Autentikus gumipank: mit jelent, ki csinál ilyet és miért?

A Buzi hiperkarmástól a Rocksztárok Porszívóznak-ig. Honnan hova jutott a Titánok-indulót is jegyző Sz4P. Rendhagyó kritika az instantos lemezbemutató elé.

Az elmúlt hetekben több online zenei magazin is írt az Sz4P legújabb kislemezéről, melyet Rocksztárok Porszívóznak címmel adott ki a zenekar, és november 8-án be is mutatja majd a budapesti Instantban. Ennek apropóján arra gondoltam, összefoglalom, miben rejlik ennek az elsőre valószínűleg cseppet sem szimpatikus formáció zsenialitása.

SZ4P – Rocksztárok porszívóznak – YouTube

Lemezbemutató: 11.08. Instant ” https://www.facebook.com/events/46351… Jegy: https://tinyurl.com/yxovb7o4 Borító: Simonyi Bulcsú Management, booking: Décsy…

Amikor először hallgattam őket, nyugtáztam magamban, hogy valószínűleg még egy belterjes budapesti bagázzsal van dolgom, Szabadtéri 4akkordos Performansz, most komolyan, ki nevez el így egy zenekart?


Aztán picit tüzetesebben belenéztem a szövegekbe, és leesett.


Ez valószínűleg azért történt így, mert egy alapvetően alternatív zenei szcénában általában a szövegvilág vált ki először reakciót a hallgatóságból – így belőlem is. Ez nem jelenti azt, hogy instrumentálisan ne lenne képes megmozgatni, vagy, hogy a zenei alap nem támogatja a szöveget, és fordítva. Arról van, szó, hogy „zenei füllel” sokkal inkább rendelkezik egy zenész, mint a hallgatóság, így jobb a nyelv rendszeréből kiindulnunk ahhoz, hogy a mögötte álló rezonanciát értelmezhessük.


Erre a legemészhetőbb téma, ami elsőként megfogott, az a Buzi hiperkarmás című dal volt:

“lám, itt van az élet sója,
hogy édesítse a szám,
hogy közben pengessek pár hangot a dallamán
én nem leszek gyógyítója
semmilyen fekélynek,
hogy végül minden hangszerén én zené
ljek”


Az első verzét akár ars poeticájukként is felfoghatjuk. Mögöttes tartalmaikra bőven jellemző a sznobizmus kollektív lenézése, a messiáskomplexus megvetése, a patkány-életmód teljes beérzése és, ami minden mögött ott van, a nagybetűs önelfogadás.


Szövegeik a cinikus/groteszk humor között egyensúlyozva, egy átlag magyar állampolgár hétköznapi életképeivel fejezik ki egyéni világlátásukat és a budapesti középosztálybeli életérzést.


Utóbbinak ugyanúgy része, hogy úton-útfélen pótlóbuszra szállunk, ahol minden oldalról összenyomnak iszonyat büdös szájú emberek, a szerelemhez hozzátartoznak a tinikor bájos egyéjszakásai, például amikor Tankcsapda koncerten pogó közben felszedsz egy gumipunklányt, és egy estére beleszeretsz, vagy épp lehet, hogy nagyobb katarzisba kerülsz egy mézeskenyértől, mint Woodstockon egy LSD-bélyegtől.

SZ4P x RFO – Pótlóbusz

A Keményen Tömegközlekedő Kisember dala. Hallgass SZ4P-t! https://sz4p.bandcamp.com/ Facebook: https://www.facebook.com/szabadteri.4akkordos.performansz Hallgass RFO-t!

Meg aztán, ha már ezt a dalt emeltem ki, fontos megemlíteni, hogy szövegszerkezetileg megidézi a hiperkarmát, de tágabb értelemben kapcsolatban van azzal a bizonyos mai magyar alterrel is. Használja a témáit (szerelem, önpusztítás, a felnőtté válás szorongató miértjei, társas magány), viszont nem a szokványos melankolikus/elvont/hipszterbölcsész zenekartípusok eszközeivel, hanem egy nagyon emberi, valóságos, szerethető karikatúrát formál a mindennapok monotonitásából és a fiatalok túldramatizált izgalmaiból.


Nem szeretek tipizálni, itt viszont azért használom az alternatív kifejezést, mert ez nagyjából annyit tesz, hogy alternatíva egy tetszőleges műfajra. Ők magukat gumipanknak nevezik, és nagyjából eleget is tesznek ennek. Ami egyébként ilyen formában nem létezik, de az én értelmezésemben annyit tesz: punkoskodó. A punk agressziója és hanyagsága kicsiben, humorosban. (Lásd a Londonba péknek.)

SZ4P – Londonba péknek

Hallgasd meg élőben február 9-én itt: https://www.facebook.com/events/345174832882757/ Rendező, operatőr: Tóth Evelin Judit Utómunka: Tóth Evelin Judit, Csóré Zoltán Hang: Riversound studio, Práznek Tamás A klip az NKA támogatásával jött létre.

A hiperkarma mellett fontos megemlítenünk a Tankcsapda hatását is. Zoli sokszor mondta nekem, hogy Bérczesi Robi mellett Lukács Lacit találja az egyik legkreatívabb magyar dalszövegírónak. (Reméljük, ezt még a legújabb albuma előtt mondta! – Rolek)


Természetesen ez az énekben bőven érződik, viszont instrumentálisan is fellelhető, leginkább a dallamvezetésben, illetve az effektpedálok használatában és milyenségében. Igazából valóban egy négyakkordos zenekarról van szó, ez talán azért nem olyan szembetűnő, mert mondhatni képzett zenészekről beszélünk. Négy akkordot is rengeteg különféle módon lehet torzítani, kombinálni, variálni vagy bontani, és ezt az SZ4P nem rest megtenni. Ettől függetlenül megmarad az egyszerűsége és a kiszámíthatósága, de ez szükségszerű, ebből is táplálkozik az üzenet, amit képviselni igyekszik.


Azt nyilván nem lehet félretenni, hogy a legtöbb számban alapvető elem a humor, viszont az intelligensebb fajta – aki szereti, ha egy zene vicces, annak teljes szívvel tudom ajánlani hétköznapokra is. Viszont általánosságban nem egy olyan zenekar, akiket a zuhany alatt énekel az ember, ettől függetlenül nem gondolom azt, hogy ne lenne létjogosultsága. Szimplán azért, mert az élet nem egyféle; nem melankolikus, boldog, bonyolult, vagy kiégett, néha egyszerűen csak nyelvet ölt ránk és mutat valami látszólag kiforratlan, sokkal nyersebb és kuszább valamit, ami nem esztétikailag, hanem önmaga valójában gyönyörködtet.


Ha valakinek sikerült eljuttatnom az üzenetet, érdemes elnézni november 8-án az Instantba, ahol a fentebb említett legújabb lemezüket fogják bemutatni, ami Rocksztárok porszívóznak néven jelent meg nemrég. Ez a slágerszagú nyitódal, a Zacher Gábor első soraiban szerepel, és mondhatni meghatározza a lemez üzenetét is:

Rocksztárok porszívóznak az Akvárium vécéjében
Nem tolják persze túl, csak hétköznap és hétvégéken”

SZ4P – Zacher Gábor

Lemezbemutató: 11.08. Instant ” https://www.facebook.com/events/463512654234040/ Jegy: https://tixa.hu/sz4p_lemezbemutato_madrapur_feed_the_mogul Kövesd az SZ4P-t!

Mint minden eddig megjelent lemezük, ez is egy, az őket körülvevő közegi/státuszi életérzést forgatja ki és kritizálja úgy, hogy nem fél bevállalni, ennek az egésznek ő valamilyen szinten ugyanúgy résztvevője – és ebből fakadóan a saját helyzetét is elénk tárja. Például az előző, Új elit című albumukon is saját generációjuk inkompetensségét fogalmazták meg úgy, hogy közben egyéni egzisztenciális szorongásaikat is belefoglaltál.


Ne essék félreértés, jelen esetben nem arról van szó, hogy úgy porszívóznak a srácok, mintha nem volna holnap, inkább a rockerléttel együtt járó jelenségeket misztifikálták antihőssel meg mindennel, ami kell.


Egyébként pedig, Csóré Zolival nemrég a Fű alattban is beszélgettünk az új lemezről, meg egy csomó minden másról, érdemes azt is lecsekkolnotok!

Fű alatt #15 – Csóré Zoli (Sz4P)

Az Ígéretes titánok underground zenei kibeszélője © Balogh Roland műsorvezető vendége Csóré Zoli, a Szabadtéri 4akkordos Performansz aka Sz4P egyol frontembere Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina Intro * Kijube – Storm Zene: Garamvölgyi Zsolt Dobok, keverés, animáció: Sándorfi Viktor Műsorlogó: Rádai Péter Vendégelőadó: The Royal Freak Out – Poison [https://youtu.be/bA923x894Zs] Honlap: http://igeretestitanok.hu Facebook: https://fb.com/igeretestitanok Instagram: https://instagram.com/promising_titans

SZ4P lemezbemutató, vendég: Madrapur, Feed the Mogul – Instant

Music event in Budapest, Hungary by NOW Books & Music and 4 others on Friday, November 8 2019 with 493 people interested and 85 people going. 16 posts in…

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Mihályi Zsófia