Egy kopasz fát nézünk gyorsított felvételen, és ez jó

Tovább pörög a Hársh-expressz. Másfél hónapja mutattuk be őket, s ezúttal egy videóklipet hoztak a srácok, amely szintén mer merészen kísérlezni. Premier.

 

A Hárshban azt bírom, hogy mer kísérletezni, s ebből fakadóan – tejóég, sose gondoltam, hogy ezt így írom le, de – unortodox módon közelít a dolgokhoz, amivel kipattintja az embert is a komfortzónából. A Berényi László (gitár), Kondrát Balázs (basszus) és Baki Ádám (dobok) alkotta trió bemutatkozó kislemeze másfél hónapja debütált nálunk, s úgy tűnik, a srácok azóta se pihentek sokat, most egy új dallal és klippel jelentkeztek, itt a Maros.

 

A dal, illetve a vizuális világ – amely ezúttal is a Cineast kollektíva szorgos kezemunkáját dícséri – nem épp a nyárra, a nyakunkon lévő fesztiválszezonra hangol, mint inkább picit a komor őszi-téli világot eleveníti fel egy pillanatra. Már ez unortodox húzás így a napfény jelenlegi országútján. Aztán mit látunk, egy kopár fa (hárs? – muhaha) kontúrjai távolodnak természetfilmes gyorsított felvétel üzemmódban, miközben körülötte a táj (egy temetőnek tűnő terület) egyre jobban kibontakozva hajlik estébe, majd éjjelbe, hogy a végén finoman Twin Peaks-hangulatra hajazva a zenekar tagjai is feltűnjenek, egyre közelebb „settenkedve” a (végzet?) fájához.

 

De mégis mi ebben az érdekes? – tehetik fel sokan most a kérdést. S miközben tudjuk, vagy legalább is sejtjük, milyen sziszifuszi meló lehet összepakolni egy ilyen felgyorsított felvételt, órákat dekkolni egy helyben a kamerával, a felvetés mégis talán jogosnak tűnhet. S itt jön a korábban emlegetett kísérletező-faktor. Ugyan egy klipnél elképesztően fontos a vizualitás, jelen esetben mégse a „fa” a lényeg, mint inkább az, amit a zene összehoz mindezzel. Ahogy elvisz egy jó kis utazásra, ahogy a dalon belül megannyi hullám megjelenik, egymásba gabalyodva átvezet egyikről a másikra. Mert nem kétséges, ez az instrumentális cucc viszi az embert magával. Elsodor, és picit, mintha meghipnotizálna, belső elmélkedésre ösztönöz, még ha esetleg nem is akar, vagy nem is ez a célja. Viszont ez az erőssége! Semmi kétség. A kérdés pedig már csak az, milyen lenne a srácok által megálmodott utazás élőben? Reméljük, hamarosan ez is kiderül majd, addig is itt az új klip, lehet szépen rágyógyulni 😉

 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland