John Lemon? Yoko Ono berágott a lengyel cégre, amely lecseréli a márkanevet

Az egykori Beatles-tag felesége szerint a lengyel üdítős vállalat komoly károkat okoz John Lennon imidzsének, ezért még a hágai nemzetközi bíróságra is elment.

 

Yoko Ono nekiment egy lengyel üdítőipari cégnek, amely John Lemon néven dobja piacra termékeit, szerinte ugyanis a névválasztással tövig belegázoltak férje, az egykori Beatles-tag, John Lennon imidzsébe. A brit The Guardian cikke szerint ezért már több levelet is küldött jogászain keresztül a cégnek, amelyben közölte: a jogi lépésektől sem riad vissza és bíróságra viszi az ügyet, amennyiben nem cserélik le az ominózus üdítő megnevezését. Ono a hír szerint a hágai nemzetközi bírósági beadványában napi 5000 euró, illetve üvegenkénti 500 euró „hitelrontási” díj megfizetését kérte.

 

A lengyel cég, amely az Egyesült Királyság mellett további 13 országban, így Magyarországon is árulja az üdítőjét, reakciójában jelezte, október végétől On Lemon névre cseréli a terméknevet. A brit forgalmazó, a Mr. Lemonade Alternative Drinks alapítója, Karol Chamera jelezte, mindenki, aki érintett a forgalmazásban, kiscég, startup, így nem is érti, hogyan gondolhatja bárki, hogy sok-sok millió ember bálványának imidzsét egy ilyen apró vállalkozás elcsaklizhatná. A lengyel vállalatot képviselő KSP ügyvédi iroda szóvivője, Hugo Bałaziński pedig arról beszélt, a márkanevüket már 2014-ben bejegyezték, miközben Lennonét csak tavaly. Ettől függetlenül, az üdítős cég nem szeretné, ha ezért betiltank a termékeiket, így novembertől már az új néven forgalmaznak.

 

Yoko Ono felháborodását az írországi leány Facebook-hirdetései váltották ki. Az egyiken – az egyébként negyven éves korában, 1980. december 8-án a New York-i otthona előtt megölt – Lennon egy citromot tart a kezében, és alatta ott látható a márkalogó. Egy másikon a két üveg és a zenész mellett feltűnt a Let It Be felirat is, ami meg, ugye, összetéveszthetetlenül utal az egyik Beatles-számra, s nehéz lenne azt mondani, hogy ez a nyelvi játék nem áthallásos.

 

Az üdítő magyar nyelvű ismertetője /// Fotó: John Lemon

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland