Hello Sziget, jó újra látni!

Mi változott, mi maradt, mi lett menő és mi nem. Mi a „blokkosodás” előnye és hátránya. Rapid túrán vezet körbe a terepen Penke Bence. Fesztiválnapló #1.

Fotó: Penke Bence / Ígéretes titánok


Ed Sheeran főszereplésével lezajlott a Sziget Fesztivál mínusz egyedik napja. Őszintén szólva a vörös zseni koncertje utáni káoszról nem tudok beszámolni (a Borfalu nyugalmában vészeltem át), de nem biztos, hogy az volt a legizgibb a 2019-es Szabadság Szigete startján.


Visszajáró vendégként egy fesztivál első két napja általában annak felfedezése, hogy idén mi változott, és mi maradt ismerős. Mivel a Sziget kiválóan halad azon az úton, hogy Európa domináns, meghatározó fesztiváljává váljon, érthető a lassú, folyamatos átalakulás.


A bejutás például egészen gördülékenyen halad, fél három környéki érkezéssel nagyjából 20 perc alatt jutottam a K-hídtól a sci-fi beengedőrendszerig. Igen, a tavalyról ismert módszer szerint karszalaghoz rögzített kis MasterCard cucchoz hozzárendelik a személyid szkennelt képét, és a belépésnél ellenőrzik. (Ugye ezt papírozta le idén a kormány törvényileg is, merthogy adatkezelés ügyileg ebből volt némi feszkó, most egyelőre jogszabályilag nincs; az adatokat a Szigetnek a fesztivál után 90 nappal törölnie kell.) Ugyanez a kis kütyü működik a talán már el is feledett FestiPay kártyák helyettesítéseként, úgyhogy tényleg tiszta Mass Effect, a karperecemmel fizetek – de a papíralapú napijegy is ugyanezen az elven működik.

Ez a srác nem csinál semmit, de azt k…rva jól | Ígéretes titánok

Ed Sheeran, Budapest. Erre a két szóra őrült meg kb. egy évvel ezelőtt mindenki, tegnap pedig elérkezett a nap, amiről még két hétig az Instagramod szólni fog.

A fenntarthatóság jegyében természetesen a már bevált repohár rendszer is maradt, sőt, már szívószálat is csak akkor raknak bele, ha azt külön kérnénk, de ki az a hülye aki ezt külön kéri. A hosszú távú cél pedig a PET palackok és egyéb műanyagok teljes száműzése. (Lásd idén Glastonbury fesztivál.)


Ami viszont változott, az a helyszínek elhelyezkedése, még ha csak „nüansznyit” is. Ahogy azt Kádár Tamás, a Sziget Cultural Management ügyvezető igazgatója a sajtóbejáráson is kiemelte, idén igyekeztek szellősebbé tenni a fesztivált, több kisebb helyszínt és kiszolgálóegységet közelebb raktak egymáshoz, így kb. „blokkosabb” lett a térkép, viszont sokkal több élettere marad a fesztiválozóknak. Ennek az ötletnek az egyik áldozata az általam nagyon szeretett és gyakran látogatott Borfalu, ami alapterületileg nagyobb lett, beköltözött viszont oda a YouTube Music Tribute Stage, ami a csendes kis menedék hangulatot nem biztos, hogy tudja ápolni.

Frank Turner az A38 színpadon /// Fotó: Penke Bence / Ígéretes titánok
Frank Turner az A38 színpadon /// Fotó: Penke Bence / Ígéretes titánok


A varázskarkötő feltöltésére alkalmas bódé keresése közben botlottunk bele egy nagyon menő dologba az IBIS Európa Színpadnál. Az Ibis márciusban jelentette be, hogy elindítja az Ibis Music Programot, aminek során 17 ország szállodáiban 44 minikoncertet játszanak feltörekvő előadók, a 9 kiválasztott projekt pedig egy szakmai zsűri előtt játszhatott a Sziget -1. napján.


Az A38 sajnos/szerencsére még mindig izgibb a Nagyszínpadnál, bármilyen előzetes tervet túl könnyen írt felül az Ocean Alley – Frank Turner – Kodaline trió, az éjjeli bulikra pedig még mindig a Sláger FM Színpadot ajánlom, mert hát csuda dolgok történnek ott.


Hál’ istennek tragédia nem történt az este során, így felszabadultan, üdén és a tegnapi tetteinket megbánva vethetjük magunkat a 0. nap elé. Ha nem szeretnél céltalanul lődörögni az ALDI és a Sziget Beach között, akkor IDE KATTINTVA tájékozódj!

7alatt – Nem fogod elhinni, mit ajánl az Ígéretes Titánok a Szigetre! | Ígéretes titánok

Az öledbe pottyant egy napijegy, de nem tudod, mit csinálj a SZIGETen? Szereztél bérletet, de eleged van Class FM-es előadókból? SZIGET szpesöl edisön vol 1.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence