A kérészek tudnak funkot játszani? Kiderül!

A MAYFLY azt jelenti kérész. De egy dal elkészítése sokkal több, mint egy nap, úgyhogy a zenekar már túl van a kritikus szakaszon. Első daluk nálunk debütál.

Fotó: B42-DiY // Takács Borisz


Ha valamit az utóbbi időben a YouTube-nak köszönhetünk, az azt hiszem a funk visszajövetele. Legalábbis, én az ő nyakukba varrom, mert míg mondjuk a Vulfpeck egy klasszikus értelemben vett zenekar volt, rajtuk is nagyon sokat dobott a felület használata, apró kis videók folyamatos feltöltése, de ha a Scary Pocketsre vagy a Pomplamoosera gondolunk az kifejezetten egy Tyúbra készült formátum. (Az más kérdés, hogy ugyanattól az embertől, de a lényegen ez nem változtat!) A funk tehát köszöni szépen, jól van, méghozzá azért, mert talán ez volt az első zenei stílus, ami úgy igazán látványosan modernizálódott, az én szememben mindenképp.


Ahogy pedig ez lenni szokott nem is kellett rá várni, megérkezett Magyarországra is ez a hullám, méghozzá a tiszakécskei MAYFLY szállította el nekünk. Ami nem ment az országnak szitkomban, az megy funk zenében, ugyanis a csapat, vagyis Zámbori Anett (ének), Sánta Zoltán (ritmus gitár), Kőrös Zoltán (szólógitár, vokál), Kass Levente (basszusgitár, vokál), Gergelyfi Dávid (szaxofon, rap), Rádi Tamás (billentyű) és Varga Szabolcs (dob) (huu, de sokan vannak) nagyon jól kapták el a hangulatot, de nem koppintanak egy pillanatig sem.  Nem is véletlen, hogy a srácok a legnagyobb  inspirációnak a Vulfpecket mondták.


Itthon még nem igazán vannak funk bandák, olyat meg aztán még külföldön sem igazán tudok, ahol rap van. Funk zenében hiphop? Szpojler: működik! Dávid, amikor épp a szaxofont pihenteti elkezdi úgy pörgetni a szavakat, hogy leesik az arcod. Az pedig, hogy a zenekar többi tagja nem engedi levegőt venni, persze miért is lenne rá szerencsétlennek szüksége, az megadja a dalon belül azt a váltást, amire felkapod a fejed.

MAYFLY – You May Fly (Official Audio)

First Original MAYFLY Song “You May Fly” OUT NOW! https://distrokid.com/hyperfollow/mayfly/you-may-fly Recorded in Miracle Sound Studio, Hungary. Special thanks to Norbert Soti for recording and Szebasztian Szabo for mixing.

Ja, igen, a You May Fly a csapat első dala, részben a zenekar neve után is, másrészt pedig az egyértelmű lazítós, repülős életérzés után is. A szám pedig ezt az életérzést nagyon szépen elkapja! Egyértelműen rádióbarát dal született, nem is titkolják, hogy szeretnék minél több emberhez eljuttatni, érzik benne azt is, hogy talán a rádiószerkesztőknek is tetszhet.


A trekk, a srácok állítása szerint igazi csapatmunka eredménye, ami nem egyszerű egy ekkora létszámú formációnál. Állításuk szerint az volt a legnagyobb kihívás, hogy mindenki megszólalhasson benne, de mégse legyen egy óriási olvasztótégely. Jelentem, sikerült!


Ebben biztos, hogy a Miracle Soundnak is szerepe van, ahol elkészültek a felvételek, két nap alatt, igaz, az egyik alkalommal eléggé rátornázott munkanappal hajnal háromig ment a menet! Az eredmény pedig itt hever, de joggal merül fel a kérdés, hogy két nap megfeszített munka kellett ehhez az egy dalhoz? Hozzátéve gyorsan, hogy igazából, aki rögzített már felvételt az tudja, hogy ez abszolút megtörténhet, de itt nem csak erről van szó.

Fotó: B42-DiY // Takács Borisz


Készült egy „B-oldal”, ahogy a srácok hívják, aminek a megjelenése őszre várható, egy harapósabb funk számot ígér a csapat, ami mellé érkeznek a koncertek is. Szeptember 14-én az Idegen társaságában játszanak Martfűn, úgyhogy, aki arra jár mindenképpen csípje el, mert kevés jobb párosításra tudok most hirtelen gondolni tőlük.


A MAYFLY tehát a nevével ellentétben, nem tiszavirág életű próbálkozás, ez a kérész, reméljük, hogy még jó sokáig repked össze-vissza a világban, mi pedig ígérjük, hogy nyomon követjük.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence