Azta, Strand, mekkora király lettél!

A STRAND felnőtt, és elfoglalta helyét a fesztiválok térképén. Kínos Petőfi Zenei Díj-átadó, de a legbarátságosabb, legmagyarabb fesztiválélmény idén nyáron.


A fesztiváldömping után, de a gólyatáborszezon előtt rendezett STRAND Fesztivál valahogy mindig távolinak tűnt számomra. Szigeten nevelkedett lelkemnek messze is volt Zamárdi, kevés is volt a külföldi fellépő, és bevallom, gyanúsan olcsónak is tűnt.


Persze évről évre voltak nevek, amikre felkaptam a fejem, de sosem jutottam el addig, hogy a Sound nyugati felén kialakított Zamárdi városnapra leutazzak így nyár végén. 2017-ben egy Bastille koncert miatt ez megváltozott, és akkor tapasztaltam azt, hogy ez olyan, mintha a Sziget szervezőinek maradt volna pár felesleges színpada, és mivel ez a pár nap szabad volt a naptárban, hát üsse kő! Azóta eltelt két év, és egy újabb Bastille koncert, valamint a Petőfi Zenei Díj-átadó gála miatt újra várt a Balaton InterCity, és amit Zamárdiban láttam, az lenyűgözött: A STRAND Fesztivál Felnőtt 🙂

Dan Smith énekes a brit Bastille koncertjén a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 21-én /// Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Dan Smith énekes a brit Bastille koncertjén a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 21-én /// Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


Augsztus 20. – John Newman él, A Petőfi Zenei Díj halott

Korábban már leírtam, hogy igyekszem trendi, kúl és fiatalos maradni, ennek a projektnek része a „Menjünk má’ le fesztiválozni augusztus 20-án!” fedőnevű akció, és mivel a brit elektropop-gladiátorok másnap veszik be a MOL Nagyszínpadot, a logika is ezt diktálta.


A STRAND nulladik napja, kb. három színpad, ha működik, és túl sok aktivitás sincs. Igen, ennek következtében túl nagy tömeggel sem találkoztunk délután hat körül. Páran törcsivel vacogva jelezték, hogy fürödtek, négyen-öten kedvesen karaokezgattak, kis csoportokban iszogattak a fűben, vagy fotózkodtak a dizájn-cuccokkal. Mondjuk nem csoda, valójában két valamire való program akadt aznap, a Petőfi Rádió által életre hívott Petőfi Zenei Díj gálaműsora este nyolctól az Ötöslottó Nagyszínpadon, illetve az a John Newman tíztől, akiről a legutolsó infóm az volt, hogy az agydaganat újbóli felbukkanása miatt egy ideig szünetelteti a karrierjét. Abban a két órában, amíg az átadó kezdésére vártunk, bejártuk a fesztivál területét – kb. vagy ötször, mert tényleg egy egészen kis alapterületű, egyszerű felépítésű helyszínről beszélünk.


Hál’ istennek simán visszaértünk még a kezdés előtt, a színpadon pedig egy Istenes Bence hasonmás-verseny közönségdíjas tapsoltatója készítette fel a közönséget az élő adás rejtelmeire. Bizony, a Petőfi TV élőben közvetíti a gálát, és fizetett statiszták helyett fizető fesztiválozókkal töltötték fel a közönség helyét.

Az év zenekara, a Halott Pénz együttes, elöl Marsalkó Dávid, mögötte Járai Márk énekesek az idei Petőfi Zenei Díjak átadásán a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 20-án /// Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Az év zenekara, a Halott Pénz együttes, elöl Marsalkó Dávid, mögötte Járai Márk énekesek az idei Petőfi Zenei Díjak átadásán a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 20-án /// Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


Ez egyébként bőven okozhat fejfájást a műsor szerkesztőinek, a két világ találkozása ugyanis csodálatos. Amikor például a reklámszünet alatt hangos

„Mi a f@sz van!?”


skandálásba kezd a tömeg, és másfél perc múlva élő kapcsolás jön, biztos leizzadnék. Vagy ha a kedvenc díjazott kérdésre Korda Gyuri nevét tombolja a közönség (döbbenet, de nem volt ott), vagy amikor Pápai Joci díjánál a „Nem hallom jól… KI NYERTE MEG A DALT!?” hergelésre is néma csend a válasz, szerkesztő legyen a talpán, aki gyorsan alákever egy hangos tapsolást.


Sajnos, valahogy az látszott, hogy – a fellépőkön kívül, de erről később – senki sem veszi komolyan ezt az eseményt, és ettől az egész olyan nívótlan. Három-négy díjazott a helyszínen sem volt, előre felvett videóüzenetben köszönték meg mindenkinek, aki szereti.


Őszintén, túl sok oka szomorkodni senkinek sem lehetett, idén valahogy ugyanaz a hét-nyolc előadó volt ott a kategóriákban. Lehetne például az év együttese a Margaret Island, vagy az év női előadója Lábas Viki, de ne felejtsük el az év akusztikus koncertjét (!) sem, amit szintén a Margaret Island játszott Karácsonykor. Marsalkó Dávid lehetne az év férfi előadója és/vagy a Halott Pénz az év együttese, mindenesetre az év klipje lehetne az a Hajnali Kör, amiben benne van Marsalkó Dávid, és Sena, aki lehetne az év női előadója. (Nem mellesleg, csak a statisztika kedvéért: Halott Pénznél eddig 13 jelölés, 7 díjon – míg a Margaret Islandnél 11 jelölés, 1 díjon állt eddig a mérleg.)


Kakukktojások persze akadnak, mint például Ákos, aki semmit nem csinált az elmúlt két évben, de ő lett az év férfi előadója 2019-ben?! G R A T U L Á L U N K neki, várom az Aréna koncertet. Az pedig megnyugtat, hogy nem csak én próbálok elkeseredetten trendi, kúl és fiatalos maradni, mert az egyik borítékot tényleg Hide the Pain Harold, a híres magyar mém-bácsi nyithatta ki.


A közönséget pedig semmi nem érdekelte, csak betétkoncertek, ez pedig meg is látszott, és utólag érthető is volt. Halott Pénz, AWS, USNK, Hiperkarma, Pilvaker, csomó olyan előadót láthattam most élőben, akiknek a bulijára amúgy nem mennék el, és akármennyire is gagyinak tűnt ez a díjátadó, látványban és show-elemekben hozta a kötelezőt, és a zenei rész nagyon is élvezhető volt.

John Newman a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 20-án /// Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
John Newman a zamárdi Strand Fesztiválon 2019. augusztus 20-án /// Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


Jelentősebb tömeg gyűlt össze a MOL – Petőfi Rádió Nagyszínpadnál John Newmant várva. Ott voltam a koncertjén 2016-ban, amikor éppen a tumor elhatalmasodásáról szóltak a hírek, és komolyan bennem volt, hogy úgy kell néznem azt a fellépését, hogy mi van, ha az utolsó lehetőség. És nem vagyok egy nagy John Newman rajongó, de valahogy ezt a kis csúnyácska, izzadó aranyhangú fiút nem lehet nem szeretni. A STRAND Nagyszínpada pedig megadta neki azt a szeretetet, ami jár neki, és amire bőven rá is szolgált. Gyakorlatilag pop, és gyakorlatilag mainstream, de valahogy a koncertjei mindig többről szólnak. A táncoslányokon és vokalistákon kívül ott van még a színpadon Newman, akiben annyi, de annyi élet van, hogy önmagában elviszi a showt. Nagyon jól áll ez neki.


Augusztus 21 – Jajj, úgy élvezem én a STRAND-ot!

Szerdán pedig már az első nappal végre valójában életre kelt a fesztivál, én pedig beleszerettem ebbe az érzésbe. Kellett hozzá hét év, de a STRAND végre felnőtt, és azzá válik, ami akkor volt a Sziget, amikor azok az emberek jártak Szigetre, akik azt mondják, hogy régen jobb volt. Külföldiek nincsenek, vagy alig vannak, a korosztály főleg a 15-30 között mozog, hatalmas 16-19-es dominanciával.


Ennek következtében a Szigettel szemben nem érzem magam másodlagosan megtűrt személynek a holland és brit fesztivál-huligánok mellett, hanem pusztán egy szakállal és azzal a négy ráncommal már tiszteletet érdemlek ki a fesztiválozók 80 százalékától. Ja, és simán felvehetsz egy pólót egy rövidnacival, nem fogsz alulról kilógni. Folyamatos az élet, strandröpiznek a homokozóban, teqballoznak a sportpályán, mindenki nyomja az aktivitásokat.


Naponta új „fesztivál-szabadulószobával” készülnek a fesztiválozóknak, a projekt felelőse a Blahalouisiana. Minden este két kultikus magyar filmet lehet megnézni Flour Kertmozijában. A Borsodi Színpadon naponta más hazai zenekar a házigazda, workshopok, versenyek, koncertek, DJ-k váltják egymást a házigazdák ízlése szerint. A színpadokkal szemben lelátók vannak, hogy amíg a gyerek (vagy a többi srác) bulizik, chillelve lehessen figyelni a koncertet. A STRAND egy barátságos, nagyon családias, nagyon magyar fesztivál lett, és máris a felső polcra került.


Már csak pár helyen nem sikerült megoldani, hogy két helyszín hangosítása ne zavarja egymást, viszont a több helyszín nagyon jót tett Nyugat-Soundnak. A Magenta Univerzum mintha nagyon rámenne a magyar alter vonalra, és persze, ilyen közönségnek kell a magyar-alter színpad Hiperkarmával és Csaknekedkislánnyal. Az óriási homokozó aktivitásai, mint a kötélhúzás vagy a homokvárépítő-verseny tényleg melengetik a szívem, a DiákHitel Kávézóban pedig menő beszélgetéseket lehet hallgatni Sebestyén Balázzsal, Zacher Gáborral, vagy random valóságshow-sztárokkal.


Az egyik legjobb fesztiválélményem idénről, tényleg nagyon vicces ez a full stresszmentes lelazulás. Nincs távolság, ami miatt bármilyen koncertet is lekésnél, nem lehet elveszíteni a társaságod, nyelvi korlátokba nem ütközöl, és a fellépők 95 százalékát ismered innen-onnan. Már csak vissza kell követelni a B. My Lake-kel közös kombóbérletet, és talán, talán (!!!) megkockáztatom, hogy jövőre nálam veri a Szigetet.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence