Ötpercnyi tábortűz-hangulat édes anyanyelvünkbe burkolva

Dal a megfoghatatlan megmagyarázásáról, gyönyörű, dallamos szavakba burkolva. Ezt hozza The Sharonz legújabb, Klisé című szerzeménye. Exkluzív premier!

The Sharonz /// Fotó: Tóth Kristóf


Lassan rezidensnek számít nálunk a Sharonz, Penke kolléga már kétszer is írt a zenekarról, amiket itt és itt találtok. Emiatt a történeti áttekintésbe nem is mélyednék bele, barátom szavaival pedig csak egyet tudok érteni, The Sharonz valóban egy igazi üde szín a hazai folkpop palettán.


Még ha ezt nem is bizonyítják mostani, Klisé című dalukkal. Persze nem azért, mert a legújabb szerzemény gyengébb lenne a többitől, sokkal inkább azért, mert a gitár, az ének a helyenként megvillanó csellóval, nem igazán tudja megmutatni a csapat folk oldalát.


Ettől függetlenül kapunk egy hibátlan tábortüzes dalt, valami olyasmit, amire egy Sharonz koncert (haha koncert, majdnem elhittem) közepén össze lehet borulni, szusszanni egyet, és meggyújtani az öngyújtókat, közben pedig a legjobb kliséken gondolkozni, miért is esik jól ezt a dalt hallgatni.


Az én jelöltjeim:
• Kiszakít a szürke hétköznapokból
• Egy teljesen új világba kalauzol
• Belső utazásra invitál, ami által jobban megismerhetjük magunkat


Viccet félretéve, a Klisét valóban nagyon jó hallgatni, de nem hiszem, hogy fentebb található a megfejtés. A szám legnagyobb erőssége a szöveg, ami miatt külön pacsi jár a csapatnak, vagyis inkább az azt jegyző Kasztel Rékának.


Magyarországon szövegcentrikus zenét csinálni nem egy nagy megfejtés, a Klisében viszont pont az a különleges, hogy nem történik óriási megfejtés, viszont nagyon szép, és dallamos szavak válogatása is lehetne a dal. Egészen Weöres Sándor hangulatom támadt, a szavak csengése ugyanis annyira erősen belemászik a füledbe, hogy csak az, egy külön dallamot ad. Nyilván ez egy erős lebutítása a Sharonz és Weöres Sándor munkájának is.


Tehát ilyen a Klisé, amihez kaptunk egy valahol Tarr Béla filmjei és egy Kékfény epizód között mozgó klipet is. Egyelőre nem tudtam eldönteni, hogy szép, vagy pedig szorongást keltő. De azt hiszem inkább az elsőre szavaznék.


Hallgasd meg te is az új Sharonz dalt, örülj neki, hogy milyen különleges anyanyelvünk is van, és, hogy a végére se maradjunk hangzatos mondat nélkül: engedd a számnak, hogy valami olyat fedjen fel benned, amit eddig te sem tudtál, hogy ott van.

The Sharonz – Klisé (Hivatalos videóklip)

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence