„Az én bizniszem mindig az volt, hogy koncert után lemegyek, és lemezeket is adok el”

Ripoff Raskolnikov nem az a pattogós fajta. Január 17-én a Muzikumban lép fel; Small World c. lemezéről, az alkotásról és a változásokról beszélgettünk vele.

 

 

Még tavaly év végén sikerült elcsípnünk Ludwig Knoglingert, alias Ripoff Raskolnikovot egy beszélgetés erejéig. Napjai nagy részét vagy Grazban, vagy Vas megyében, Hegyhátszentpéteren tölti, de a november 24-i Muzikumban tartott lemezbemutató előtt szerencsére volt lehetőségünk találkozni. (Új, Small World névre keresztelt albumát egyébként még november 3-án mutatták be a Fonóban.)

 

– Nagyon jól éreztem magam, nagyon szeretem a Fonót. Kábé tizenöt éve volt egy időszak, amikor sokat játszottam ott, és azt hiszem talán csak utána vált egy főleg népzenét játszó hellyé, és azóta nem is voltam ott. Most viszont nagyon élveztem, mert szép hely nagyon jó közönséggel. Szerencsére jól sikerült az este. Ha akarnék, se tudnék panaszkodni – mondja mosolyogva.

 

Ha már szóba került a népzene, mivel a pár évvel ezelőtti Azt gondoltam eső esik című népdal élő előadása emlékezetessé vált (a Youtube-on 360 ezer megtekintésnél jár), adódott a kérdés, honnan a népzene? „Szeretem az egész világ ezerféle népzenéjét. Gyakorlatilag a blues is egy népzene. Kicsit úgy érzem, hogy a népzene tudja a leghatásosabban és legegyszerűbben kifejezni az alapvető emberi érzéseket, szerte a világon. És végül is ez pontosan ugyanaz, amit én is keresek a zenében” – vallja az előadó.

 

Január 17-én újra a Muzikumban játszik a Ripoff Raskolnikov Band, ahová gyakorlatilag visszajáró vendégek. A már-már hagyományosnak mondható nyári Kobuci koncertek után a téli időszakra is kellett egy hely, és a régi mondás szerint bevált recepten ne változtass. „Nyaranta játszunk a Kobuciban, aminek nagyon örülök, mert szeretem azt a helyet. A téli szezonra nyilván kell más. Eddig a Muzikumban játszottunk a legtöbbször, és nem éreztük úgy, hogy keresnünk kéne másik lehetőségeket” – mondja.

 

Ripoff Raskolnikov – Sharks

Song written by Ripoff Raskolnikov Label: XLNT Records | http://xlnt.hu Facebook: http://facebook.com/ripoffraskolnikov Web: http://ripoffraskolnikov.com Lyrics: These are dangerous waters, you swim or you drown Steer clear of the sharks or you’re gonna go down Times are hard all around, and they’re only bound to get harder All our lofty ideals

Kérdésemre, hogy miért nincsenek gyakrabban klubkoncertek az évben, praktikus szempontokból közelített: „Ha egy igazi pesti zenekar lennénk, és este lemennénk játszani valahova, akkor nyilván lehetne kisebb klubokban is fellépni. De az, hogy idejöjjek akár Grazból, akár Vas megyéből, már sajnos komoly költségekkel jár.”

 

Ha pesti klubokat nem is akkora elánnal, Szardíniát viszont már bevette „Ripi”, aki tavaly januárban egy három állomásos mini-turnét nyomott Dél-Olaszországban. „Nagyon kellemes kirándulás volt. Innen indultam, mínusz két fokból, ott meg tizenöt volt” – emlékezett vissza, aztán gyorsan elmagyarázta, hogy jöhetett létre ez: „Az egyik olaszországi szervező, akinek van egy klubja Szardínián, az interneten megtalálta Zanzinger nevű barátomat, és annyira tetszett neki, hogy meghívta koncertezni. Mivel eléggé jóban vagyunk Danival, talán mondott pár kedves szót rólam. Ő meg talán megkérdezte tőle, hogy tud-e más előadókat. Lényeg a lényeg, hogy engem is megkeresett, és így jöhetett létre ez a három koncert: Cagliari, Sassari és Porto Torres.”

 

A tavaly megjelent album egyébként nagyon korrekt, tizenegy dal fért fel rá, és gyakorlatilag egy kisember életének pillanatképe a mai világról. A címadó Small World azonban eredetileg nem is erre az albumra került volna. „A Small World-öt már játsszuk egy jó ideje, és mindig ez a legnagyobb tapsot kapó szám. Ez még az előző albumra készült volna, de nem voltunk megelégedve a végeredménnyel. Amit ez a szám jelent élőben, azt nem adta át a stúdiófelvétel. Ezért akkor lehagytuk a lemezről, és most újra feljátszottuk. Szerintem jó lett, így hát címadó dallá is előlépett!”

 

Sőt, Ripi még egy kulisszatitkot is megosztott egy másik dallal kapcsolatban: „A People régóta a fiókban volt, de sose sikerült csinálni vele semmit. Talán egy évvel ezelőtt elővettem, és Nagy Szabival játszottuk a duó-koncertünkön. Ez a dal végig A-mol, A és E. Én úgy gondoltam, hogy ez E-dúrban van, de a Szabi azt mondta: Te, szerintem ez A-molban van! Aztán elkezdtem másképpen énekelni ugyanarra az akkordmenetre, azzal a tudattal, hogy más hangnemben lehet a dal, és ettől valami összeállt. Aztán a próbateremben még jött az az ötlet, hogy kapjunk egy ilyen reggaes ritmust, és el is készült a dal.”

 

Ripoff Raskolnikov & Nagy Szabolcs – Small World

Song written by Ripoff Raskolnikov Label: XLNT Records | http://xlnt.hu Facebook: http://facebook.com/ripoffraskolnikov Web: http://ripoffraskolnikov.com

Most két év telt el a legfrissebb lemezei között, korábban pedig négy évet kellett várni az új korongra. Volt olyan esztendő, hogy két albumot is kiadott, megint máskor hat évig tartott a csönd. Arra, hogy nála mi az albumkészítés motorja, így válaszolt: „Egyrészt, egyszer csak összegyűlnek az ötletek, két év alatt ‘megíródik’ egy jó pár dal. Most a menedzserem személyében van egy lemezkiadóm is, így az ember nehezebben szánja rá magát, hogy lemezt adjon ki. Ráadásul manapság már nem biznisz a lemezkiadás, sem a nagyoknak, sem a kicsiknek. De azért mégiscsak jó érzés az embernek, ha azt mondhatja, hogy na, most összecsomagoltam 15 számot, itt egy lemez, tessék meghallgatni!”

 

És hogy miként élte meg az elmúlt húsz nagy zeneipari változásait? Miként érintette az analógból digitálba való átmenet és a netforradalom arról így vallott: „Én mindig csak ezen a vonalon működtem. Szerintem a nagy sztároknak ez rosszabbul esik, hogy régen lehetett milliókat keresni, de ma már nem, mert az emberek az interneten hallgatják őket. Sokkal rosszabbul működik most ez a fajta lemez-biznisz, mint régen. De az én bizniszem mindig az volt, hogy koncert után a színpad után lemegyek, és lemezeket adok el, és akkor akár még aláírni is lehet. Remélem, hogy ez a fajta rétegbiznisz azért nem fog megszűnni.”

 

Ha pedig egy kis magánélet: idén, 2019-ben lesz 20 éve annak, hogy Ripoff megvette kis parasztházát Vas megyében. Nagy ünneplés ugyanakkor nem lesz, ugyanis nem nagy jubileumtartó, de megnyugtatott, hogy még egy ideig nem kell félnünk attól, hogy Raskolnikov-mentes lenne Magyarország.

 

Aki közben kedvet kapott és elmenne élőben is meghallgatni, annak nem kell mást tennie, mint elmenteni a dátumot: január 17, Muzikum!

 

Ripoff Raskolnikov Band / Budapest, Muzikum Klub & Bisztró

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence