Szekszelj szombaton a Kék Lóban

Ha újra szomjazol, akkor Sex In The Black Hole. Persze senki ne gondoljon rosszra, csak egy kecskeméti banda akciózik. Előtte meg hoztak egy új dalt. Premier!

 

 

Szinte napra pontosan egy éve írtunk róluk, s most a hét talán legizgalmasabb budapesti eseményét szállítja a Sex In The Black Hole: a zenekarukkal a Keret idei Kikeltetőjében is érdekelt négy ifi ugyanis október 14-én, szombaton este 8 órától egy bő órára elfoglalja a Kék Ló színpadát. A koncerthez meg hozzácsaptak egy dalpremiert is, az opium caravan című számukat először nálunk lehet meghallgatni. Elég menő, gyorsba mindenki hangolódhat is a dologra:

 

 

Az idei nyaram legnagyobb hazai felfedezése volt a zenekar. Egy fesztiválon botlottam beléjük, és bevallom, nem néztem utánuk, a nevük alapján pedig egy üvöltöző rockbanda képe rajzolódott ki róluk a fejemben. No, ezek a gondolatok körülbelül a harmadik-negyedik hang után elillantak. Tudtam, hogy ez egy teljesen más világ lesz. Hamar kiderült, hogy az instrumentális zene egyre szűkülő világából jönnek. A mai felhozatalban ének nélküli zenékbe – (sajnos) – leginkább csak a döcögő techno, illetve egyéb elektronikus bulikon lehet fellelni, vagy esetleg a szmokingos, drága, vörösborukat kortyolgató jazzimádó közönség előtt.

 

Ezek a srácok azonban hiánypótlók lehetnek a magyar undergroundban, hiszen végre egy igazi jazz zenekar, még ha a hangszeres tudás szempontjából lehet, hogy jelenleg még elmaradnak a műfaj mai nagy előadóitól, mégis ők azok, akik igazán megidézik, hogy mi is az a jazz. Hiszen annak soha se az volt a célja, ahová mostanra eljutott, hogy szinte csak zenei sznobok hallgassák. Hanem, ahogy a szó eredete is egy szexuális jelentéssel töltött kifejezés – bár a pontos jelentéséről a mai napig vitatkoznak, de egyesek szerint az amerikai szlengből ered és valamilyen szexuális jelentéssel bírt –, úgy ennek a négy srácnak is olyan a zenéje mintha minden számuk egy egyéjszakás kaland aláfestő zenéje lenne. Amiben ott a kiszámíthatatlanság, az állatias lendület, és, ami a legjobb az egészben, hogy a másnap reggeli, nem szerint választható „szar alak / luvnya vagyok” érzés ki marad a dologból.

 

S ha már premier, egy hangyányit megpróbáltam kifaggatni a Kuzsella Ákos (dob), Révész Tamás (basszusgitár), Csertő Tamás (gitár) és Tóth Marcell Soma (szaxofon) felállásban üzemelő kvartettet.

 

 

Az érdekelt, hogy mely zenekarok, zenészek voltak rájuk hatással, biztos voltam benne, hogy Charlie Parkertől kezdve Thelonius Monkig bezárólag egy-két régi Storyville-es zsenivel kiegészült listát fogok tőlük kapni. Ám meglepetésre ezt az összegzést kaptam:

 

„Zámbó Jimmy mély dallamvilága, a Fiesta kereszt skálái és nem utolsó sorban Fenyő Miki Jól nézünk Mi ki című lemezének hatása fedezhető fel, a ’80-as évek posztmodern hip-hop elemeivel kiegészülve zenénkben.”

 

Ritkán szoktam elmosolyodni miután arcon vágnak, de most pont ez történt. Hamarosan érkezik tőlük egy album, addig pedig itt van előfutárként az opium caravan.

 

A Sex In The Black Hole stílusa miatt a hangalak csupán a dalok címében jelenik meg, de ez a két szó tökéletesen lefesti a számuk hangulatát. Az opium caravan, hallgatása alatt elég csak lehunyni szemünket, hogy itt Közép-Európa szívében egy pillantás alatt belebújjunk egy kincsvadász bőrébe, aki épp most issza ki az utolsó kortyot a napközben zsákmányolt Szent Grálból, miközben górcső alá veszi a napjának izgalmait.

 

Ha pedig már a Szent Grálnál tartunk, akkor tudnék egy színészt, akinek szívesen ajánlanám a dalt, ha esetleg egy kicsit nosztalgiázni szeretne az egyik szerepéről. A legnagyobb csillagközi csavargóra gondolok, aki viccből a leghíresebb kincs- meg replikáns vadász is. Biztos vagyok abban, hogy neki se hiányozna az ének sáv a dalból, hiszen a szaxofon tökéletesen helyettesíti a vokalista szerepét. A ritmus szekció hasonlóan masszív és érdekes, mint az Ahaggar-hegység a Szahara közepén, a gitár pedig kiszínesíti az egész sivatagot, hogy a karaván utazását véletlenül se tegye unalmassá az egyszínű homok.

 

Szerencsére így nincs szükségünk semmilyen tudatmódosítóra, se többnapnyi szenvedésre a sivatagban, hogy délibábokat lássunk, elég csak néhányszor megpörgetni az új dalt.

 

Szóval, álljatok a sarkatokra, és ne engedjétek, hogy a haverjaitok a szokásos szombat esti törzshelyetekre csábítsanak, hanem mutasd meg nekik, hogy az izgalom ezúttal a Kék lóban lesz. Ami a hecc kedvéért még ingyenes is. Az első sorban találkozunk!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Huszár Gábor