Liam koncertje előtt megmutatjuk, honnan indult Pronyófalva kapitánya

Liam Gallagher 18 év után játszik ismét Magyarországon. A szigetes fellépése előtt egy manchesteri fotóriportban megmutatjuk, honnan indult a balhés fenegyerek.

 

 

Az immár lassan tíz éve feloszlott Oasis zenekar egykori frontemberéről, Liam Gallagherről – illetve bátyjával, Noellel folytatott végtelennek tűnő „cicaharcáról” – nagyjából már egy doktori disszertációnyi anyagot írtunk. Így most nem mennénk bele ebbe, mert akkor egy soha véget nem érő szövegtengerré változna az anyag. Mivel május elején lehetőségünk volt elmenni Manchesterbe egy jó kis Noel-koncertre, így ezúttal inkább egy fotóriportban mutatjuk meg azt, honnan indultak a Gallagher tesók, s melyek az Oasis kultikus helyei. Liam Gallagher vasárnap 19.30-kor lép fel a Sziget nagyszínpadján, tizennyolc év után második alkalommal.

 

A szülői ház

A kis Noel és Liam Manchester Burnage elnevezésű városnegyedében, közelebbről a Cranwell Drive-on nőtt fel. A tesók állandóan nyomták, hogy ők igazi sorházi munkásgyerekek. Nos, a proli hatás annyira nem érződik a környéken. Mondjuk, ezek a házsorok, negyedek nagyon durván hasonlítanak egymásra, s értő szem kell hozzá, hogy különbséget tegyünk köztük. Leginkább a házak előtt parkoló autókat érdemes nézni, az alapján talán lehet sejteni, hogy vajon mennyire lehet proli egy adott környék. Burnage amúgy nem tűnt lepukkantnak, de tény, vannak lényegesen patentebb lakóövezetek. A szülői házról azt érdemes még tudni, hogy ha igaz a fáma, Gallagherék anyukája, Peggy még ott lakik. Sajna, hiába reméltük, nem futottunk össze egyikükkel sem 😀

 

 

Sifters

A siheder Gallagherek ebbe, a szülői házhoz közeli kis lemezboltba jártak zenéért. S hogy mennyire volt számukra meghatározó ez, a mára tök vintidzsé vált kereskedés, azt jól mutatja, hogy 1994-es Shakermaker című Oasis dal szövegébe is becsempészték: „Mister Sifter sold me songs, When I was just 16.”

 

 

Boardwalk

Hogy a posztszocialista panelokhoz szokott szem mennyire el tud veszni az uniformizált angol téglarengetegben, azt a Boardwalk esete tökéletesen mutatja. Megvolt a cím, meg minden, oda is mentünk, fotóztunk, aztán kiderült rossz oldalát fotóztuk le az épületnek, így eme helyszínt egy vendégfotóval tudjuk illusztrálni. No, de mi is volt ez a Boardwalk? Egy próbatermekkel és kocsmával egybekötött klubkomplex, ahol első koncertjét adta Oasis 1991. augusztus 18-án – nem mellesleg itt volt a zenekar próbaterme is akkortájt. Az eredetileg 1876-ban iskolának szánt épületben 1984 és 1999 között működött a klub. (Erre a Madchester korszakra emlékeztet egy kék, kerek tábla is a bejárat mellett – a képen bal lent is látható.)

 

 

The Haçienda

Egy újabb helyszín, amely már lehúzta a rolót, és sajnos, nemcsak bezárt, de 2002-ben az épületet is lebontották, hogy a helyére egy apartmansort húzzanak fel. Az 1982 és 1997 között üzemelő klub elsősorban a rave és acid műfajok kedvelőinek volt a gyűjtőhelye, de sok helyi zenész is előszeretettel dekkolt ott.

 

 

India House

Ugyan ez a helyszín Noelhez kötődik, hiszen ő lakott a 75 Whitworth Street-i pecóban a ’90-es évek elején, ám azért fontos, mert itt írta meg még 1991-ben a Live Forever c. klasszikust, ami végül harmadik dalként rákerült az Oasis 1994-es Definitely Maybe debütalbumára – és lett a zenekar első gigaslágere, egyúttal bedobta őket elég keményen a köztudatba.

 

 

Hard Rock Café

Ugyan nem egy egyedi helyszín, de a Manchester belvárosi Hard Rock Cafét nem szabad kihagyni. S nem csak az Oasis, hanem egyéb szerény motyók miatt sem. (Többek között őriznek ott gitárt Kurt Cobaintől, Robby Kriegertől vagy épp Eric Claptontól!) Ami a Gallagher-vonalat illeti, többek között ott őrzik Liam fehér öltönyét, amit az 1998 legelején kiadott All Around the World című dal videoklipjében viselt. De akad ott gitár + egy setlist abból a koncertturnéból, aminek keretében az Oasis története során először és utoljára járt nálunk, akkor is a Szigeten 😀

 

 

O2 Ritz

Sokan már leírták Liamet, mondván, az Oasis majd az azt követően összegründolt bandája, a Beady Eye halálát követően nem fog visszajönni. Ehhez képest a tavaly ősszel kiadott szólólemeze, az As You Were amellett, hogy talán túl popos, eladási adatokban úgy lett éllovas az Egyesült Királyságban, hogy a nagyjából egy időben ugyancsak új lemezt kiadó Noel albumát is lenyomta! Szólókarrierjének bemutatkozó koncertje pedig 2017. május 30-án az O2 Ritzben volt, nem messze a The Haçiendától.

 

 

+ Napijegy a 2000-es Sziget Oasis napjáról

Mikor Liam utoljára nálunk járt, akkor kereken 2000 forintba fájt egy napijegy, miközben, ha nem csalnak az emlékeim, nagyjából olyan 200 forintot kértek egy fél szilvapáleszért. Amúgy csinos kis botránnyal ért véget idő előtt a koncert, miután ugyanis Liamünk finoman szólva is full flegmán verte magát a színpadon, a közönség dobálni kezdte, többek között műanyag söröspoharakkal. Ezt megunva jelezte, ha még egyszer megdobják, lelépnek. Erre ahogy megfordult már repültek is feléje a poharak, a zenekar pedig egyből lement s mire felocsúdtunk, az Oasis már a fesztivál területét is elhagyta. Arra a szigetes bulira egyébként Noel nem jött el a bandával. Szűk három héttel korábban ugyanis még a régi Wembley stadionban adott koncertjük után úgy összeveszett Liammel, hogy egy ideig hanyagolta a zenekart.

 

 

Ha pedig olvasnál még a Gallagher-tesókról, érdemes végigzongorázni Noel májusi manchesteri koncertjéről írt riportunkat 🙂

 

Igazi libabőr volt Noellel énekelni a teltházas Manchester Arénában | Ígéretes titánok

Huszonöt évet vártunk, de megérte, mert több volt, mint egy sima koncert. Videókkal megspékelt exkluzív élménybeszámoló Noel Gallagher manchesteri koncertjéről!

 

Ha pedig még ez sem elég, akkor ITT és ITT olvashattok Noel Gallagher két évvel ezelőtti szigetes fellépéséről.

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland