Hipsters Not Dead!

Ha eleged van a mainstreamből, és az előtt szeretnél meg valamit, mielőtt “too cool” lenne, ez a Te napod. Indie rehab a debütáló Sasa Lelével. EP-kritika.

Itthon kb. 2010 és 2015 között volt érezhető az ún. „Nagy Hipster Hőskorszak”, amelynek egyértelmű csúcspontja volt a 2014-es VOLT-ra ellátogató Arctic Monkeys bejelentését körüllengő médiablöff és -túlkapás, miután természetesen minden harmadik kamasz hirtelen évek óta óriási rajongója lett Alex Turneréknek.


A harisnyaszűk skinny jeansek időszaka volt ez, amikor polaroid fotó emlékeztet a Bazilika lépcsőjén lehányt H&M-es kalapodra, és mindennél menőbb volt a brit/francia szuicid művész attitűd. Megtanultuk a vintidzs kifejezés és a háromszög alakzat jelentőségét, a brit-alter, illetve indie-poprock hazai leágazásaként pedig pl. Fran Palermo vagy a The Luckies meg tudta tölteni bármelyik klubot. Aztán, ahogy az lenni szokott, a mainstream ellenes forradalom felzabálta saját gyermeikeit, és amikor végül a fősodortól való fóbia maga vált a fősodorrá, a pszeudo-camdeni tömegek is eltűnni látszottak.


Az év elején alakult, október közepén EP-vel debütáló Sasa Lele egy magas fordulatszámon pörgő időgépként is működhetne az említett hőskorba. Az irány nem lehet meglepő, a formáció frontembere ugyanis az a Tim Atkins, aki az előbb felidézett Luckiesban már egyszer csinálta ugyanezt, így részéről egyértelmű az életpálya folytonossága. Mellette Szabó Beni (szintén gitár-ének), Nick Pong (basszusgitár) és Dobi Vilmos (nomen est omen) a felelős azért, hogy új kontenttel bővülhet a BritishMood playlistünk, szám szerint négy darab, ennyi fért el ugyanis október 17-én megjelentetett debüt kislemezükön, az Is It The Right Time?-on.

Is It The Right Time? (EP) – Sasa Lele

‘Is It The Right Time?’ is the first EP from Budapest-based indie rock band Sasa Lele. 1. Tricky Situations 2. Weatherman 3. Bittersweet 4. Swing Baby Tim At…

A szűk negyed órányi játékidő alatt a már kivesézett műfaj minden sajátosságát és széles spektrumát felvillantja, úgyhogy, ha épp közepesen keserédes, fiatalos brit művészfilmet forgatsz, de a soundtrack hiányzik, befejezheted a keresgélést. Mindamellett azonban, hogy valóban fülbemászó egy-egy riff, és Atkins hangját kifejezetten kellemes hallgatni háttérzeneként, a Swing Baby című, utolsó dalon kívül semmi olyan nem történik, amiből ne untuk volna már a hetvenkettediket is 2015-ben. Úgyhogy, visszatérve az EP címben feltett kérdésre: szerintem sajna nem.

Swing Baby – Sasa Lele

Tim Atkins – Vocals, Guitar Szabó Beni – Guitar, Vocals Nick Pong – Bass, Vocals Dobi Vilmos – Drums Recording, mixing – Gál Máté Mastering – Szabó Szebaszti…

A Sasa Lele vagy az utolsó hipszter indie-rock együttes, vagy az első fecske az új generációból. Őszintén nem tudom, hogy lesz-e egyáltalán ebből egy új generáció, bár az igaz, hogy már magamban is érzem, hogy létező nosztalgiafaktorra építenek Atkinsék. Minden egyéb hallható részlet azonban annyira tökéletesen igazán indie, mintha egy időkapszulából szedtük volna elő. A lépegetős riffek, magasan virnyogó gitárhúrok, a tökig tolt reverb az éneken mind mintha az Arctic Monkeys ikonikus, 2013-as AM albumának presetjeiből születtek volna.


A masterelést a korábban a Luckieszal már dolgozó Szabó Szebasztián végezte, és lehet, hogy bitang jól meg lett ez szerkesztve, ez sajnos nem derül ki, ugyanis az EP csak YouTubeon érhető el, az pedig ugye tömörít. De nem csak az az egyetlen bizonyíték arra, hogy a srácok az igaz hipszterekhez méltó módon távol akarnak maradni a mainstreamtől, és rettegnek attól, hogy híresek lesznek vagy esetleg befutnak. Más magyarázatot nem tudok ugyanis elképzelni arra, hogy Facebookon és YouTubeon kívül más platformon nincsenek jelen, ahogy azért is sokat kellene dolgozni, hogy a Google keresőben ne az a rendkívül mókás mém jelenjen meg helyettük.

Sasa Lele – Weatherman (live session)

Sasa Lele: Tim Atkins – lead vocals, rhythm guitar Szabó Bendegúz – lead guitar, backing vocals Nick Pong – bass, backing vocals Dobi Vilmos – drums Video: S…

Hozzá kell tennem, látszólag nincs is szükségük rá. Habár – ahogy ugye az az eddig olvasottakból nagy valószínűséggel kiderült – most debütáltak, azaz ismertették meg a világgal az első hanganyagaikat, koncerteztek az Ivan & Parazol előtt, ők voltak a The Anahit vendégei a lemezbemutatójuk alkalmával, illetve ők játszottak volna a Mongooz and the Magnet előtt is nyáron az Instantban.


November 6-ig kell várni, hogy forduljon a kocka, és végre saját EP bemutatójukon muzsikáljanak a Mikában, Zakat és T.apes társaságában. Aki elmegy, az arra is választ kaphat, hogy vajon a karantén óta sikerült-e visszafogynia a csőnacijába, amit amúgy most megtáncoltathat végre!

Sasa Lele – EP bemutató | MIKA, vendég: Zakat, T.apes

Music event in Budapest, Hungary by Sasa Lele and Mika Tivadar Mulató on Friday, November 6 2020 with 116 people interested and 25 people going.

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence