Szerelmi bánatot kiüvölteni nehezen lehetne jobban

A Pandóra Projekt „neonépdala”, a Csirkefogó egyszerűen visz magával, hogy mire véget ér, csak egy valamire tudjon gondolni az ember: még! Exkluzív premier!

Végh Janka és Major Dóra, azaz a Pandóra Projekt /// Fotó: Székely Zsófi
Végh Janka és Major Dóra, azaz a Pandóra Projekt /// Fotó: Székely Zsófi


Életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer leírom, de szerelmi bánatot velősebben, eget rengetőbben, már-már szexibben nem is lehetne az embernek magából kiüvöltenie, mint teszi azt Major Dóra és Végh Janka duója, a Pandóra Projekt legújabb neonépdalában. (A hangsúly a népdalon van.)


A Csirkefogó egy igazi, ösztönös érzelemcunami. Semmi kétség! Szövegelni felesleges is, tényleg, csak hallgatni kell. Akár többször, egymás után. Az embernek pedig – még ha ez a (neo)népdal világ nem is lételeme – valahogy önkéntelenül táncolhatnéka támad. Tök mindegy, hol, csak hadd menjen. Ki a világból. Ez a dal eszeveszett sok feszültséget (is) képes oldani, már ha valakinek például ilyesmire lenne szüksége. S hogy sorvezető nélkül is pont arra gondoltam, mint az alkotók, azt jól mutatja, hogy ők „felszabadult táncházas, problémákat kitáncolós” dalnak szánták új szerzeményüket.


Ha kicsit zeneszerkesztés oldaláról nézem: a Csirkefogó egy szépen összerakott, megkomponált és patent íven haladó, csujjogatással és ájnánánázással megspékelt 3 perces anyag. Pont annyira húzza fel a hallgatót, hogy mikor véget ér, csak egy valamire tudjon gondolni: MÉG! Épp ebben rejlik a szám és a formáció ereje. Arról nem is beszélve, hogy iszonyatosan jó látni, hogyan él tovább a jelenben a „népdalok világa”. Mondhatni, a szemünk előtt, élőben láthatjuk, hogy keletkezik.


Noha ez még mindössze a második megjelent daluk, személy szerint jó szívvel rakom fel arra a „polcra”, ahol az Aurevoir.-t és Kerekes Bandet is megtalálom. S némi összefonódás persze akad is: a számban Major Gábor hangmérnökként és gitáron, Doór Mátyás pedig basszusgitáron és ütős hangszeren működött közre, míg hegedűszólót az a Katona Bálint (Baka) játszotta fel, aki többek közt az Aurevoir. és a Kacaj zenekarokban is játszik.


Annyit még érdemes hozzáfűznöm, semmi nyomás, de én az egyébként nemsokára kezdődő Művészetek Völgye szervezői helyében nagyon vinném a lányokat pajtába, csűrbe, bárhova, csak játszani 😀 Aki pedig élőben is szeretné elkapni őket, az legközelebb július 17-én megteheti a Budapest Gardenben. Aki lemaradna, annak se kell csüggednie, ugyanis a Pandóra Projekt a nyár folyamán a Gozsduban, Szolnokon, szeptemberben pedig az A38 teraszon és a Livingroomban is zenélnek majd.

Közben menjetek mindenfelé, támogassátok a zenészeket, a szakmát, és élvezzétek ki, hogy végre megint élőben játszanak nektek emberek! Ha pedig kedvet kaptatok és szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland