A lassú építkezés eredménye – EP-premier: Periscope IV

Új anyaggal jelentkezik a pócspetri zenekar. A IV olyan, mintha egy nagyon lassú tűzön főzött kaját, elkezdenél enni, és érzed, megérte várni. Exkluzív premier.

Fotó: Magyar Tamás


A Periscope IV EP-je egy rettenetesen jó anyag, és talán a zenekar eddigi legösszetettebb munkája. Az az elszántság, amivel évek óta haladnak előre, most hozta meg a gyümölcsét, a kis apróságokban.


Nem akarom letagadni, a fiúkat én régről, a nyíregyházi zenei életből ismerem, és végignéztem azt az utat, amivel eljutottunk a mai naphoz, a IV megjelenéséhez. Ha nem lenne meg a háttértudásom, akkor is ki lehetne silabizálni, hogy mennyire apró lépésekben építették fel magukat. Kevés olyan zenekar létezik, ahol azt érzem, minden tégla a helyén van.


A Takács Máté (ének, gitár) Májer Attila (basszusgitár) és Tamás Balázs (dob) felállás még 2015-ben alakult meg Pócspetriben, így jelent meg az első EP-jük és két single is. Közben bejárták az országban a tehetségkutatókat (az értékelhetőeket és nem az értékelhetetleneket), folyamatosan koncerteztek, aztán csatlakozott hozzájuk Magyar Tamás (gitár) és így jött össze a mostani – reméljük végleges – felállás.

Fotó: Magyar Tamás


Ez a kis történeti áttekintés pedig arra volt jó, hogy bizonyítsam, a srácok rendesen dolgoznak, taposnak elég régóta, és mostanra azt hiszem, kezdenek megérkezni. Az új felállás például határozottan jót tett a zenéjüknek, Tomi beszállása nem azért különleges igazán, mert így lett egy plusz hangszerre lehetőség, hanem mert ez a hangszer kinyitotta a kaput egy másik stílus irányába.


Két dal megjelent már, amióta négyen izzadnak a próbateremben, de az YZ még határozottan csak egy érdekes beharangozó volt, arról, hogy milyen irányba indulnak el a srácok. A klipes Nem szól bennemamiről mi is írtunk – már egy kiforrott zenekartól szólt, de az EP dalain egyben kaphatjuk el ezt az egységességet.


Ha pedig már ennyit beszéltem róluk, ITT a kislemez, amit nagyon érdemes széthallgatni.

Periscope – IV EP (2020)

★ EP Premier az Ígéretes titánok oldalán! ★ https://igeretestitanok.hu/ A felvételek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készültek. http://www.nka.hu/ ★ P E R I S C O P E a városban ★ 01.25. Nyíregyháza – Club Hollywood Esemény: https://www.facebook.com/events/592313134863162/ 03.21. Budapest – Robot Esemény: Kövesd a bandát! https://www.facebook.com/periscopeband/ https://www.instagram.com/periscopebandofficial/ Digitálisan is elérhető a zenénk!


Az anyag születéséhez pedig szükség volt arra, hogy a srácok bevonuljanak egy hétre a budapesti Grenma Stúdióba és a legapróbb részletekig átgondolják, hogy mit akarnak adni nekünk.


A IV legnagyobb erénye pedig, hogy definiál. Nem csak azért, mert ismerem a Periscope előéletét, de egyik anyaguknál sem éreztem azt, hogy ezt senki nem tudná mással összekeverni. Ez az EP viszont kijelöli azt az utat, amin ilyen szép lépésekben tovább haladva, abszolút elérhetik azt a végcélt, ahová tartanak. Megszülethet a Periscope-hangzás.


Felépítettségben pedig, ahogy illik, minden részletet megkapunk, a klippel beharangozóként megjelent Mindenki Idegen másfél perces zúzdájától, a négy perces balladáig (Legvégén).

Periscope – Mindenki idegen | OFFICIAL MUSIC VIDEO

★ P E R I S C O P E a városban★ 01.25. Club Hollywood – Nyíregyháza Esemény: https://www.facebook.com/events/592313134863162/ A klip a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. http://www.nka.hu/ Kövesd a bandát! https://www.facebook.com/periscopeband/ https://www.instagram.com/periscopebandofficial/ Digitálisan is elérhető a zenénk!


Ez az anyag pontosan annyira feszeget határokat, amennyire egy első (nagy) anyagnak illik, (tudom, hogy nem az első kislemezük ez, de én ezt most elsőnek tekintem) és pontosan annyira szabálykövető, hogy tudjuk, mire is számítsunk tőlük.


Máté szövegeit, pedig ha kiemeljük a kontextusból, lelassítva, melankolikusan előadva tökéletes, szomorú énekes-dalszerző számokat lehetne belőle csinálni.


Összességében tehát nem tudok rosszat mondani a lemezről, talán csak annyit, hogy a nyitó Hangulatjelentés lenne a legerősebb szám rajta, csak azt a vokál sávot ki gondolta, hogy mindenhova oda kell rakni?


De ez legyen a legnagyobb probléma, a srácoknak nagyon jól áll ez a poszt-grunge stílus, ráadásul hallgatni is sokkal érdekesebb, mint az ezredik pop-punk produkciót. Élő példa feltörekvő zenekartól, feltörekvő zenekarnak, hogy mennyire kifizetődő a kitartás. (Ez egészen Szabó Péteres lett, bocsi)


Nagyon sok mindent tudnék még írni, de a legfontosabb, hogy hallgassatok sok feltörekvőt, menjetek a koncertjeikre, a Periscope-ot pedig legközelebb a Robotban kaphatjátok el márciusban.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence