Ha nincs több kérdés, lehet denszelni – Jaffa68-premier

Elérni azt, hogy egy cikkben legyen Beke István és az Anikó Show, nagy érdem. Emellé hozni egy hihetetlen jó bemutatkozó anyagot, még nagyobb. Észlelés Lecserél.

Jaffa68 /// Fotó: Csizmarik Attila


A Jaffa68 annyira friss és ropogós, hogy ha minden igaz, ez a cikk lesz a huszonegyedik bejegyzés a Facebook-oldalukon. És ebben abszolút mérhető ma már, hogy mióta és milyen intenzitással létezik egy zenekar.


A Fehér Tamás (ének), Pék Bálint (gitár), Gál László Balázs (gitár), Gácsi Benedek (basszusgitár) és Demeter Áron (dob) alkotta ötös viszont, amióta megérkeztek a közösségi média világába, aktívan promótálják a most, itt megjelenő Észlelés Lecserél EP-jüket.

Jaffa68 /// Fotó: Ficsor Enikő


A srácokat részben az Anikó Show, részben a vak szerencse hozta össze. Tamás, Benedek és Bálint együtt dolgoztak a TV-ben, Laci és Bálint pedig egy hirtelen felindulásból elkövetett ukulele vásárlás során találkoztak össze. Áronnal meg teljes lett a felállás, így elkezdhették a lemez munkálatait.


Az anyagon összesen félévét dolgoztak, ahhoz pedig, hogy ez a négy dal napvilágot láthasson, mint olyan sok magyar zenekarnak, nekik is le kellett utazniuk Solymárra, Beke István stúdiójába, és bumm, így lett az Észlelés Lecserél:

Jaffa68 – Tisztán Fekete Éjszaka

https://www.facebook.com/jaffa68/ https://www.instagram.com/jaffa.68/ Felvétel: Beke István ÉSZLELÉS LECSERÉL © Jaffa68 – 2020 Fehér Tamás – ének Pék Bálint – gitár Gál László Balázs – gitár / vokál Gácsi Benedek – basszusgitár / vokál Demeter Áron – dob Beke István – billenytűk Koncertszervezés: jafffa68band@gmail.com Dalszöveg: Az észlelés lecserél, felszáll a köd nagyja,

A banda alapvetően a blues-rockból táplálkozik, de erősen megtalálható benne a ’80-as évek felé kacsingatás, és a mai modern hangzásokra törekvés is. Vagy a kettő az igazából ugyanaz?


A lemezindító Tisztán Fekete Éjszaka kezdeti hangjai minden egyes alkalommal egy friss traumát idéznek fel, ugyanis a napokban valamelyik Spotify-algoritmus viccesnek gondolta, ha meglep egy Ákos-dallal. Ugyanaz a rémület járja végig a testemet mindig, amikor elindul az első dal, de szerencsére a pátoszos indítás csak a figyelemfelkeltés egyik eszköze. És, noha néhol benne marad ebben a szerepben a lemez, sőt a szöveg miatt voltak pontok, ahol azt éreztem, hogy a srácok direkt szórakoznak a tűréshatárunkkal, összességében ez az anyag értékéből mit sem von le.


Ezt a négy számot nagyon jól összerakták, élvezhető, nem olyan, amit megun az ember, sokkal inkább olyan, amin ráncolja néha a szemöldökét, de tetszik neki és meglátja a potenciált a zenekarban.

Jaffa68 /// Fotó: Csizmarik Attila


Ezek az apróságok eltörpülnek az igényesen összerakott dalszerkezetek mellett, a klasszikus hangszerelésből is tudtak olyan újdonságokat mutatni, amihez plusz ízt ad hozzá az elektronika, viszont nem megy át elektronikus rock irányába, amiből mostanra nem igazán van szükség utánpótlásra.


Az anyag egyetlen igazi hibája, amit valóban nem sikerült a srácoknak megfogni azelőtt a vékony határ előtt, hogy még az érdekes zónában maradjon, a kaotikussága. A szövegek és az egész hangulat a lemezen nem tudom, hogy a vicces, furcsa alternatív vonalat szeretné tovább vinni, vagy pedig egy sokkal komolyabb, erőteljesebb blues-rock irányt kívánja képviselni.


Annak ellenére, hogy én nem vagyok a szigorú határok kifejezett támogatója, sőt szeretem, ha valaki kipróbál mindenfélét, de egy bemutatkozó anyagnak meg kellene mutatni, hogy merre fog tartani a zenekar, mit várhatunk tőlük.


Ráadásul egyszerűbb lenne, ha meg tudnám mondani, hogy melyik vonal áll jól nekik, de egyikre sem tudom kijelenteni, hogy ezt inkább ne, sőt kifejezetten keretes a lemez. A Tisztán Fekete Éjszaka és az Árnyék komolysága – azért az árnyékba belefért a címben idézett mondat – közé odakerült az Esernyő alter vonala, és a Bűz teljesen Ricsárdgírre hajazó szövege. Mindegyik verzióban működik a zenekar, de mindenképp döntéshelyzet elé kell állítaniuk magukat, hogy kiderüljön melyik is az igazi Jaffa68.

Jaffa68 /// Fotó: Csizmarik Attila


De megadom nekik azt a lehetőséget, hogy majd az első nagylemezükkel ezt kompenzálják, és biztos vagyok benne, hogy ezt meg is fogják tenni, mert abszolút látom a lehetőséget ebben a zenekarban.


Rég hallottam ennyire ígéretesnek tűnő bemutatkozó lemezt. Az egyik legjobb dolog pedig, ha a fejlődést végig tudjuk nézni egy zenekaron, és remélem, hogy a Jaffa68 útját végig tudjuk követni egészen sokáig. Szívesen nézném őket, ahogy felnőnek.


Az ide vezető első lépcső pedig Aurórában tartandó lemezbemutatójuk, pontosan öt nap múlva, ahová a LongStoryShort! kíséri el őket. Ezután az EP után pedig őszintén tudom ajánlani őket, kíváncsi leszek, hogy élőben hogy szólalnak meg a dalaik.

Jaffa68 EP bemutató, vendég: LongStoryShort! akusztik @Auróra

Music event in Budapest, Hungary by Jaffa68 and 2 others on Wednesday, February 19 2020

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence