Itt az éjszakai gondolataid új zenéje – Azthiszem premier

Fekszel az ágyban, a gondolataid valahol a lichthof és a Berlin között cikáznak. Mindenkinek ismerős helyzetről hozza második albumbeharangozóját a Stikli!

Stikli // Fotó: Bende Csaba /Zenefestő/


2016 óta működnek, már megjelent egy lemezük, nemsokára pedig érkezik a második. Ez a nagyon rövid egy mondatos összefoglalója a Stikli zenekarnak, ami mögött persze sokkal több van ettől. Nekünk mégis az utolsó gondolat a legfontosabb.


A második albumukat vetíti ugyanis előre az Azthiszem, ami nálunk debütál. Az albumról már megjelentet a Senkiselát, ami azon kívül, hogy ebben a dalcímben sem szívlelik a szóközöket, egész más hangulatot hoz, mint a most tárgyalt treki.


A nyárias első single után, egy sokkal inkább a hűvös téli éjszakákban egyedül szorongós témát kaptunk, de első hallgatás után nem ez üti meg leginkább a fület, hanem a nem hétköznapi szóhasználat. A penész, poloskák és még a szarszag sem olyan meglepő egy kellemes kelet-európai miliőben, de a lichthof már végképp nem a modern popdalok szava, ennek ellenére, vagy épp pont ezért, nagyon jól működik a számban ez a váratlan húzás.


A dalban azt a valószínűleg teljesen univerzális érzést kapjuk meg, amikor egyetlen rosszul kimondott szó miatt oda a teljes pihenésünk, és nem csak a tegnapi éjszakát, de a mait is az agyunk által rángatva, ébren töltjük. Milyen csodálatosak is azok a napok.

A tagadhatatlanul magyar alterből építkező szöveg mellé az elején azt hisszük, hogy zeneileg is a megszokott akusztikus gitáros keretek között maradunk, de nagyon kellemes meglepetés a refrén téma, keringős 6/8-os hangulata, ami iszonyatosan jól rezonál a nagyon egyenesen mondott verze részekkel. Nagyon ízléses összeillesztése két nagyon más érzésnek.


Az biztos, hogy 2 dal alatt már annyi színt láttunk a Stikli új lemezéről, hogy ha így folytatják félhet a Héra. Várjuk tehát, hogy hová is futunk majd ki ezzel a második anyaggal, addig pedig pöröghet mindenkinél az Azthiszem.

Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence