Színes dilivel hangol a nyárra a Mákos Gubanc

Újranyitáshoz pont jó. Persze, füllentünk, nem kicsit, nagyon. Az Éjszakáim Fejvadásza szuggesztív képvilága ennél jóval összetettebb, vagy mégsem? Klippremier!

Szőke Ákos aka Mákos Gubanc /// Fotó: Herczeg Orsolya
Szőke Ákos aka Mákos Gubanc /// Fotó: Herczeg Orsolya


Egyszerre művészeti performansz és valami könnyedebb, poposabb irányba hajló laza bolondéria. Szőke Ákos Mákos Gubancában az a jó, hogy sose tudod hova tenni. De nem is kell. Ami pedig talán fontosabb, hogy a projekt egyre összeszedettebb, kidolgozottabb. Mondhatni, úgy lesz mind inkább művészi a szó igényes értelmében, hogy közben nem távolodik el az érthető befogadhatóság síkjától, ugyanakkor klisémentesen tud tömeglazítani.


Ákos új száma, az Éjszakáim Fejvadásza és a hozzá kapcsolódó klip pont ennek mentén halad. Első nekifutásra kissé elborultnak tűnik. Talán még másodjára is. Nekem spec picit a korai Beck anyagai ugrottak be, hangzásilag és vizuálisan is egyaránt. Az ének meg a gitár egyszerre idézi a ’90-es évekbeli alter és napjaink szétflitterezett világát. A szöveg közben amennyire látomásos, annyira érthető, vagy legalábbis nem késztet túlzott asszociációkra. Összességében az egész anyag ügyesen lavíroz a rétegpop határán.


Ha pedig nyitás, ilyen dalokkal érdemes újrakezdeni. Lehet nem annak szánták, de ezzel a színekkel, dilivel még kissé keserédessége ellenére is az Éjszakáim Fejvadásza egy remek kis nyári slágerszagú szösszenet. Mint valami könnyed, alacsonyabb alkoholtartalmú, kifejezetten gyümölcsös IPA 😀


Amit még fontos tudni a most debütáló anyagról, ez a felvezetője Ákos nemsokára érkező szólólemezének, aminek kifejezetten frappáns címe lesz: Valahol a kondér legalján. Érdemes ízlelgetni. A Vass Vivien főszereplésével készült klip, amelyet rendezőként Polgár Bence is jegyez, Olivia Kim keze munkáját dicséri – külön pikáns, hogy a videó egy harvardos vizsgamunka is egyben!

Az időt se tudom, mikor zárhattam így egy cikket, de végre ismét leírhatom: ha szeretnétek ÉLŐBEN is meglesni a Mákos Gubancot, akkor június 12-én irány az Analog Music Hall, ahol Ákos a Castlebridge és a Petricor társaságában zenél majd!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland