Mizu, magyar underground? #3

Nyakunkon a választás, s persze kinek, mi: április 8-ra azért ajánlunk pár újdonságot az előző havi rákendról listánkról. Ezeket bírtuk nagyon most márciusban!

 

► For English version, please CLICK HERE ◄

 

Untatnak a hosszú, részletes lemezkritikák? Vagy csak nincs időd olvasni, de szeretnél megismerni pár újdonságot? Akkor a legjobb helyen jársz! Mizu, magyar underground? címmel sorozatot indítottunk, s havi rendszerességgel ajánlunk olyan zenei újdonságokat, amelyek az adott hónapban jelentek meg. Így képben lehetsz te is.

 

Ezúttal négy anyagra hívnánk fel a figyelmet, amelyik márciusban a kelleténél többet pörgött a lejátszóinkban: Kaktus • DRMRZ • Retröxx • The Psychocean. X-elgetés előtt pont jók lesznek 😀

 

Kaktus: Yellow Stage

A srácok karrierjét nagyjából a kezdetek óta szoros emberfogásban követjük, s az immár öttagúra bővült pécsi zenekar továbbra is az elmúlt évek egyik legizgibb koncepciója. Két év után érkeztek új lemezzel, és a korábbi, talán túl ambient, eklektikus-elektornikus pszichedéliát jól hallhatóan pörgősebb ütemek váltották. És mondhatjuk, jót is tett nekik egy picit, érdemes lesz felpörögniük, mert úgy több embert tudnak felpörgetni. A kilenc számos Yellow Stage c. korongon egyúttal érződik a fejlődés, szépen mintha mind tágabb lenne a világ a srácok számára. Különösen két szám, az Amazon Drive és a címlapra is kipattintott Transylvania adja nagyon! Csodás skizoid sociodiszkó! Ali várjuk, hogy megszólaljanak majd valamelyik fesztiválon. A Kaktust egyébként legközelebb április 21-én lehet meghallgatni, a Zagar előtt játszanak majd a Pécsi Estben,  majd utána jön a zenekar 3. szülinapi koncertje április 26-án a budapesti Toldiban, és aki szeretne (sőt ajánljuk is nagyon!), hangolódjon a Bánkitóra, ugyanis ott is lehet majd őket látni, július 13-án.

 


DRMRZ: Symbol Syndrome

Nálunk Dobos Kristóf vitte a hónapot. Olyan lemezt pakolt ugyanis össze, amit sokáig emlegetünk majd. Ráadásul mindezt a saját nappalijából! A Symbol Syndrome simán az év anyaga lehet. K.O.!!! Sokat hozzátennem tényleg semmi értelme, ezt az anyagot rommá kell hallgatni, nem vitás! Ti is tegyétek azt, ha még nem tettétek volna 😉

 

[A DRMRZ bemutatkozójáról írt lelkendezős cikkünket ITT találjátok!]

 


Retröxx: Face Your Demons

Ha szeretitek a kicsit cyberpunkos, elektrós hangulatú filmzenéket, akkor ők tuti bejönnek. A martonvásári trió egy éve üzemel, ötszámos kislemezük pedig tényleg ebbe a •kibérPánk• szinti-waves világba ránt. Ugyan írják, hogy zenjük hangulata leginkább a ’80-as évekre hajaz, ami szó, mi szó, tagadhatatlan, de szerintem többről van itt szó, mint holni „so the 80s” fíling. Erős az egész kondenzcsíkja, a számok egy íven mozognak, hangulati koncepció szempontjából mindenképpen. Bevallom, én kevésbé nagyüzemi buli-, mint inkább – természetesen a film mellett – otthoni matatós, vagy házibulis aláfestős szitukban tudom elképzelni. Tök jó az elektronika és a picit Van Halen-i galaxist idéző gitár kiházasítása. Nekem például – kellemes hangerő mellett – baromira bejött olvasás mellé. Nagyon ajánlom kipróbálni!


The Psychocean: A Plafonon túl

Egy igazi heterogén cuccot premierzetettek meg nálunk a srácok, viszont ennek ellenére nem beszélhetünk szétesésről, ellenben lendületes eklektikáról igen. A Plafonon túl lemezen az andalgós lassúzástól a háromperces b@szatásig minden ott van. A dalok rendesen elütnek egymástól, s nemcsak stílusilag, hanem nyelvi szempontból is. Magyar és angol szövegek váltakoznak, s noha tudom, ingoványos talaj a kétnyelvűség, itt azonban telitalálat. Bevallom, nekem a pörgősebb darabjaik, mint például a Szilveszter Éjjel, vagy a H.I.V. Negative jobban bejönnek, s mind közül a legf@szább a Sixteen. Egy igazi úthenger, a brit poprock és a magyar alt-rock tökéletes szerelemgyermeke, s ahogy írtam: az idei év remek kis slágere lehet! A zenekar egyébként április 26-án a Dürer Kertben mutatja majd be élőben a lemezt!

 

[A premier kapcsán készült interjúért addig is IDE katt!]

 


No, ez volt hát az országgyűlési választásokra ráhangoló 2018. márciusi felhozatal. A következő adag majd április végén érkezik ?

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland