A szemünk előtt újul meg a gitárzene? A The Royal Freak Out sokat tesz érte!

Ha egy számot hallgatsz meg, az legyen ez rovatunk friss nyertese a The Ghost of Mortality. Jó hír, hogy nemsokára élőben is élvezhetitek! Kritikaszerűség!

A The Royal Freak Out, azaz balról jobbra: Farkas Balázs, Magda Zsolt, Rátkai Márton és Sipos Ábris /// Fotó: Zsiga Pál
A The Royal Freak Out, balról jobbra: Farkas Balázs, Magda Zsolt, Rátkai Márton és Sipos Ábris /// Fotó: Zsiga Pál


A The Royal Freak Out olyan zenekar, amely sose fog a csapból folyni, sose fognak az agyunkra menni a feltűnési viszketegséggel egybekötött nyomulásukkal, mint inkább egy megfontolt folyó nyugalmával csiszolják tökéletesre a part menti köveket, kavicsokat. Ennek fényében nincs állandó zizegés körülöttük, viszont, ha kijönnek valamivel, az általában nagyot szokott szólni. Idén már kiadtak egy albumot, így az Emergence-et követően némiképp meglepőnek tűnhet, hogy őszre máris egy új dallal rukkoltak elő.


A The Ghost of Mortality c. darab pedig hozza a RFO-tól megszokott monumentalitást. Dalaik az idő előrehaladtával részleteiben egyre kifinomultabbak, egyre összetettebbek és egyre masszívabb katarzist képesek kiváltani. Ha nagyot kellene mondanom, azt írnám: zenéjük evolúcióját nézve, ők az egyik olyan formáció, amely a szemünk előtt újítja be a gitárzenét a klasszikusabb rock szegmensében. (Ebben nagy szerepet játszik, hogy Farkas Balázs és Sipos Ábris mellé érkezett Rátkai Márton gitáron, majd Magda Zsolt dobon.) A most kiadott szám is ennek az útvonalnak a legújabb állomása. Minden személyes érzelmemtől függetlenül hozzá kell tennem, hogy az RFO-dalok szuggesztivitása abban rejlik, hogy a gyakran inkább öt perc feletti játékidő alatt irdatlan mennyiségű érzelmet zúdítanak a befogadóra. Rendesen megtúráztatják a hallgatókat, hogy aztán oratórium szerű katarzissal basszák pofán az embert. Mindezt szigorúan gitárokkal!


Szóval, az „egy számot hallgatsz meg, az legyen ez!” rovatunk friss nyertese a The Ghost of Mortality. Jó hír, hogy nemsokára élőben is élvezhetitek, a The Royal Freak Out ugyanis december elsején koncertezik majd a Dürer Kertben a Sosevolt és a Red Swamp társaságában! Mondanám, mindenkinek ott a helye, aki szereti a gitárzenét! Addig meg lehet fossá hallgatni az új RFO-anyagot!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland