Felfal, kíméletlenül megrág, majd kegyetlenül kivet magából

Pont ilyen a Sungazers lemeze. Két évig készült, kellőképpen elborult, viszont a maga galaxisában már csak finomságai miatt is valódi mestermű. Premier!


Géczi Gergő szólójáról, a Sungazersről mindig nagy örömmel írok. Leginkább azért, mert kellő elborultság mellett hihetetlenül összerakott, csapongása ellenére nagyon rafináltan összehegesztett anyagai vannak. Nem habkönnyed pop, és nem is klasszikus egy szál gitáros énekes-dalszerzős cucc, mint inkább agyalásra, merengésre sarkalló, gyakran komoly társadalmi mondanivalóval felvértezett dalokból áll a Sungazers-idővonal.


Mindez hatványozottan igaz a most debütáló, Wasting Space című második nagylemezére. Az egész hihetetlenül összetett, finom; – és, aki korábban is hallgatta, annak még inkább feltűnik, hogy – a műfaji változatosság egyre szélesebb, a már-már metálos jellegű gitártémáktól a nyers elektronikáig. A váltások, olykor akár egy számon belül is, itt-ott roppant markánsak, olykor egy kész oratóriumból a halk suttogásba zuhanunk. Ezek a fordulatok, (érzelmi) hullámzások teszik változatossá az anyagot, nem hagyják, hogy beleunjunk bármibe is.


Ahogy eddig is, a vizualitás ezúttal is fontos része az összképnek. Ahogy a nemrég ugyancsak nálunk debütáló lemezt felvezető dal, a Facebook-algoritmus arctalanságáról, embertelen érzelemmentességéről szóló Drops From My Dream esetében is láthattuk. Meglátásom szerint ráadásul ennél még erősebb dalok is rákerültek az albumra, például a személyes kedvenc Reach Apart, vagy a Bretton Woods. Az új korong igen szuggesztív artworkjét Rédei Emese grafikus-képzőművész készítette.


– A Wasting Space a posztmodern társadalom elszemélytelenítő mechanizmusairól szól. Névtelen, arctalan algoritmusok, az ember árucikké válása és az egyre növekvő általános félelemérzet jellemzi a mindennapjainkat, valamint ihlette a lemezt – összegezte munkáját maga az alkotó.


Mielőtt beizzítjátok a közel egy órás anyagot, ezúttal is megjegyzem, ahogy a Sungazers esetében már korábban is többször így tettem, az egész projekt lényeges többre lenne hivatott, mint ahányan eddig megismerték és hallgatják. Szóval, ha tetszik, érdemes továbbosztani az ismerősök között, hogy minél több mindenkihez eljusson! Miközben pedig a lemezen méláztok, érdemes továbbolvasni a hajtás után, mert kicsit kifaggattuk Gergőt a lemezről. És ha még nem lenne elég az albummal együtt debütál a Send Nudes című klip, ami a csillapíthatatlan és túlcsorduló információáradatot és az az iránti szomjunkat eleveníti meg Rédei Emese és Gergő rendezésében. A Limb Street című dalhoz a Special Providence-ből ismert dobos Markó Ádám készített egy playtrought-t.


Szándékosan tartott két évig összerakni a lemezt, kellett neki ennyi idő, hogy megérjen, netán akadtak külső tényezők – Németországban laksz/dolgozol –, amik elnyújtották az alkotófolyamatot?
Folyamatos pozitív külső és belső tényezők hullámvasútja volt az elmúlt két év, amik hozzájárultak a lemez késleltetéséhez, alakulásához és éréséhez is. Az idő és a pénz volt a két legsúlyosabb korlátozó tényező. A tanulás mellett a Szegedi Egyetemi Színháznál dolgoztam és a Naked SZESZ-el turnéztunk. Szerettem volna stúdióba vinni a demóimat, ehhez egyetemistaként majd friss diplomásként állásra, fizetésre és eredményes pályázatokra vártam. Mivel ezek nem, vagy nem eléggé teljesültek, végül úgy döntöttem, nem tartom magamban az ötleteimet és magamra vállaltam az egész munkafolyamatot az írástól a masterelésig. A müncheni lét inkább hozzájárult az alkotófolyamathoz, mégpedig az anyagi stabilitás szempontjából: végre fejleszteni tudtam a stúdiómat.


Volt olyan pillanat, amikor úgy érezted, hogy inkább feladod, hogy ez így egy egységgé álljon össze?
– Egyfolytában. Minden héten feltettem a kérdést magamnak, hogy elég vagyok-e ehhez. A két év alatt magamat is le kellett küzdenem és a töprengés meg szorongás energiáját az alkotásba fektetnem.


A Sungazers alapjában véve egy szólóprojekt, de ahhoz, hogy így fessen a végeredmény, főleg klip- vagy épp keverésügyileg, mennyire vettél, veszel igénybe külső segítséget? Ergom, ez inkább egy magányos farkas dolog, vagy azért vaskosan van benne kollaboráció is?
– Szólóprojekt, de összművészeti projekt is, tehát szeretek és szoktam is együtt dolgozni más művészekkel. Közel egy éven keresztül zenekarként is működtünk Pohl Judittal (Elve zenekar), Fazekas Mátéval és Tokár Zoltánnal, de sajnos nem tudtuk folytatni a közös munkát. Ami az albumot illeti: Roncsák Marcell barátom basszerozik és gitározik két számban, Ábrahám Máté csellózik az egyikben, Gyimesi Dömötör, a Dreamgrave frontembere pedig háttérvokálosként csatlakozott a What Matters című dalhoz. A vizuális anyagot, klipeket, digipakkot, artwork-öt Rédei Emese grafikus-képzőművésszel közösen találtuk ki, a munka nagy része itt az ő érdeme volt.

Sungazers – Send Nudes (Official Music Video)

Wasting Space is out now! Listen here: https://open.spotify.com/album/5tRR7dK38U35oJbvnoyJPL?si=ldOBtQPQQGu4TbtBnReHbQ Support Sungazers and download album o…

Te magad hogy gondolsz a Sungazersre: inkább összművészeti/kísérletezős (szoba)projektként vagy egy élő, koncertezős formáció?
– Jelenlegi állapotában hálószobaprojekt és ezt nagyon élvezem is. Imádom a nyugodt, elvonulós alkotói folyamatot, nagyon kimerítő volt az elmúlt időszak a rengeteg előadással, most élvezem a remeteséget, de nem szeretném, ha így maradna. Egyelőre nem tudom mi lesz, már megírtam egy ez után következő lemezt is, arra szeretném, ha majd újra összeállna az élő formáció.


Ha már élőzésről beszélünk, ennek hogyan tervezed majd (ha újra lehet) a színpadi megjelenését?
– Erre nem tudok válaszolni. Csapat nélkül aligha tudom élőben megcsinálni ezt, illetve tudnám, egyedül, laptoppal, de megfogadtam, hogy olyat soha többé nem csinálok. Ha ez egyszer megszólal élőben, akkor csak zenekarral.


Egyre nagyobb a műfaji, megoldásbeli merítés, lassan az elektrótól a metálig terjed. Ez mennyire annak a hatása, hogy ezenkívül voltál/vagy megannyi más formációban is, vagy akár saját alteregóban, lásd a korábban nálunk a 7alattba is bemutatott greg?
– Nagyon sok műfajban tudok izgalmasat találni, akkor is, ha hallgatásról, akkor is, ha készítésről van szó. Az elektronikus zenével egy ideje már ismerkedem, Tóth Andrissal például hamarosan kiadunk egy Pixel Cranes remix albumot, ahol sok dalt én dolgoztam át dubstep, drum and bass vagy épp deep house műfajokra. A Wasting Space szempontjából a hangulat és a koncepció átadása volt a fontos, ehhez pedig nem akartam műfaji keretek közé szorítani magam. Az általam kedvelt zenei palettán is konzekvensen tud következni Messhugah, teszem azt Billie Eilish után.

Limb Street – Drum Playthrough By Adam Marko

Wasting Space is out now! Listen here: https://open.spotify.com/album/5tRR7dK38U35oJbvnoyJPL?si=ldOBtQPQQGu4TbtBnReHbQ Support Sungazers and download album o…

Hogy látod, ilyen jellegű szerzői formációknak milyen felvevőpiaca, lehetőségei vannak ma Magyarországon?
–Egy olyan csapattal, akik legalább annyira motiváltak és elszántak mint én, szerintem lehetséges az érvényesülés, hiszen rengeteg példát ismerünk, ahol rétegzenében mozgó zenekar tud ma sikeres lenni otthon (csak legyen rendesen megtámogatva pénzzel). Így szólóban már sokkal nehezebb, mert csak a virtuális térben történhet meg az információcsere. Amit én képviselek, azt aligha lehet átadni egy 40 másodperces Insta- vagy Tiktok-videóban, vagy egy rövid Twitter-posztban. Mindenesetre kint van, átadtam az üzenetet és ahogy eddig is volt, úgy remélem, ezután is meglesz az a szűk kör, aki örömmel fogadja és el fog tudni merülni benne.


Mivel jelenleg Münchenben dolgozol, testhez áll a kérdés: nem próbáltál, próbálsz esetleg ott szerencsét?
– Tapasztalatból írom, hogy egy zenekar még sokéves ismeretségek, barátságok és gazdag kapcsolati háló mellett is csak egy jó nagy adag szerencse mellett tud sikeresen működni. Akklimatizálódni egy új országban legalább egy év, szóval nagyon korai még ezen gondolkoznom, főként, hogy tervben van a hazamenetel is.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland