Gitár és érzelmek, más semmi!

Van élet a bandán túl is! Szőke Ákos egyszál-gitáros projektbe kezdett, de „Kopogtatás” helyett inkább beúszik a küszöb alatt a szívünkig. Mákos Gubanc premier!

Biztosan mindannyiunknak jó pár olyan példát fel tudna sorolni, amikor egy pályája csúcsán lévő együttes menő tagja úgy dönt, egyedül több babért arathat, és a jogdíjakon sem kell osztoznia, így átmegy szólóba, aztán jön a jól megérdemelt siker, vagy épp a bukás, a kárörvendők örömére. A helyzet ennél bonyolultabb Szőke Ákos esetében, a Combcsont frontembere ugyanis már a tetőpont előtt (a banda idén májusban adta ki első klipjét) elindította szóló-projektjét, ami szépen frissen és ropogósan itt premierezik, a Titánokon.


A Mákos Gubanc tehát nem a siker-pénz-csillogás háromszög hajszolásának eredménye, sokkal inkább Ákos azon oldala, amit a pannon-punk együttesében kevésbé tud megmutatni. Kis hazánkban ráadásul nem igazán vagyunk eleresztve Ed Sheeran- vagy Tom Odell-féle énekes-dalszerzőkkel, úgyhogy, már ezért is üdvös lehet (M)Ákos színrelépése.


A Kopogtassá’ névre keresztelt háromdalos EP önmagában egy kerek érzelmesgondolkodósalter anyag képét adják, és személy szerint már több eredetiséget érzek a Gubancnál, mint mondjuk Kardos-Horváth János KAFKAZ-ában, de ez már ízlés kérdése.

Mákos Gubanc – Kopogtassá’

Mákos Gubanc – Aszteroidáma Facebook: https://www.facebook.com/Mákos-Gubanc-109562150526706/ Koncertszervezés: Szőke Ákos +36309122182 makosgubanc95@gmail.hu Felvétel/keverés/master: Bodogán Ábel A videót készítette: Faragó Gergő Dalszöveg: Kedd esti lébecolgatás, Jobb, mint a könnyű hallgatás, Ő rá vagy az álomra, Gondolj a világomra. Mindennapok kánikulában, Jól áll Neked a nyári ruhában. A szöveged viszont száraz, Engem ezzel ne fárassz.

Az biztos, hogy magára az albumra is elmondható mindaz, ami a címadó dalra: feszes, mégis érzelmekkel teli, őszinte (annak minden erősségével és hátrányával), és velejéig alter.


Végighallgatva a három számot, előbb hívnám fel egy rég nem látott barátomat, mint tombolnék dalszöveget visítozva, de ez talán így van jól. Tényleg nem árt picit lelassulni, és a csendesebb, meghittebb hangulatnak élni, és bár a Kopogtassá’ távol áll a karácsonyi hangulattól, így az ünnepekhez közeledve mégis jól eshet a visszafogott szentimentalizmus, amihez jó háttérzenét adhatnak Ákos húrjai.


Személyes kedvencem viszont mégsem a fenti, hanem a Keleti Álom című trekk. A maga egyszeresűgével együtt mondom mindezt, mert pont ez a könnyedség adja a nagyszerűségét is a dalnak, és így nagyobb jelentőséghez juthat a szöveg.

Mákos Gubanc – Keleti Álom

Mákos Gubanc – Keleti Álom Facebook: https://www.facebook.com/Mákos-Gubanc-109562150526706/ Koncertszervezés: Szőke Ákos +36309122182 makosgubanc95@gmail.hu Felvétel/keverés/master: Bodogán Ábel A videót készítette: Faragó Gergő Dalszöveg: Néha álmokból, Építem, de a reggel visszatart. A szívem zarándokol, Megnyugvást hozhat a keleti part? Ahol minden ember úgy érzi önmagát, Hogy a tegnap elhagyott és lehet, hogy a holnap nincs tovább.

Utóbbi jelentőségét eleve külön elemzésre méltónak tartom, ha valaki eleve a „személyesebb hangvétel” miatt kezd magánzásba. De ha mindez kevés lenne, akkor jövő pénteken, december 20-án irány a Sgt. Pepper’s Café & Bar, ahol az első Mákos Gubanc koncertre forralt borozhattok, Castlebridge társaságában (aki a hasonló cipőben járó Várhidi Adrián az Alone in the Moonból).


És hé, Ednek is csak idén jött össze az a Sziget nagyszínpad, úgyhogy a Gubancnak – és Ákosnak (már cikkünk főszereplőjének) – még bőven van ideje. Szóval, ott tali!

Mákos Gubanc – Aszteroidáma

Mákos Gubanc – Aszteroidáma Facebook: https://www.facebook.com/Mákos-Gubanc-109562150526706/ Koncertszervezés: Szőke Ákos +36309122182 makosgubanc95@gmail.hu Felvétel/keverés/master: Bodogán Ábel A videót készítette: Faragó Gergő Dalszöveg: Odafent lógnak a csillagok, És engem néznek idelent. Várom a választ, de mutatnak valamit, Ami még nekem is idegen. Rólad látok egy emléket, Pedig nem is találkoztunk.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence