Teljes erőből csak így lehet nyomni

A Stone Sober trükkös, Gallopaloosa című EP-je pont annyira mocskos, hogy a torzítós gitárzenén felcseperedők hiba nélkül fel tudnak rá csatlakozni. Premier!


Öt éve a MENT Ljubljana showcase számomra legtökösebb, odabaszósabb buliját egy osztrák duó tolta: női dobos, férfi ének plusz gitár, és eszeveszett mennyiségű energia, stoner a javából. Az ember persze hallott már a The White Stripesról, a szerencsésebbeknek meg élőben is volt hozzájuk közük, nekem sajna nem. De ettől függetlenül is mindig meglep, ha egy két fős alakulat teljesen belakja a színpadot, közben meg úgy beszippantja a közönséget, hogy az a koncert végével tátott szájjal azt kérdezi: „Csak ennyi volt? Még!”


No, valami hasonló a helyzet a Stone Sober néven futó kettőssel is. A Kubik Cseni és Urbán György alkotta duó tavaly augusztus óta fut, és szórja ránk a feszes kis anyagait. A beköszönő EP, a Deep Ecstasy után a második kislemezük nálunk debütál. A trükkös című, Gallopaloosa pedig ha lehet – hangulatilag, hangzásilag – még vegyesebb képet mutat az első fecskéiknél. Ha teljes erőből nyomod, akkor is komoly szofisztikáltság kell a játékhoz – ez az, ami kiemelhet a nagy masszából, amellett hogy karaktert ad egy zenekarnak.


A Stone Sober négyszámos EP-je minden előbb említett követelménynek megfelel. Az anyag erejét pedig az adja, hogy a srácok rendesen megutaztatják az embert, akár egy számon belül is markáns váltásokkal esünk egyik stílusból a másikba. A Goosebumps refrénjében mintha a Pink Floyd Dark Side of the Moonja köszönne vissza, míg az Overdose egyik szekciója az ős-Metallica hangulatát csempészi vissza. Eközben pedig a torzító pont annyira mocskos, hogy a nyers gitárzenén felcseperedők hiba nélkül fel tudnak rá csatlakozni.


A stoner közeg ingoványos mocsár, csak úgy lehetsz, csak úgy maradhatsz hiteles, ha semmi sincs szétfilterezve, viszont a basszus meg a zúgás nem cseszheti szét az összhangzást. A Gallopaloosa pont ilyen, ügyesen araszol a nyers, ám kimunkált megoldások között. Hogy reflektáljak a lemezcímre, ha a srácok fele annyira oda tudnak baszni élőben, mint azt teszik az albummal, simán elférnének egy Lollapalooza line-upon is.


Érdemes tehát szétszálazni az EP-t. Aki pedig élőben szeretné meghallgatni a Stone Sobert, itt a remek alkalom, a duó ugyanis január 22-én szombaton a Szimpla Kertben mutatja be az itt debütáló kislemezét. Lehet szépen menni!

Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland