A bezártságérzéssel való szembenézéstől a Kiskunság elsivatagosodásáig – itt a SOSEVOLT új lemeze!

Az Age Of the Deadly Mammals négy száma erős anyag lett. Nyers, stílusok közt pattogó ének és masszív, ugyanakkor letisztult gitártémák. Exkluzív premier!

A SOSEVOLT legénysége /// Fotó: Pucher Adrienn


Ahányszor írunk róluk, mintha mindig más zenekar lenne a SOSEVOLT. Jó, lehet kicsit vetítek, hiszen a legutóbbi etáphoz képest annyi történt, hogy a Balogh Dániel (gitár), Tóth Bertalan (gitár), Bodor László (basszusgitár) és Károlyi Zoltán (dob) négyes mellé – amolyan sorcserés támadás gyanánt – Molnár Bálint helyett érkezett Bokodi Bálint énekes gyanánt. No, de ez a csere milyen? Mondják a nálam okosabbak, egy tagcsere tök új fazont szabhat egy zenekarnak. Kérem szépen, erre kevés szebb bizonyítékot lehet találni, mint a SOSEVOLT esete.


Az új Bálint érkezésével talán a legmarkánsabb dolog, hogy a zenekar magyarról angolra váltott. A most nálunk premierező, Age Of the Deadly Mammals munkacímen futó EP mind a négy dala már ánglisül dalol. Ahogy Dani írta nekünk, egy teljesen tudatos döntés volt részükről. Hogy ez jól áll-e, el kell ismerni, igen. Ami meg az összképet illeti, az is igen rendben van. A nyers, karcos gitártémák és a nagyívű stadionrock hangzás maradt, ehhez jött egy kifinomult, a stílusokat jól váltogató, ötvöző ének – egyszer mintha már a metálnak ütköznénk, aztán a másik pillanatban mintha a grunge csiripelő vitatkozása köszönne vissza. Ügyes dolgok ezek, a felpörgő lábdobra jön a hörgés felé kacsintó hangsáv, az üvöltős részek rutinosan kimértek, a lassú témákra pedig pont annyira stadionrock a hanghatás, amennyire annak jelen esetben lennie kell.


Egy szó, mint száz: az EP-t kellemes hallgatni. Egyben. Akár többször is egymás után. Sokat szájtépnem nem is érdemes. Jó cucc, és kész. Nem mellesleg, mert az anyag kedvenc stúdiónkban, a Fű alatt beszélgetéseinknek is helyet adó Pinewoodban készült, és Köge meg Sipos Ábris keze munkáját dicséri. A lemezborítót Major Krisztina festőművész készítette a srácoknak. Hallgassátok sokat a dalokat! S miközben nekiestek, érdemes továbbgörgetnetek, mert ritkán csinálok ilyet, hogy „szájbarágós dalmagyarázót” hagyok egy cikkem végén, de Dani olyan tömören adott lexikont a számokhoz, hogy ezúttal itt hagyjuk nektek is!

Amit a dalokról összességében érdemes tudni: „a lemez egy amalgámnak tekinthető, van rajta teljesen új dal is, amit teljes egészében Bálinttal együtt írtunk, illetve a két legrégebbi Sosevolt dal is, amik zeneileg, ének témákat tekintve és szövegileg is komoly ráncfelvarrást kaptak az utóbbi hónapokban. Ezek mellett itt kap hivatalosan helyet a tavaly augusztusban megjelent Hangácsi Mártonnal közösen rögzített Rewind is – amiről mi ITT írtunk –, ami eredetileg egy live session eredménye volt. Annak érdekében, hogy jól illeszkedjen a másik 3 dalhoz a mostani felvételek során a dobok újra fel lettek játszva, illetve újra is lett keverve a felvétel, hogy illeszkedjen a kislemez többi számához.”

Out of water

Ennek a dalnak a szövegét alapvetően a karantén okozta bezártság, az izoláció ihlette. Az ember újragondolja ilyenkor a kapcsolatait, hogy mi a fontos és mi nem az, illetve szembe is kell néznie magával és a magánnyal is. A szöveget szándékosan úgy írtuk meg, hogy több síkon is értelmezhető legyen, így a lelki folyamatokra való – inkább metaforákra épülő – utalásokon túl, az „out of water” kifejezést szó szerint értelmezve egy másik fontos problémára is fel akartuk hívni a figyelmet: ez pedig a fenyegető klímaváltozás és vízhiány. Sokan nem tudják, hogy már a Kiskunságot is hivatalosán félsivataggá minősítették, a jelenlegi talajvízállás pedig országos szinten azon a szinten van, ahol egy szárazabb nyár végén kéne lennie. Sajnos még a mi életünkben bennünket is komolyan fognak érinteni ezek a problémák. Ez a dal így egy kicsit egyfajta figyelemfelhívó is, mindenki vigyázzon a saját mentális egészségére és a környezetére, mert csak így tudunk hosszú távon létezni.

The Game

Ezt a dalt a játékok világa, elsősorban a számítógépes játékok ihlették. Az alapvető ötlet még a korábbi énekesünktől Molnár Bálinttól származott, és részben készültek is annak idején magyar szövegek hozzá ebben a tematikában. Magát az alapötletet megtartottuk és hasonló koncepcióra építettük fel az angol szöveget is. A szöveg egy játék hősének az útját követi végig, különböző pályákon keresztül, kincsek gyűjtögetése és szörnyek levagdosása közepette. Igyekeztünk viccesre venni a dolgot, de azért pár odamondást is elbírt a téma. Egy másik, kicsit komolyabb kapcsolódó téma, ami szintén inspiráció volt ennél a dalnál, az maga a játék világába való menekülés, a valóság elutasítása. Lassan egy olyan világban élünk, ahol az emberek egy komoly hányada önkéntesen befeküdne egy Mátrixba, ami azért kicsit ijesztő. Aki egy jót szeretne röhögni a hülyeségeinken és ismeri a játékok világát, annak valószínűleg szórakoztató lesz ez a dal, de azért a felszín alatt ez a tétel is rejt magában némi kritikát.

Showdown

Valószínűleg a legeklektikusabb és talán legszarkasztikusabb tétel is a kislemezen, koncepcióját tekintve viszonylag egyszerű, az emberiség történetét mutatja be, az Ősrobbanástól, az élet megjelenésén át, az ember felemelkedéséig, majd bukásáig. Valójában mind táncoló, éneklő majmok vagyunk, akik boldogan élik a kis életüket, amíg el nem pusztítjuk magunkat és mindent magunk körül. The deadly mammals rise tonight!

Rewind

Ezt a dalt Hangácsi Marci barátunkkal közösen készítettük, aki énekel és gitározik is a felvételen. A szöveget is együtt írtuk és a fő inspiráció a ciklikusság és az idő körforgása volt. Amikor összeültünk és elkezdtük boncolgatni a témát, már elején mindannyiunknak az Időtlen időkig (Groundhog day) című zseniális vígjáték jutott eszünkbe és ez a szöveget is sok helyen inspirálta. Ez a dal a hangulata és a témája miatt is egy jó zárása a lemeznek. Alapvetően nem vagyunk negatív csávók és nem lenne szép egy atomvillanással befejezni a történetünket. Ezzel a dallal adunk magunknak még egy esélyt, hogy kicsit visszaforgassuk az idő kerekét és a megfelelő irányba tegyük magunkat. Ha vége a lemeznek, tekerd vissza az elejére! (De tényleg!)


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland