Az évad egyik legizgibb kisfesztiválja, amiért érdemes útra kelni

Fenntarthatóság, tehetséggondozás, közösség- és kultúrákon átívelő kapcsolatok: délvidéki Malomfesztivál egyik fő célja idén is az, hogy eltörölje a határokat.


Mintha Cervantes Don Quijote c. regényéből kelt volna életre, 1869 óta áll egy szélmalom a délvidéki Orom falu határában. A Bajúsz-Kovács-féle szélmalom a tulajdonosáról kapta a nevét, és az elmúlt években e köré épült egy tök szimpi kis fesztivál. Augusztus 11 és 13 között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Malomfesztivált, ami többről szól, mint a zene, és nem csak a fesztínyecek számára lehet bakancslistás.


Fenntarthatóság, tehetséggondozás, közösség- és kultúrákon átívelő kapcsolatok; az utóbbi években egyre inkább erősödő ambíciónk, hogy megszólítsuk a szerbiai multietnikus lakosság minél több szegmensét: szerbeket, horvátokat, romákat, stb. – vallják a három napos mustra szervezői. Végigpörgetve a programokat, nemcsak a 15-35-ös korosztály, hanem a gyermekes családok, vagy az évtizedek óta a feszteket bújó veteránok is találnak maguknak lelazuláshoz ideális elfoglaltságot.


Ami a zenei felhozatalt illeti: augusztus 11-én csütörtökön többek között fellép a Bohemian & Parno Graszt, 6363 x LilFrakk, augusztus 12-én pénteken pedig színpadon lesz a Woodstock Barbie, Deva, míg augusztus 13-án bongor. És nem szabad elmenni az ilyen események legnagyobb vonzereje, a helyi zenei elemek felfedezése mellett. Táncház és chill hajnal 6-ig. Szerintem ez a kultúrákon átívelő összeolvadáspont az, ami miatt érdemes útra kelni, és kipróbálni a Malmot.


Nem utolsó sorban: ha unod a több tízezres tömegrendezvényeket, és szeretnél kicsit kilépni a hétköznapi nagyváros (vagy egyéb) darálóból, akkor Oromra tuti érdemes ellátogatnod! Személyes vélemény: idővel az ember mintha valahogy egyre inkább a családiasabb, kisebb, emberibb léptékű – a legjobb értelemben vett „kis” jelzővel illetett – fesztiválok felé kacsingat. Nos, a Malomfesztiválban megvan minden betyárromantika, ami ehhez kell!


A fesztivált autóval kb. 2 és fél óra alatt el lehet érni Szeged felől. De indul vonat a Keletiből szabadkai átszállással, illetve busz a Népligetből ugyancsak szabadkai átszállással. Előbbi bő 8 órás, míg utóbbi 5 és fél órás utazás. A menetrendet itt éritek el. (Illetve ITT az utazáshoz egy részletesebb poszt is!) A belépő pedig igen csak barát, a három napos bérlet úgy 12 ezer forintnak megfelelő szerb dinár. (Dinárt lehet váltani Budapesten több helyen, Szegeden pl. az Árkádban, vagy az Oromhoz közeli városban, Magyarkanizsán, a határon ugyanakkor nem ajánlott!) A szerb-magyar határon pedig az átlépéshez elég egy érvényes személyi igazolvány is!

Minden további részletet megtaláltok a fesztivál hivatalos honlapján!

Malomfesztivál 2022

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland