Megbirkóztunk a sárcunamival

Kemény harcot kellett vívni az elemekkel az EFOTT-on, de nem adtuk fel. Minden tisztelet az utolsó nap fellépőinek, köztük zenerovatunk, az Ígéretes titánok mezében bemutatkozó The Royal Freak Outnak és a szervezőknek, hogy a folyamatos esőzés ellenére is megtartották a koncerteket.

 

Acélosan, titánosan, az esőcunami se riasztott el minket, az RFO a színpadon /// Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

 

Nagyjából minden rémálom előjött az EFOTT-on, ami csak felborzolhatja az idegrendszert: vihar, eső és sár, azaz a legrosszabb triumvirátus próbálta megkeseríteni az életet a Velencei-tó partján, ám minden tisztelet azoké, legyenek fellépők vagy fesztiválozók, akik kitartottak.

 

Kemény öt napra sikeredett ez az idei zenei mustra, amit a szélsőséges időjárásnak köszönhetünk. A szerdai brutális széllökésekkel érkező horrorvihar után, ami zenei rovatunk, az Ígéretes titánok standját is elvitte, szombat hajnalra masszív eső érkezett, s a kempingben szép lassan meghalt az élet, az utolsó nap előtt sokan összepakoltak és elmentek a sártengerré változott fesztiválról.

Tisztelet a kemény magnak!

Az igazi fanatikus persze kitartottak, s először mi is vakartuk a fejünket, vajon meg lehet-e tartani a Titánok az EFOTT-on koncertturnénk győztesének fesztiválkoncertjét. Minden tisztelet a rendezőké, akik némi átszervezéssel megpróbálták egyben tartani a zárónap fellépéseit. A gyakorlatilag kenuedzőpályává vált nagyszínpad fellépőit bepakolták a fedett Rauch Arénába, s így a két helyszínt összevonva félórás-negyvenperces koncertekkel ment le az utolsó etap.

 

Szerencsére nem maradt el a titános bulika sem, dacolva a durva elemekkel, a The Royal Freak Out (RFO) is megérkezett, ahogy kell, felcuccoltak, és mehetett is a koncert. Azt persze nagyon sajnáltuk, hogy négy hónap munkájának gyümölcse ilyen gyér közönségszámot produkált, de egy remek közhelyet elpufogtatva, a popszakma tényleg ilyen, kiszámíthatatlan. Az igazi fesztiválarcok viszont ott voltak, így egy rossz szavunk se lehet.

A tanulságok

Első aktív fesztiválrészvételünk mérlegét megvonva több tanulsággal lettünk gazdagabbak. Jól látszik, nagy a szükség a tehetséges, ám a nagyközönség előtt teljes mértékben ismeretlen magyar feltörekvők istápolására, mert minden valamirevaló felület hátat fordít nekik. Azok pedig, amelyek ezzel foglalkoznak ugyancsak a félismeretlenség árnyékából próbálnak előrelépni.

 

Fontos megemlíteni, hogy a nagy fesztiválok közül az EFOTT-on például átlagon felüli az ilyen bandák részvétele, ám érdemes lenne rájuk – a jelenleginél – picit több energiát fektetni, már ami a promóciójukat, bemutatásukat illeti. Saját bőrünkön érezzük, hogy ez rém melós, de nagyon megérné.

 

Egy kis plusz ráizzadással meg egy bővített programmal ugyanis például az RFO is simán beférne egy „nagyobb” színpadra. De már az is sokat dobna a dolgon, ha az ilyen bandáknak helyt adó színpadot erőteljesebben megfuttatnák, a fellépők napi bontása pedig a hivatalos honlapon hamarabb megjelenne, illetve ugyanez felkerülne a fesztiválon kiadott műsorfüzet kínálatába is. Sokan ugyanis azért fordultak ki a Fezen Klub sátorból, mert lövésük se volt az épp fellépő zenekart eszik-e vagy isszák. Nem kell már tehát sok, s tök jó lenne az egész. Jövőre tuti megnézzük.

 

További érdekességekért érdemes követni rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

 

Ez a cikk az mno.hu-n jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.17.

Balogh Roland