Premier a létigék bűvöletében – SOSEVOLT Lesz! EP-debüt

Fogsz egy adag metálos arcot, és azt mondod nekik, hogy azt csinálnak, amit akarnak. A SOSEVOLT esetében ez történt, és úgy néz ki, hogy a recept működik.

Fotó: Dutka Krisztián
Fotó: Dutka Krisztián


A SOSEVOLT már majd két éve, hogy debütált nálunk, a legelső dalukkal mutatták meg a közönségnek, hogy milyen is, ha a tagok kilépnek a korábbi komfortjukból és elkezdenek valami mást csinálni.


A megjelenés és a hirtelen nyüzsgés után, ha valaki végigmegy a banda Facebook oldalán azt látja, hogy egy év pihit beékeltek a srácok, ami induló zenekar esetében viszonylag furcsa.


Természetesen volt oka ennek, ahogy Molnár Bálint (ének) elárulta, nagyon sokat dolgoztak ezalatt az idő alatt is, a tagok pedig különböző történések hatására rotálódtak, így akár azt is lehet mondani, hogy a zenekar újra nálunk debütál, az új felállásával.


Bálint mellett, Balogh Dániel (gitár), Tóth Bertalan (gitár), Bodor László (basszusgitár) és Károlyi Zoltán (dob) keze munkája, szíve-lelke van benne a most megjelenő kislemezben.

Fotó: Dutka Krisztián
Fotó: Dutka Krisztián


A három dal, három teljesen különböző lelkületet fogalmaz meg, de egy nagyon erős összekapcsoló eleme, hogy, ahogy Bálint fogalmazott „most öten vagyunk metálosok a zenekarban”. Az előző anyagokhoz képest talán egy szembetűnő változás ez, míg az egész hangulat megmaradt ezen a populárisabb metál vonalon, de mocskosabb nóták kerültek rá a szó legszebb értelmében.


„Azt mondták nekem, hogy milyen ügyesen belőttem a zenekart a Fish! és az AWS közé, de nem akartam én sehová sem belőni” – ez a mondat akkor hangzott el Bálint szájából, amikor épp a kompromisszumok témakörét jártuk körbe.


Ilyen szempontból pedig mindenki döntse el, hogy szerencsésnek gondolja-e a SOSEVOLT zenekart, de alapvetően ez még egy hobbiprojekt. Kompromisszummentes, valóban az történik, amit ők akarnak. A tagok közül mindenki játszik más zenekarban is, sőt mind, dolgozó „rendes” szakmával bíró emberek.


Nem is lehet egész nap ezt az üvöltözést elviselni, sóhajt most fel egyszerre az ország összes házmestere, de nem is kell, mert a Facebook bio szerint, ez egy „terápiás zenekar a kiégett kabalák szigetéről főként önszórakoztatásra”.


A kiégett kabalák pedig, amit a terápia közben találtak azt bevitték a Grenma Stúdióba és Botlik Matyi felügyelete mellett három dalt pakoltak le arra a képzeletbeli asztalra. Mi pedig most ezt gondosan felemeljük, hogy felrakjuk és megnézzük milyen lett a Lesz! (bocsánat)

SOSEVOLT – Szürkeség

Facebook: https://www.facebook.com/sosevoltband/ Instagram: https://www.instagram.com/sosevoltband/ SOSEVOLT – Szürkeség Zene és szöveg: SOSEVOLT – Balogh Dániel, Bodor László, Károlyi Zoltán, Molnár Bálint, Tóth Bertalan LESZ! (2019) – Szerzői kiadás Hangfelvétel és keverés: Grenma Stúdió http://grenmastudio.hu/ Borító design: Reisyai https://www.fiverr.com/reisyai

Ez az igazán tekintélyt parancsoló lemezborító, pedig az internet csodájával jöhetett létre, gyakorlatilag egy egyedi stock boritó. Az oximoront feloldva, ez azt jelenti, hogy a srácok találtak neten egy embert, akit ilyen munkákra fel lehet kérni, anélkül, hogy találkoztak volna elmondás alapján csinált egy borítót egyszeri munkadíjért.


Ez ma már nem akkora csoda, de nem bevett szokás, hogy nem a zenekar háza tájáról kerüljenek ki azok az emberek, akik ilyeneket csinálnak.


No, de tovább a dalokra. Van itt minden a bekábult világképtől a bekábult péntek estéig, a metálos üvöltéstől a valóban pop éneklésig.


A lemez Achilles sarkához pedig meg is érkeztünk, ami számomra is meglepő módon a túl sok tiszta rész. Amikor elindul a daráló azt sokkal őszintébbnek érzem, végig az jár a fejemben, hogy igen ez van a srácokban, míg, főleg a Szürkeségben gyakran megjelenő, egyszerű, lágy énektémák, a minimálra vett hangszerelés mellett, nem működnek olyan jól.


A terápiás üvöltés viszont gyógyír mindenkinek, a szövegek intelligensek, és nagyon sok kifejezetten ízléses zenei megoldás is szembejön a három dal alatt.


A SOSEVOLT, ha ezen a kompromisszummentes úton halad tovább, akkor gyakorlatilag bármit is írhatnék most a lemezükről, nem fogja őket érdekelni. És ez mennyire jól van így. Ez a műfaj akkor működik igazán, amikor minden csap ki van nyitva teljesen, és semmivel nem törődnek az alkotók.


A Lesz! pedig alapvetően egy ilyen korong lett, szerencsére, ha a srácok ezt a vonalat most megragadják, akkor benne van, hogy saját terápiás zenekarukból, mások terápiás zenekarává lépjenek elő, és a rögtönzött pszichológusi ülés mellé még szórakozni is remekül lehessen rájuk. Aki ezt nem hiszi, annak pedig erősen ajánlott december 13-án a Robotban elcsípni a zenekar lemezbemutatóját, ahol a Sniffyction lesz a vendég.

Sosevolt “Lesz!” Lemezbemutató I Sniffyction II ROBOT

Music event in Budapest, Hungary by Robot and 2 others on Friday, December 13 2019 with 188 people interested and 45 people going.

Ott tali, addig pedig pörögjön mindenkinél a Lesz!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence