Te elmennél Londonba péknek?

Külhonba mosogatni diplomával, vagy itthon melózni egy német autógyárban? Új klipjében újra nyakig merült a társadalomkritikában az Sz4P. Kritika koncert elé.

 

Ha Szabadtéri 4akkordos Performansz, azaz Sz4P, akkor okos osztogatás, csalafinta fika és szarkazmusba szakadó szövegcunami. Általában erre lehet számítani a zenekartól, s akik már egy ideje szoros emberfogásban követik őket, azok mást nem is várnak. Illetve köpnek egyet, ha nem ezt kapják. Legalább úgy, mint ahogy Csóré Zoltán énekelni próbáló frontember teszi a legfrissebb videós szösszenetükben. De ne rohanjunk ennyire előre!

 

Vagy, igazából mindegy. A lényeg, bő egy év után hoztak ki új dalt a srácok, és Az új elit, de különösen az internet sötét bugyraiban zajos sikert arató Pótlóbusz óta igazából egyre magasabb a léc. Mármint minden Sz4P-dalban lennie kell egy politikailag kedvesen inkorrekt szálnak! Örömmel jelenthetjük, mindenki hátradőlhet, a Londonba Péknek címet viselő klip már megnevezésében sem árul zsákbamacskát. Azaz, többek között a ma oly népszerű migrációra reflektál. No, persze nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A srácok nem Szerbiába szöknének át a határkerítésen, mint inkább diplomával nem mennének ki mosogatni a csodás ködös Albion (vagy tetszés szerint cserélhető uniós célállomásként, németbe, olaszba, spanyolba, dánba, svédbe, stb.) innen mesebeli tökélynek tűnő rengetegébe. Ismerős para, ugye?

 

 

Szóval ezúttal ezt a témát feszegetik a már nem is annyira ifjak. Közben tán, mintha még a legfőbb dakotának is üzennének, persze csak a sorok között, hogy valahol a tiltott és tűrt (aczéli – már ha ez még mondd bárkinek valamit) határán lebegjen az egész napjaink elképesztően érdekfeszítő és izgalmas

 

K U L T U R K A M P F J Á B A N !!!

 

Mondjuk, a zenekarnak sem a polgárpukkasztás, sem a metafórák közé csempészve adunk egy kokit, csak hogy érzed, hogy élsz alkotási mód nem számít újdonságnak. Ahogy ezt a legutóbbi daluk kritikájában is megjegyeztem még tavaly tavasszal ➡️

 

Az Sz4P rendesen beleállt a nyári „konzultációba”

Mi van a plakát mögött? A Völgy elárulja. A lényeg, fakezű pánkpopból is lehet egyszer szofisztikált rádiósláger. Csak azt tudnám, mikor lett édes a vodkaszóda?

 

E megállapítás – hogy az összkép egyre érettebb – most, ha lehet, még hatványozottabban ül. Jó, persze annak is örülhetünk, hogy végre sikerült megfűzniük pár leányzót, hogy egy klip erejéig lisztet szórjanak a képükbe, meg úgy mindenhova. Mondhatnánk, ilyen az, amikor beindul a popbiznisz: siker, mi több, pompa!

 

A szám legfontosabb üzenete (már az olyan egyszerű fogyasztónak, mint mondjuk egy hatodrangú zugfirkász kritikus) közben pedig az, hogy bizony ügyesen, csipkelődve is bele lehet állni egy véleménybe. Nem kell lemenni egybites fröcsögésbe, ahogy látjuk azt a kiváló, minőségi sajtóban. Hanem viccel is el lehet ütni az ilyen, amúgy fogas kérdésre adott reakciót. S ez, az akár vitaindítóval is felérő témafeldolgozás mindenképp érték napjaink közbeszédét figyelve – és ezt nemcsak a zenekarral szembeni nepotizmusom mondatja belőlem!

 

Érdemes tehát szeretgetni az új dalt, ami talán már valóban egy új Sz4P-lemez nyitánya lesz. Addig is, aki élőben szeretné meglesni a srácokat, az legközelebb egy elég exkluzív koncerten kaphatja el őket. Október 5-én pénteken ugyanis a Premier Kultcaféban játszanak majd, az SZ4P rockkal-vonóval fantázinévvel ellátott rendezvény egy születésnapi nagykoncertet takar vonósokkal. Persze ne gondoljon senki sem holmi taós ügyeskedésre! Mivel Csórén kívül a zenekar többi tagja, így Varga Samu (szólógitár), Pázmándi Soma (dob, vokál) és Renge Zsolt (basszusgitár, vokál) meghitt viszonyt ápol a komolyzenével is, ezért náluk ez a formai megoldás szakmai ártalomból is adja magát. Lehet tehát készülni a péntekre, a jegyét pedig szerezze be mindenki mihamarabb, mert a helyszínre való tekintettel limitált férőhelyes a buli! Aki pedig nem csatlakozott még az eseményhez, ITT megteheti ➡️

 

SZ4P rockkal-vonóval

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland