Egyensúlyban okos és populáris zene: Shaibo, Next to Me

Mi az, amit megmutatnánk egy külföldinek Magyarországból? A Shaibo új klipjét például biztosan. Szigeti Zsófiból előbújt a rendező, és jól áll neki. Kritika.

 

► For English version, please CLICK HERE ◄

 

A Shaibo egy 2015-ben alakult zenekar – mondja a Facebook-oldaluk, s ezt látva picit értetlenkedve állunk, mert alig három év alatt azokon a dolgokon végigrohanni, amiken ők végigrohantak, megsüvegelendő teljesítmény. Valamint némi halvány reménysugár, hogy hála az égnek, van kereslet az igényességre. Ugyanis kevés olyan zenekar létezik ma Magyarországon, akiket ha ledobunk a planéta bármely pontjára, akkor ott megállja a helyét, a Shaibo pedig szerintem épp ilyen.

 

Szigeti Zsófi ezúttal utat engedett egy másik művészeti ágnak is, így előbújt belőle a rendező és a Filmbarát Stúdióval csináltak egy klipet egy új dalhoz. Ez lett a Next to Me, ami a májusban érkező nagylemezüket harangozza be.

 

S így elsőre felesleges is mit okoskodnom, nézzétek inkább a klipet, és érteni fogjátok, ők tökéletesen elmondanak mindent, amit el akarnak, hogy aztán azért kivesézzük, milyen érzelmeket, hullámokat szabadítnak rá az emberre.

 

 

A dal hozza a tőlük megszokott színvonalat, és felmerül a kérdés, hogy mégis mitől jó? Egy kedves barátom mondta, egy másik zenekar kapcsán, hogy azért tud annyira széles körben népszerű lenni, mert tökéletesen megtalálta az egyensúlyt az okos és a populáris zene között. Valami hasonló történik itt is, bár a Shaibo ezt a határt nem lőtte konkrétan be, ám pontosan annyira kísérletezik jól vele, hogy érdekes legyen a dalokat hallgatni.

 

A Next to Me is ezért különleges, az ambivalencia oka, ami az egész dalt mozgatja, a csúcspontra teljesen egyértelművé válik, így nem érezzük egy pillanatra sem, hogy nem tudjuk követni az eseményeket. Arányaiban a lágy, kellemes részek, és az elborulások összhangban vannak, és emiatt működik jól a szám, sőt talán azt is meg merném kockáztatni, hogy emiatt működik jól a Shaibo.

 

A klip pedig ezen csak segít, Zsófi az éneklés mellett, ebben is nagyon jó érzékkel munkálkodott, tökéletesen kifejezésre jut a mondandó, úgy, hogy nem elnyomja, hanem támogatja a zenét a képi világ.

 

Ha valamibe mindenképp beleszeretnék kötni, akkor talán a virág kicsit klisés, minden máshoz képest, bár lehet, hogy ez is az egyensúly miatt van, és csak számomra az. Meg amúgy is, miért akarnék belekötni bármibe is? A dal és a klip is remek, és ez a legfontosabb. Nem marketingzenélést látunk, nincs influencer gitár, meg szponzori sapka, hanem igazi művészet, és lehet, én vagyok naiv, de ilyesmire igen is van igény!

 

Szóval, járjatok Shaibo bulikra, vigyétek hírét, és találkozzunk március 3-án, a Hajós koncertjükön.

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence