Dob-gitár alapok egy dunántúli kastély aulájából

A Shakin’ új száma szinte a semmiből támadt be, de rendesen ad a dobhártyáknak. A Sllik közben nem lemezfelvezető, hanem egy daláradat előkészítője. Bemutató.

 

 

Mit kér nagyon sok gyerek a szülinapjára kicsi korában? Kistesót. A Shakin’ egy évvel ezelőtt megjelent Are You Shakin’? kislemeze meg is kapta ezt a szüleitől a Sllik nevű single formájában. Bár különbséget tenni nem illik, de azért az egy év nem telt el nyomtalanul. Nehéz egy dalt néggyel összehasonlítani, de kitűnik, hogy a hangzás mennyivel letisztultabb. Érezhetően koherensebb lett a Villangó Veronika (ének, trombita), Balogh Dániel (gitár) és Illy Tamás (dob) hármasa. amellett, hogy a rádióbarát hosszúságot kapott friss dal nem egy új lemez felvezetője.

 

„Az eredeti ötlet az volt, hogy albumot csinálunk. Van kb. két lemeznyi számunk, amiből majdnem egy albumnyit már fel is vettünk. Menet közben viszont úgy döntöttünk, hogy inkább kisebb egységekben haladunk, hogy legyenek megjelenéseink. Kiválasztunk egyet a félkész felvételek közül, és 1-2 hónapig csak azzal foglalkozunk, aztán kirakjuk, ha már késznek érezzük” – meséli Dani, hogyan is kezdtek neki a munkálatoknak.

 

Ahhoz se pénzben, se időben nincs elég erőforrásuk, hogy belátható időn belül összerakjanak 40-50 percnyi zenét olyan minőségben, ami nekik megfelel. Emiatt kisebb részletekben fog megjelenni az első nagylemezük, remélhetőleg klippekkel és egyéb különlegességekkel is megspékelve. Az album nyitószáma a Sllik.

 

Tehát mégis album, de igazából mégsem az!

 

Nagyjából tavasz eleje óta stúdióznak, ami náluk nem azt jelenti, hogy lemennek valami helyre és feljátszanak öt számot két nap alatt, hanem apránként csinálják. Ezt azért tehetik meg, mert Tomi, a dobosuk felel a felvételért-keverésért-masterelésért, ezért csak tőlük hármuktól függ, hogy mikor, mivel, hogyan haladnak. Az egyetlen változás a korábbiakhoz képest az volt, hogy nem mindent a pincében vettek fel, ahol amúgy próbálnak, hanem – a jó akusztika érdekében – egy dunántúli kastély aulájában rögzítették a dob-gitár alapokat néhány számhoz.

 

 

Ha közben valaki arra keresi a választ, hogy mégis mi köze van a dalnak ahhoz az igen furcsa, ír folk bandához, amit a Google kidob, sajna rossz helyen keresi a megfejtést, amiben Dani sem volt nagy segítség:

 

Miért ez a címe? Nem áruljuk el! De nem olyan nagyon nehéz rájönni, sőt, meglehetősen könnyű! Egyébként nagyon sokat kísérleteztünk a dob- és gitárhangzással, a végeredménnyel elégedettek vagyunk. A Sllik egy olyan történet, amit minden ember átél, a mi életünkben mostanában volt aktuális, ezért született most meg.

 

Mielőtt pedig szó érné a ház elejét: ha valaki keményvonalas Titánok-olvasó, akkor ismerheti Dani nevét, hiszen évi egy-két alkalommal kanyarint egy-egy cikket nálunk. S hogy összeérjenek a szálak, az utolsó nekünk készített anyaga  ismeretében pedig talán közelebb is kerülünk a megoldáshoz.

 

Egy héten belül kétszer borultunk le a The Kills előtt | Ígéretes titánok

Egyértelműen a brit-amerikai The Kills volt a kedvencünk az idei VOLT-ról, akiket így Zágráb után egy hét alatt kétszer is sikerült elcsípnünk. Koncertkritika.

A dal egyébként, nagyon remélem, hogy stílusilag felvezeti a következőket, mert a Shakin’-nek ez nagyon jól áll, és amikor a sok kis megjelent single végül majd összeáll egy lemezzé, én örülnék neki a legjobban, ha azt tudnám rá mondani: ez nagyon egyben van! Ebből a szempontból, nem gondolom, hogy megkönnyítették a saját dolgukat a srácok, majd egy évvel később olyat összerakni, ami megfér egy lemezen az előtte lévővel, nem lesz egyszerű. De feltették a lécet, már csak meg kell ugrani. Remélem, hogy sikerül nekik. Aki pedig vizuálisan is át szeretné érezni ezt a dalt, annak álljon itt egy jó hír Danitól végére: jönni fognak az új számok rendszeresen, valamint hamarosan az első klipjükkel is elkészülnek.

 

Legközelebb amúgy október 19-én, pénteken tudjátok őket elcsípni koncerten. Egy szintén baromi ígéretes formációval, a Frozen Steakkel közösen lépnek majd fel este 20 órától a budapesti Filter ArtClubban ➡️ 

 

Shakin’ és Frozen Steak koncert a Filterben

Addig is, aki szeretne még több Shakin’-t, hallgasson rá a már itt is emlegetett kislemezükre is!

 

Shakin’ – First Sight

Shakin’ is a three-piece garage pop band from Budapest, Hungary. Their debut EP called ‘Are You Shakin?’ was released in July, 2017.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence