Pár külföldi háttérhatalom, amikre érdemes lesz kilöttyenteni a fröccsünket a Szigeten

A magyarokat már összeszedtük, s most íme, itt egy kis személyes válogatás a jubileumi, negyszázados Sziget idei, nemzetközi fellépőiből időrendi sorrendben.

 

PJ HARVEY – 08.11, péntek, 19.30 – Dan Panaitescu Nagyszínpad

 

Szobrász, költő, énekes-zeneszerző: mi kell még a tökéletességhez? A brit énekesnő azonban élőben igazi. Ha át akarod élni azt az elemi energiát, ami belőle árad, akkor mindenképp kukkantsd meg!

 

 

JEWISH MONKEYS – 08.12, szombat, 17.15 – Világzenei színpad

 

Egy újabb világzenei zenekar, ami a Közel-Kelet dallamait hozza el a szigetelőknek. A Jewish Monkeys egy kleizmer-rock/pop csapat, és ha még nem hallottál ilyet, mindenképp ugorj le és nézd meg magadnak!

 

 

REIN – 08.12, szombat, 23.00 – Európa Színpad

 

Lázadó, erősen társadalomkritikus és elég jól összetett punk-elektro-hiphop. A svéd Joanna Reinikainen nem konvencionális skandináv popzenével támad, hála az égnek! Első magyarországi koncertjén pedig tuti ízelítőt ad abból, hogy mit is gondol a demokráciáról, a kapitalizmusról, vagy a női egyen-jogúságról.

 

 

METRONOMY – 08.13, vasárnap, 16h – Dan Panaitescu Nagyszínpad

 

Hatalmas életmű, Mercury Prize, tökéletes keveredése az elektronikus és gitáros zenei elemeknek. Ha igazán közelről akarod látni, hogy milyen a brit zenei élet krémje, a Metronomy tökéletes kezdés!

 

 

ALLAH-LAS – 08.13, vasárnap, 20.15 – OTP Bank Színpad by A38

 

A gitárzene új megmentői ezúttal az Államokból érkeztek. A kaliforniai napsütés csilles hangjai garantált kikapcsolódás nyújtanak a Sziget zúzása közepette.

 

 

FLUME – 08.14, hétfő, 1.30 – OTP Bank Színpad by A38

 

Az ausztrál DJ remixei egyrészt egészen lenyűgözőek, másrészt pedig azt az elismerést is meghozták neki, amivel kevesen büszkélkedhetnek. Szóval, ha szeretnéd a Fiatal Pápa c. sorozat hangjait is viszonthallani, itt a helyed!

 

 

NOTHING BUT THIEVES – 08.15, kedd, 18.30 – OTP Bank Színpad by A38

 

A Nothing But Thieves ismételten bebizonyította, hogy zúzós riffeket és fülbemászó melódiákat lehet dalokon belül is keverni. Ha egy egyedi hangzásra vágysz és arra, hogy ne aludj be három szám után, itt a helyed!

 

 

ALT-J – 08.15, kedd, 19.30 – Dan Panaitescu Nagyszínpad

 

Ha nem hallottál még az Alt-J-ről, akkor az elmúlt négy évben fantasztikusan elszigetelted magad a világ (poszt)hipszter szegletéről. A furcsa bajszok és egyedi hangzás keveredése azonban nem csak a kalapos gördeszkások csoportjának imponál – az új lemezükkel, a Relaxerrel pedig a második Mercury Prize jelölésüket is kiérdemelték.

 

 

LENINGRAD – 08.15, kedd, 21.30 – Világzenei színpad

 

Erről a zenekarról talán nem is kell többet mondani, mint hogy ők lényegében a Kerekes Bandnek az orosz megfelelői. Vodkát a kézbe, és induljon a buli!

 

 

PAUL VAN DYK – 08.15, kedd, 1.00 – Telekom Electronic Beats Aréna

 

Egy igazi lemezlovas legenda, aki még a berlini fal keleti oldalán gyújtotta be a rakétákat. Noha sokadjára jön Magyarországra, s karrierje csúcsa is tovaszállt már (állítólag), azért egy nosztalgiavonatot megér. Főleg, hogy eme előzményeket figyelembe véve együtt visítsuk vele, hogy élünk!

 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Gergely Károly