Szomorkás, önironikus kísérlet: Ószegény Citromok

Alámerültünk, és egy ilyen szövegelős cuccot találtunk. Egy kerekesszékes srác egyszerre poénkodik saját helyzetén, és mutatja meg a helyzet magányát. Kritika.

 

A zenekarnévből meg a kis YouTube-borítóból gondolhatjuk, hogy ez most valami nagyon fura lesz – és, igen! Egyrészt az anyagot iPhone-nal vették fel, másrészt eléggé viccre vették a dolgot: A Hiányzol te ribanc című dalról például nem is nagyon van értelme külön beszélni, és nem azért mert csúnya szó szerepel a címében.

 

Mégis azt gondolom, nagyon is megéri foglalkozni az Ószegény Citromok kis demójával. Első körben azért, mert izgalmas az alapkoncepció: hogy valaki spoken word-jelleggel (elvileg van egy ilyen műfaj, mi itthon inkább a slamet ismerjük) rábeszél egy akusztikus háttérre, ami jelen esetben ráadásul, egy ritka gitár-hegedű kombináció. Így megvan tehát a dolog zenei minimalizmusa.

 

Azért is érdekes ez a cucc, mert a szomorkás kíséretekre rakott önironikus, közben mégis drámai szövegezés durva elegyet alkot: egy kerekesszékes srác, Lőrincz Gábor egyszerre poénkodik a saját helyzetén, és mutatja meg a helyzet magányát. Erre dupláz rá aztán Szücs Anikó hegedűje, ami így egyszerre játszik szomorúan, és játssza azt, hogy szomorú – szóval a szöveg miatt itt maga a hangszer is önironikusan beszél. Így az a kis számú összetevő – Trencsényi Péter gitárja, és a már említett hegedű plusz a szöveg –, amiből ez a limonádé összeállt, nagyon szerencsésen találkozik.

 

 

Két kedvencet emelnék ki, a Címe nincs és a Lány c. darabokat – amelyekről tulajdonképpen eddig is beszéltem. És ott van pluszba a Citromos is, ami kicsit mókásabb, de még illik ebbe a hangulati sodorba. A Balaton a mi tengerünk és az elején már említett záróballada kicsit kilóg a sorból, és talán inkább csak és kizárólag poén.

 

A végére annyit még: biztos, hogy sokan fennakadnak majd az „énekrészek” egyszerűségén. Én viszont úgy vagyok vele, hogy a punkzene létrejötte után már rá kellene jönnünk: nem kötelező énekelni ahhoz, hogy valami kreatívat hozzunk létre.
Szóval igen, fura cucc ez, de hát citrusfélék ilyenek: nem málnabokorban teremnek.

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Serfőző Krisztián