt-celebkultúra antitézise imázsklipbe oltva

Rég láttam olyan jó hangulatú klipet, mint a Gyík zenekar Kék foltokból smiley c. darabja. És milyen a dal? Hát, nem egy Crvena zvezda-induló, az egyszer tuti!

 

 

A Gyík zenekar egy dologhoz piszkosul ért, és ez a hangulatkeltés. Klipjeik történetek helyett inkább miliőkbe visznek. Így volt ez a legutóbbi kislemezükkel is, ahol három tételt kaptunk, hol ötletes testre ragasztott szövegmatricákkal, hol a cukiságfaktort kutyával kimaxoló szösszenettel támadtak, vagy épp egy nyárzáró dunaparti – margit szigeti (amúgy történet szempontból kb. értelmezhetetlen) hangulatjelentéssel, ami történetesen nálunk premierezett. [S mivel, asszem, jó viszonyban vagyok a Lukovich András (gityó), Balogh Borsa (gityó) és Nagy Viktor (szöveg) trióval, így a csúcsrajáratott nepotizmus jegyében azért a másik két tételt ITT és ITT szintén alaposan kiveséztük.]

 

A srácok most kb. ott folytatják, ahol legutóbb abbahagyták, a Kék foltokból smiley címet viselő friss daluk (Jézus!) ugyanolyan hangulatjelentés, mint a korábbi videóik. Sőt, talán ez minden idők legjobb gyíkos mozgóképe. Lippai Balázs rendező-operatőr pöpecül dolgozott. Jó ez az egysnittes megoldás, ami igazából kettő, de a lényeg, pont megy egy kellemes, nyári, folyóparti, kora esti lelazuláshoz. A fények Insta-filter fittek, a nap pont olyan szögben bukik alá, hogy tökéletesen passzoljon Lukovich mester legnagyobb giccséhez ► amikor 0:59-nél kikap egy rozét egy vadidegen kezéből, hogy azt lassított felvételre hajazva a lehető legflegmább, citromba harapott fintorral lögybölje teátrálisan mielőtt a legflegmább sommeliert meghazudtoló flegmitással vegye izlelő bimbói közé az isteni nedüt. S ha már kipécéztem itt András barátomat – akivel a totális nepotizmus jegyében nemrég együtt jártuk meg Noel Gallagher manchesteri koncertjét –, akkor könyörgöm, a szeretet jegyében, kedves gyíkok, adjatok már neki egy-két tockost klipforgatás előtt, hogy ne legyenek ilyen citromba harapott grimaszai 😀 Arról nem beszélve, a Crvena zvezda mez rajta konkrétan Gászprom! (Nándorfehérvár után én nem erőltetném, muhaha!)

 

 

Ha pedig túljutunk a giccs-fik@ kettősén, akkor már csak az marad: jó-jó, de milyen a dal? Bevallom, engem eléggé megkorrumpáltak, mert magát a számot már játszós állapotában hallottam, így azelőtt tudtam milyen, mielőtt önnön valójában, Dióssy Ákos bűvészujjai között világra érkezett volna. Zeneileg egyébként a Kék foltokból smiley hozza a megszokott Gyík-formát, a gitártémák azonban ezúttal mintha erősebbek lennének, valahogy jobban ülnek. Jobban adja a fül. Az kétségtelen, Luc Gizi vokálja oldja az esetleges monotonitás-faktort. Mondanám, így érdemes kihasználni a női énekhangot.

 

Nem mellesleg – akarva vagy akaratlanul, de – asszem, sikerült leforgatniuk a Lágymányosi Rákóczi híd lábánál üzemelő Valyo kikötő imázsklipjét. Remélem, azért előtte a szponzori-szerződést megkötötték 😀 😀 😀 Mindenesetre, mivel a hely nagyon olyan, mint anno lassan húsz éve a szebb napjaiban a Kopaszi-gáton pörgő ős-West Balkán volt. Már csak ezért az underground susnyás érézésért is, mintha amolyan antitézise lenne napjaink poszt-celeb „kultúrájának”, (a talán tudatos giccsek miatt is) paródiája a kiülős helyek rongyrázos hányingerének. (Csak Andrást ne engédjeték soha többé tipegni, ahogy most a klip végén!)

 

Közben míg e sorokat körmölöm, Gyíkék már legalább egy napja a finomabbnál finomabb italokat szürcsölik testületileg az Orfűi-tó partján a Fishingen. (Én meg épp úgy mutatok be nekik itt fejben, mint Robbie Williams az orosz foci vébé megnyitóján!) Ha pedig ott dekkolnak, fel is fognak lépni, méghozzá holnap, június 22-én pénteken 17 órától A Tűzhöz közelnél osztják az igét! Ha van tikkettetek a szoldáut halas-bulira, akkor egyértelműen OTT a helyetek, mert az egyik legjobb hangulat tuti az övék lesz a feszten! Akik pösten csípnék el őket, a függetlenség napján, azaz július 4-én a TRIP Teraszon nyomják, hogy utána a tavalyi f@szaságuk után idén július 28-án foglalják el a Szabadság hidat 😉

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland