Egyre mocskosabban szofisztikált a Shakin’ hangzásvilága

A manierizmusból átugrott a rokokóba a Shakin’. Új, nálunk debütáló daluk, a Sahara / No Way Back Home egyszerre revü és látomásos költészet. Exkluzív premier!

Shakin' /// Fotó: Szita J.
Shakin’ /// Fotó: Szita János


Ha Shakin’, akkor tuti egy eklektikus és őrült utazás vár az emberre. Sőt, ahogy telik az idő, egyre jobban az az érzésem, hogy a zenekar mind jobban elmerül a Mulholland Drive mocsarába. Rengeteg útvesztő, meglepő fordulat és váratlan húzás fémjelzi a dalaikat.


Ez nincs másként a most nálunk debütáló legújabb trekkjükkel sem. A kettős címet viselő Sahara / No Way Back Home pedig ha lehet, még rárak egy lapáttal a megszokott kétarcúságra. Picit olyan az egész, mintha a manierzimusból átugranánk a rokokóba! Sok csilivili tüll, giccs giccs hátán, ám ez a végletekig kimaxolt, túlcifrázott témamenet ez esetben is a dal erőssége. Az a baromi jó, hogy a számnak nem két, hanem legalább fél tucat arca van. Egyszerre revü és látomásos költészet. Nekik elhiszem, hogy a cipőnézegető garázs-shoegaze bizony több, mint szexi, mi több, piszkos sok élet van benne. Ahogy az is ritka, hogy fúvós ennyire összehangba tud lenni egy ilyen pedál és torzítónyűvő gitárzenével.


Monumentális és intim: önkéntelenül is ezt a két jelzőt együtt kell használnunk, miközben azt is elhiszem, hogy ott állunk valahol a Szahara-sivatag csücskénél Marokkóban, a hangulat tök feszült, a basszus a csigolyák között ugrál. Torzít és recsitál – annyi árnyalata van az anyagnak, hogy lehetetlenség mindet felsorolni. De azt sem szabad kihagyni, hogy ahogy eddig minden Shakin’ dalban, úgy ebben is elképesztő erő van, érezzük, ahogy a Villangó Veronika (ének, trombita), Balogh Dániel (gitár) és Ferenczi Zsolt (dob) alkotta trió megfeszül, mi több ránk csöppen az izzadságuk!

Sahara / No Way Back Home, by Shakin’

Sahara / No Way Back Home by Shakin', released 04 November 2020

– Ez volt az első szám, amelyet Zsolttal raktunk össze. Ő hozott egy jamelős, groove-os, kevésbé a dalszerzésre, inkább az együttjátszás dinamikájára építő szemléletmódot. Ezt amúgy remekül kiegészítette az alapító dobosunk, Illy Tomi szerepe, hiszen a stúdiómunkát ezúttal is vele csináltuk. Ő segített formába önteni a számot, mivel eredetileg egy kb. 10 perces próbatermi felvételből indultunk ki. Egyébként, ha az nem csak telefonfelvételen lenne meg, valószínűleg azt raktuk volna fel a netre és nem fáradoztunk volna a stúdiózással – avatott be a dal genezisébe Dani, aki mindehhez azt is hozzábiggyesztette:

„Nagyon jó lenne arról is mesélni, hogy mikor játsszuk el élőben a Sahara-t, de ugye az ismert okokból a jövő heti SzimplaROCKS-os fellépésünket elfelejthetjük, mint ahogy mindenki más is minden tervét. De sebaj, igyekszünk hazaérni éjfélre, és addig is kizárólag a világban jelenlévő betegségekre gondolni, valamint megfogadni a politikusok életvezetési tanácsait.”


Ha érdekel mit írtunk legutóbb a Shakin’-ről, KATT IDE! Ha pedig a legutolsó premierjükbe is belekattintanátok, akkor meg ide érdemes klikkolni!

A herbál meg a varázsdohány ehhez képest kutyak@ka | Ígéretes titánok

A Shakin’ Sllik című dalára készített videoklipjének vizuális koncepciója az egyik legizgibb józan utazás a legdurvább LSD-víziók világába. Exkluzív premier.

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland