Zenész vagy? Hogy vagy? Most elmondhatod!

Érdekes felmérést készít a Hangfoglaló Program: kiderítenék, hogy érzik magukat a könnyűzenészek. Kutatás a test-lelki jólétről. Ha gondoljátok, töltsétek ki!

Nem is olyan régen durrant a hír, hogy a zenészek 73 százaléka lelkibeteg. Legalább is egy svéd tanulmány szerint, amelyben több mint 1000, az indie szcénából jövő zenészt kérdeztek meg, és a körükben ezt tapasztalták. A mentális betegségek pedig nem a játék kategóriába tartoznak, a művészeti szcénában dolgozókról különösen ismeretes a tény, hogy gyakoriak a különböző zavarok. Ha elkezdünk kutakodni a fejünkben a kedvenc zenészeink között szinte biztos, hogy mindenki talál olyat, aki hasonló nehézségekkel küzdött.


A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja ezért gondolhatta úgy, felméri, hogy érzik magukat a zenészek a bőrükben. Szeptember 30-ig van idő a zeneiparban tevékenykedők számára, hogy anonim módon kitöltsék a kérdőívet, ami nem csak a mentális betegségekre kérdez rá. Különösen érdekes, hogy végigpörgetve a kérdéseket, a sportot, az egészséges étrendet – és talán kevésbé meglepő módon- az addikciókat is igyekszik felmérni a kutatás.


A kérdőívet az Artisjus rendszerében regisztrált zeneszerzők (ezt írták, nem tudom, hogy ez valóban csak a zeneszerzőket érinti-e, de meglepne) megkapják e-mail formájában is, de a Hangfoglaló weboldalán megtalálható lesz a határidőig.

IDE KATTINTSATOK a kitöltéshez!


A határidő lejárta után kezdődik a Hangfoglalónál a komolyabb munka, decemberre várható az adatok közlése, a fejleményeket pedig kíváncsian várjuk. Ha Magyarországon is hasonlóan siralmas állapotról számolnak be az adatok, mint tette azt a svéd kutatás, akkor majd meglátjuk, hogy mit tud kezdeni a rendszer ezzel. Mindenesetre kíváncsian várjuk a decembert, a számokat, mindenképp beszámolunk majd a témában a fejleményekről.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence