„Törött hajvég, de nagy problem, senkit se érdekel ott fent”

A név és minden bolondéria mellett a ¡Szia Anya! szépen összepakolt hangzással operál. Ezt jól bizonyítja új EP-jük beharangozó dala, a XEX. Klippremier!

A ¡Szia Anya! legénysége /// Fotó: Hóvári Dénes/Samurai Rec
A ¡Szia Anya! legénysége /// Fotó: Hóvári Dénes/Samurai Rec


Ha nem lenne komolyan szarkasztikus, akkor azt mondanám, ugye, nem gondoljátok komolyan. Valahogy így lehetne összefoglalni azt, hogy milyen is egy egyszerű halandó első találkozása a ¡Szia Anya! zenekar művészetével. A jelenleg inkább a keleti végeken, Debrecen és Nyíregyháza térségében aktív csapat maga az élő funzine. Mintha gimis pincekoncertek figyelemfelkeltő plakátjait ötvöznénk az offline technokol rapiddal ragasztott újság- és egyéb fotókivágásokkal. Őszinte külcsín!


A név és minden bolondéria ellenére azonban a produkciót okosan és profin összerakták. Az olykor túltolt alter szövegek mögött is ott lapul a kimunkáltság, bár, jelenleg a zenei tartalom az, ami jelzi, az urak, kérem szépen, nem szarral gurigáznak. Hogy egy picit elegánsabban fejezzem ki magam, a látszat csal, a ¡Szia Anya! szépen összepakolt hangzással operál. Spec szerintem a basszusjátékuk az, ami nagyon ott van a szeren, de ezzel a többi szekciót még véletlenül sem szeretném megsérteni.


Hogy mennyire patentul összerakott a dolog, azt ékesen mutatja a székhelyét ősszel a fővárosba áthelyező zenekar nálunk debütáló új dala és a hozzá forgatott videóklipje. A hamarosan érkező Pajzán gondolatok családi ebéd közben című három számos EP beharangozójának szánt XEX egy lendületes darab. Miközben szövegileg olyan sorokat ízlelgetünk, mint az „öleld meg a tökvakarót” stb., a zene a mocskos blues felé kacsintástól a szintin át az alteros gitárig mindenfelé elkalandozik.


A Hóvári Dénes rendezte, Mahut Luca vágta klip közben pont jól erősíti azt a sötétebb tónusú színvilágot, ami passzol a dalhoz. Utóbbi, mármint a klipszínek (is), Holndonner Botond keze munkáját dicsérik.

Amúgy a ¡Szia Anya! hangulatilag inkább élőben adja igazán. Legalábbis szerintem a dalaik meg az egész körítés inkább fesztivál- és koncertközegben él igazán. És jó hír, a nyáron többfelé is megleshetitek őket: július 10-én a nyíregyházi Rextorante színpadán, augusztus 14-én a Fehérgyarmati Oldalvágányon, míg augusztus 27-én – egy tavalyi tehetségkutatós ezüstéremnek köszönhetően – a Fishing On Orfűn is fellépnek majd! Ha tehetitek, csípjétek el őket élőben!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland