Egy Sziget-szűz első napjai

Az idei Sziget Fesztivál túl van az első három estéjén, eszméletlen jó és kevésbé vállalható koncerteken, lássuk mit láttunk eddig. Első Sziget élmény 1. rész.

 

 

Szerdán a viszonylag gördülékeny bejutás közben megfogalmazódott bennem a Sziget legnagyobb látványossága. Az embertömeg. Ennyi embert egyben soha nem láttam még, ennyire változatos sokaságot végképp nem. Amit pedig a köztévé soha nem fog bemondani, hogy ők ráadásul jól megvannak egymás mellett, a pakisztáni melegektől a német skinheadig.

 

A nyitására a legjobb ötlet volt a Clean Banditet elhívni. Szerdán délután négyre a látogatók jelentős része nem érkezik meg, viszont aki ott van, azt ezekkel a popdalokkal lehet a legegyszerűbben odavonzani a Nagyszínpad árnyéktól mentes sűrűjébe. A meleg ellenére voltak is emberek, nyílván ehhez hozzátettek a kemény Kendrick Lamar fanok is, akik már ekkor ott várták kedvencüket. A türelmükre pedig szükség is volt, a raper nem gondolta úgy, hogy a kiírt kezdés időpontot komolyan kell vennie, 45 perc késés után 45 perc bulit tolni valószínűleg nem kevés pénzért arcom leszakad pofátlanságnak tekinthető. Lehet szar bulit nyomni, mert nem minden nap tökéletes, de a közönség semmibevétele alól nincs feloldozás. Ehhez képest péntek este Lana Del Rey olyan alázatos csodát varázsolt a színpadra, hogy másra sem gondoltam csak arra, hogy így is lehet.

 

A csütörtöki nap felhozatala bármennyire is volt erős a nagyszínpadon, a (szponzor) A38 színpad fellépői úgy verte agyon, hogy talán még most is szédül. Az Unknown Mortal Orchestra az eddigi legjobb bulit hozta, pszichedelikus őrület, őrületes pszichedelik minden. Remélem, hogy nem sokára láthatjuk őket megint Magyarországon, mert ezt a produkciót akár másodpercről másodperce ugyanígy is bármikor megnézném megint. A Cigarettes After Sex is olyat csinált, amit nem hittem, hogy fesztiválon megtörténik. Pörgős dal nélkül, egy lassú koncerttel hangulatot varázsolni nem egyszerű, le a kalappal előttük.

 

Ha a kalapom már lekerült, akkor nem is raknám vissza, csak még meg is hajolnék a bent dolgozók előtt. A mentőszolgálat emberei mindenhol vizet osztanak folyamatosan, olyan figyelmet fordítanak mindenkire, ami hihetetlen biztonságérzetet ad. Ha bármi probléma történne, azt gondolom, hogy egy pillanat alatt megoldanák, ők a legnagyobb sztárok a Szigeten, pacsi, pacsi, pacsi!

 

Szuperlatívuszok jutnak egyelőre csak eszembe a fesztiválról, néhány dolgot leszámítva. A VIP-része a fesztiválnak nem az én világom, a végtelen mennyiségű vodka szódák és selfiek talaja, ahol Lana Del Rey után Tóth Gabi egy nagyon rossz Lotfi Begi remixre a Summertime Sadnesst énekli. Az emberek tapsolnak, mert nem kellett kimenniük a „prolik” közé az Instagramnak pedig teljesen mindegy az igazság.

 

Összességében egy remek rendezvény, egy NER által nem támogatott üzenettel, valódi tartalommal. Aki úgy gondol a fesztiválra, mint drogos találkozóra az jöjjön el és nézze meg, hogy itt valóban sokkal többről van szó. Folytatjuk, remélem, hogy ugyanolyan színvonalon, és a következő rész írása is hasonlóan eufórikus hangulatban telik majd.

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence