Ez a pop zene új generációja? – Stefvn-debüt

A hálószoba-producer és a SoundCloud-rapper közötti határ elmosódott, erre itt egy újabb izgalmas példa: bemutatkozik Stefvn és a Sokáig! Exkluzív premier.


Szeptember mindig jó apropó lehet valami új elkezdésére. Egyrészt megvan a maga kultikussága, lásd például az Earth, Wind & Fire vagy a Green Day rákattanását, másrészt ez a hónap gyakorlatilag a nyár (és a szabadságok) lezárása, harmadrészt – és fentiektől nem függetlenlül valószínűleg – az ember életét meghatározó sok éven keresztül szeptemberrel együtt eljön egy új tanév, egy tiszta lap lehetősége, egy valódi új kezdet.


Hogy ezek közül járt-e bármi Stefán Tamás fejében, amikor úgy döntött, hogy ma debütál első dalával, nem derül ki, mindenesetre a becsöngővel szinte szinkronban (vagyis hát na, legyen szemeszterkezdés) érkezik Stefvn debüt-videója, és remélem Sokáig halljuk még.

Stefvn – Sokáig (Official Music Video)

Facebook: https://www.instagram.com/tomstefvn Instagram: https://www.facebook.com/tomstefvn Zene, Szöveg, Prod, Mix/Master: stefvn tomstefvn@gmail.com Video:…

Miközben a zene zseniálisan billeg a downtempo és az R’n’B között, és a masterelés/keverés után úgy érkezik meg a mély és az effektek hogy az ember libabőrös lesz, előbb mondanám egy pop projektnek, mint egy Toldiban lépegetős chill-electro actnek. Mondom mindezt már csak verbalitása miatt is, de muszáj pár szót ejteni a szövegről is, mert a magyarul ritkán tud ilyen faszán megszólalni ez a műfaj, és a vokális rap is rímeiben, dinamikájában szépen pörgeti a tracket.


A dalhoz Petrényi Dániel készített egy igazán menő beköszönő-imázsvideót Stefvnról, miközben a látvány és a nüansznyi ínyenc vizuáltrükkök után bárki megnyalhatja mindkét retináját. A képekből, ahogy a szövegből is, sugárzik valami enigmatikusság, ami rettenetesen jól áll Stefvn karakterének/brandjének.


Ahogy a világon szépen lassan végigfutottak a digitális korszak zenefogyasztási trendjei, úgy alakult át legfrissebben (és talán leglátványosabban) a populáris könnyűzene is. A hálószoba-producer és a SoundCloud-rapper közötti határ elmosódott, a hiphoppal megtörtént Tekashi6ixty9ine, és ne felejtsük honnan és hogyan indult mondjuk Billie Eilish vagy Post Malone.


Mindezt azért is írtam le, mert egyrészt Stefvnra mindez elmondható, a fent hallható zene, szöveg, master, mix, gyakorlatilag minden Stefán Tamás munkája, ami minimum egy „Vááóóó” a részemről. Másrészt pedig mert épp legutóbbi cikkemben fejtegettem az „undergound pop” létjogosultságát, és a miután sokáig néztem a klipet, egyre biztosabb vagyok benne. Stefvn pedig letette a névjegyét.


De tényleg, én szívből könyörgöm Tamásnak, hogy ne hagyja abba. Azzal a minőséggel amit képvisel, könnyen az általam fent vizionált generációváltás meghatározó alakja lehet, mert sajnos sok próbálkozásból eddig kevésnek sikerült megütni egy minimális mércét is. Addig is szerelmi csalódáson áteső kamaszok, vagy a szövegre nem figyelő vad tinik Spotijáról felcsendülhet. Remélem Stefvn berobbanásra készen, mert én már várom!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence