Ha egyszer újra lehet majd hepajkodni, akkor azt tuti mindenki a Jaffa68-cal akarja

Az Ihlettolvaj ízig-vérig kricsmiblúz! Feszes, de még fontosabb, nagyon kerek egész. Már csak azt kell megvárni, hogy végre összekapaszkodhassunk rá. Premier!

A Jaffa68 legénysége /// Fotó: Szvitek László
A Jaffa68 legénysége /// Fotó: Szvitek László


Szűk egy éve valahol ott engedtük el a Jaffa68 legénységét, hogy kíváncsian várjuk, vajon milyen is lesz a zenekar igazi stílusa, merthogy a bemutatkozó igen kísérletezősre sikeredett.


Nos, örömmel jelenthetjük, a Fehér Tamás (ének), Pék Bálint (gitár), Gál László Balázs (gitár), Gácsi Benedek (basszusgitár) és Demeter Áron (dob) alkotta ötös kidugta az orrát a hullámok fölé, hogy mindnyájan levegőt vehessenek, és elmondhassák, milyenek is valójában. Ha pedig definiálni kellene a stílust, akkor leginkább egy faszán nyers, kocsma bluesra hajaz a dolog. Erre pedig kiváló példa az Ihlettolvaj, amelynek zsírkrétás animgifekre hajazó videója debütál nálunk.


Ha egy picit hátrébb lépek, és nagytotálba vizsgálom meg az Ihlettolvajt is tartalmazó, 2020 december utolsó napjaiban érkező négyszámos EP-t, a Kártányt, egyértelmű a fejlődés. Ami ez esetben inkább homogenizáció. Vagy valami hasonló. A lényeg: ha elképzelnék egy tökéletes kocsmabulit, ahol egy karcos hangú, ám dögös zenekar tol valami láb alá valót, miközben az egyre több elfogyasztott finom ital hatására egyre többen kapaszkodnak össze, hogy a zenére trappoljanak körbe-körbe, az ideális jelölt – egyre inkább úgy érzem, az – a Jaffa68 lenne.


A legjobb szó, hogy van bennük valami ösztönös és mocskos dögösség. Kicsit Jim Morrisonos zsáner, lényegesen emberközelibb garázshangzással, kevesebb filozófiával és LSD-hatással. Mindezt úgy, mintha a zenekar az ember legjobb haverja lenne. Ez a vagabond közvetlenség pedig olyan szuggesztív képekbe tud sűrűsödni, mint egy szárazkolbásszal énekelő frontember; Fehér Tamás minapi produkciója rendesen beégett, asszem, nem csak az én retinámba.


Más nem is maradt hátra, minthogy beizzítsátok a Balázsi Rebi rendezte animációs szövegvideót, amihez egyébként nagy elvárásokat fűz a zenekar. Ez ugyanis szerintük az a dal, ami leginkább a jövőbe mutat, stílusát, műfaji elemeit tekintve leginkább hasonlít arra a vonalra, amire a későbbiekben lehet tőlük számítani. (A villódzó fények miatt csak olyanok kattintsanak, akiket ez nem zavar!)

Mivel koncertek nincsenek, a zenekar egy live session-nel készül majd a hónap végén. Ebben két dalt játszanak el az új kislemezről, illetve a Tisztán Fekete Éjszakát az előzőről és egy feldolgozást, amiről a közönség dönthetett – akik Billie Eilish: Bad Guy c. dalát választották, így az a Jaffa68 bluesos hangzásávál keverve hangzik majd el. Figyeljétek a zenekar YouTube-csatornáját!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland