„Sokszínű generációm van, így érdekes lehet ezt a fajta szubkultúrát bemutatni”

Mém, trash, netán mindkettő egyszerre? Interjú az ivan4sure mögött álló Prokopp Attilával bedroom-popról, a ciderről, az érkező EP-ről és a brit tervekről.

ivan4sure /// Fotó: Stósz György Péter
ivan4sure /// Fotó: Stósz György Péter


Mennyire tudatos, illetve mennyire ösztönös az ivan4sure? Mennyire tervezed meg a megjelenéseket?

Mindig csak egy projektre fókuszálok és abból próbáljuk a maximumot kihozni. Pár havonta szoktam dalokat megjelentetni, általában ennyi idő kell egy dal véglegesítéséhez, mivel csomószor újragondolunk mindent a produceremmel, Donáth Áronnal.


Amikor belevágtál már tudtad, így tervezted, hogy ilyen magányosnak tűnő szólóba fogsz?

Mindig is szólókarrierben gondolkodtam, de két éve egy banda frontembere voltam. A srácokkal mai napig szoktunk együtt zenélni, viszont már csak ivan4sure dalokat játszunk. Néha előjönnek kedvenc dalok is, de ilyen egy jó baráti társaság, akik tudnak együtt zenélni.


A dalaid mennyire mémek, mennyire trash anyagok, vagy épp mennyire komolyak? Mintha egyszerre mindhárom érződne rajtuk.

Tyler the Creator régebbi projektjei sokat inspiráltak amikor elkezdtem dalszövegeket írni. Ezek mellett Billie Eilish és Finneas egyszerűsége is megfogott, ezekből is építkezem, inkább goofy beütése van a „kedves naplóm” bejegyzések mellett.

ivan4sure – cider

my new also the FIRST song from upcoming ep, cider !!! smart url for cider: https://smarturl.it/ciderforsure composed, written by attila prokopp aka ivan4sur…


A BSide-nak nyilatkoztad: úgy éreztem, érdekes téma lehet, ha azt veszem alapul, milyen érzés Gen Z-ként felnőni Magyarországon, azon belül is Budapesten. Ezt szerinted meg kell mutatni, mármint úgy érzed, keveset tudnak, kevéssé foglalkoznak a generációtokkal?

Mivel sok nemzetközi hallgatóm van, úgy érzem, hogy nekik ezzel az életképpel új dolgokat mutathatok meg, inkább őket céloztam meg ezzel a kijelentéssel. Szerintem érdekes és sokszínű generációm van, így érdekes lehet ezt a fajta szubkultúrát bemutatni.


Ha már itt tartunk, a zenei projekteddel miként lehet mindezt bemutatni? Vannak-e olyan sarkalatos dolgok, amikre te kifejezetten szeretnél hangsúlyt fektetni?

Az eddigi dalaim kamaszkori problémákat boncolnak, és az EP pont ezeket a szakaszokat fogja magába foglalni. Az első dalom hangzásvilágában még bizonytalan voltam, viszont azóta megtaláltam azt, amiben komfortosan mozgok. Az EP-t illetően maradok a jelenlegi hangzásnál, viszont több élőzenés motívumot szeretnék benne bemutatni.


Ha visszanézel, szerinted mennyiben fejlődött, mélyült a hangzásod? Mintha picit gyorsult volna a tempód.

Úgy érzem én is és a közönségem is, hogy dalról dalra fejlődök több téren, aminek nagyon örülök!!! Mindig új oldalamat próbálom megmutatni, de mégis önazonos maradok a zenékkel. Amúgy csak azért tűnik gyorsabbnak, mert a legújabb dalomban, a ciderben fontosnak találtuk a dobok használatát. És egy kis titok: A laundry days-nek is van egy dobos, erőteljes verziója, de mégis a nyugodt verzióját adtam ki.

ivan4sure – laundry days

my newest song, laundry days is OUT!!!!!!! smart url for this tune: https://smarturl.it/laundrydays my social medias: instagram: @ivan4sure tiktok: @ivan4sur…

A cider a nemsokára érkező EP-d első fecskéje – hangulatilag mennyire foglalja össze a kislemezt. Az anyag inkább koncepció, vagy inkább hangulatok egymás mellé válogatása lesz?

Az EP egy koncepcionális lemez lesz, ami a kamaszkori idő múlását mutatja be, miközben különböző hangulatokra épül fel. A dalokat is sorrendben érdemes meghallgatni, de önállóan is helyt állnak majd. Egyébkét amikor a cider-t írtam, nem éreztem még magam EP-képesnek, hiszen ez egy nagy feladat, így inkább ez egy kitérő volt, de bejött, úgyhogy hasonló hangzásban gondolkodunk.


Azt is mondtad, jövőre megcélzod az EU-t épp elhagyó Nagy-Britanniát, ahol zenei producerként tanulsz majd. Hogy látod, a ti generációtoknak esetleg már könnyebb érvényesülnie nemzetközi közegben? Mik a kinti terveid és mivel lennél elégedett?

Igen, Londonban szeretném építeni az éltem, illetve a karrierem. Egy ottani barátom, aki a BBC-nek dolgozik, mesélt már arról, hogy sok magyarral találkozik a kinti zenei életben, ami szerintem király!!! Ezek mellett úgy érzem, hogy a magyar könnyűzene is szép korszakot él meg, illetve jövőre itt tervezik az MTV EMA-t is. Nagy-Britanniához visszatérve vannak már kinti tervek is, de nem szeretném elkiabálni magam.

ivan4sure /// Fotó: Stósz György Péter
ivan4sure /// Fotó: Stósz György Péter


Nemcsak a koronavírus-járvány miatt, de a zenei szobaprojekteknek mintha egyre nagyobb keletje lenne, átalakulóban a műfaj: többen érdeklődnek a stream-ek, akár szoba-élők. Ez nálad hogy csapódik le?

Igen, most globálisan tekintve a bedroom-pop virágkorát éli, több előadó is mainstream közegekben mozog már, ami sokaknak nagy előrelépés lehet. Léptem már interakcióba szcénán belüliekkel és a hallgatóik mindig pozitívan álltak hozzám, amiért hálás vagyok. Ami nekem sokat segített az a Spotify, hiszen ők teret adnak az ilyen stílusú projekteknek.


Most minden bizonytalan, de ha egyszer újra lehet koncerteket tartani, akkor mennyi idő alatt tudsz/tudtok felkészülni egy élő fellépésre a korlátozások feloldása után? És lehet-e esetleg már tudni, hogy erre hol kerülhet sor?

Most lett volna egy fellépésem, ahol szerettem volna élőben debütáltatni a cider-t, de sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt. Egyébként a próbákon próbálunk gyorsak és produktívak lenni, egy barátommal közösen zenélek jelenleg, aki stratocaster gitárral kíséri a dalaimat. A jövőt tekintve nagyon szeretnék egy teljesen zenekart kiépíteni magam köré, és ha ez ténylegesen megvalósul, akkor miénk lesz a világ!


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A podcastunkért pedig IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland