Összeköltözős trap a füstös lakótelepről

Schmrk és Lunar közös lemeze elhozza azt, ami 2020-ban a hip-hop. Erős trap alapok, jó flow, súlyos rímekkel, és némi bor utáni freestyle. Ízig-vérig premier.


Amekkora hiány volt sokáig itthon az a fajta hip-hop, ami hasonlít a nemzetközi trendekhez, mostanra egyre határozottabban lépdelünk abba az irányba, aminek a végén Compton, Bronx és Los Angeles várnak. Az egyik legújabb ilyen lépés Schmrk és Lunar friss trap produkciója, a new-school rap, amit ahogy ők fogalmaztak átjár „egy füstös, lakótelepi hangulat”.


A mától a Spotifyon is végigpörgethető Ízig-vérig lemezt pedig teljesen mindegy, hogy lakótelepi füstösnek nevezzük, vagy kelet-európai trap flessnek, de az biztos, hogy erősen átjárja valami egyedi hang, amennyire a műfaji megkötések között ezt fel lehet fedezni. Ehhez az egységes hanghoz egy nagyon fontos összetevő, hogy a srácok 2019-ben úgy döntöttek. összeköltöznek, és Székesfehérvárról Budapestre helyezték át a székhelyüket.


Bár nem mindenki úgy alkot, hogy folyamatosan együtt van azokkal, akikkel dolgozik, a spontán erős pillanatok, mint amilyen az intro is, másképp nem tudna megszületni – „Az introban levő »repp« rész egy üveg bor eredménye , ami egy rögtönzött freestyleból indult ami véletlen lett rögzítve.”


A két srác a 2014-ben alakított Kontrasztban duóként alkotott együtt, de ahogy fogalmaztak, sok egyéni ötletük nem találkozott, emiatt kezdtek el egyéni utakon járni, de arra, hogy a jó kapcsolat nem szűnt meg köztük, arra most itt a bizonyíték. Bár mind a kettőjüknek vannak egyéni trekkeik, sőt Kísérletek címen tavaly megjelent egy Schmrk EP is, az Ízig-vérig egy sokkal jobban kiforrott, érdekesebb anyag, mint az eddig megjelent dolgaik bármelyikje.


Ez már csak annak fényében is érdekes, hogy saját állításuk szerint a lemez sokkal hamarabb kigurult, mint azt, ahogy ők megszokták: „Schmrk megírta a bítet, és amíg leszaladt a boltba »innivalóért« Lunar megírt rá 2 verzényi részt amit egyből rögzítettek is”. Ez az Ízig-vérig és az Elveszett elmeszett – ami egyébként az egyik legerősebb trekk az egész lemezen – keletkezéstörténete is.


Az alapokért többnyire Schmrk a felelős az egész albumon, de Pachee, Bitprojekt, Pecsiibeatz is csinált egy-egy zenét, amire aztán a két rapper rápakolhatta a szavakat.

Schmrk x LUNAR – Utakon (prod. Pachee)

null

A trapet nem könnyű megkedvelni, és mivel nagyon egyszerűnek tűnik, emiatt nagyon nehéz kiemelkedőt is csinálni, de az biztos, hogy Schmrk és Lunar kettőse egy nagyon igényes cuccot rakott most le az asztalra, amit, ha tovább visznek, akkor akár első vonalas new-school produkció is lehet az egészből. Igény az biztos, hogy van rá, már csak a beharangozóként érkezett két videoklip számai is ezt mutatják – az Utakon és a Tervezz újra kapott vizuális támogatást.


Az egyetlen dolog, ami a túlzottan komfortos alkotás velejárója és nehézsége lehet, hogy túlzottan komfortos eredmény születik. Egy-két helyen örültem volna neki, ha úgy igazán meglepődök, és kapok akár valami teljesen műfajidegen dolgot is, de az is igaz, hogy nehéz felhánytorgatni egy trap produkciónak, hogy „csak” egy jó trap lemez és nincs benne egy indokolatlan big-bandes swing betét, vagy egy teljesen váratlan scream, de ki tudja merre lépnek ki a srácok ebből a jó alapból.


Mert az Ízig-vérig egy nagyon jó indítás és tényleg egy erős trap lemez.

Schmrk x LUNAR – Tervezz újra (Dir. by Wolfshoot)

ízigvérig Zene : Bitprojekt Szöveg / Vaker : Schmrk , LUNAR Vokál : Pintér Petra Mix/Master : Schmrk , Smithmusix Directed & Edited by Wolfshoot (@wolfshoot…

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence