„Nagyon sok jó magyar zenekar van, amelyek nehezen exportálhatóak” – ez lesz az idei Szigeten

Megtartotta idei sajtótájékoztatóját a Sziget. A jó még jobb lesz, de minket a magyar produkciók helyzete érdekelt. Interjú Kardos József programigazgatóval.

Kardos József, a Sziget programigazgatója miközben Bodó Bencénk faggatja a 2019-es szezonnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Penke Soma / Ígéretes titánok)
Kardos József, a Sziget programigazgatója miközben Bodó Bencénk faggatja a 2019-es szezonnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Penke Soma / Ígéretes titánok)


Tavaly a 10 milliárd forintot is meghaladta a Sziget Fesztivál költségvetése, a cég pedig pozitívan lépett ki a 2018-as évből. Ezekkel a gondolatokkal kezdte csütörtökön a Brody Studiosban Kádár Tamás főszervező a fesztivál 2019-es sajtótájékoztatóját. A szerdán bejelentett utolsó csokor húzónév után összeállt a fesztivál programja is, legalább is, ami a headlinereket illeti. Belőlük idén hét nap alatt kilencet is kap, aki kilátogat a Hajógyári-szigetre. Emiatt állhat elő az a helyzet például, hogy a Twenty One Pilots a Foo Fighters előtt kapott helyet, Dave Grohlék ráadásul egy 2 és fél órás produkcióval zárják majd idén a nagyszínpadot.


Külön öröm volt hallani, hogy egy ennyi embert elérő rendezvény erősít a társadalmi szerepvállalásán, a tavaly elindított zöldítő programok komolyabbak lesznek, például a szívószál teljes megszűnésével, de a Love Revolution névre keresztelt kezdeményezés is ENSZ békenagykövettel, volt amerikai alelnökkel és különböző emberjogi aktivistákkal erősít. Ráadásul a felszólalásaik is a nagyszínpadon kapnak helyet, ők a civil kérdések headlinerei.


Tehát a Sziget az eddig is szimpatikus oldalát próbálja még szimpatikusabbá tenni, ami jól is megy neki, de mi a helyzet a sokat kritizált vonallal, a magyarok szerepeltetésével? Kardos József programigazgató vázolta a helyzetet lapunk az Ígéretes titánok felvetésére.


„Minden évben figyeljük a különböző színpadaink látogatottságát. Az volt a tapasztalat, hogy a magyar látogatóink is elsősorban a külföldi zenekarok miatt jönnek el. Azok a zenekarok, amelyeket felléptettünk a VOLT színpadon és a többi színpadon is, azok a magyar bandák végigturnézzák az összes itthoni fesztivált. A Szigetnél nekünk nem csak a magyar látogatók igényeit kell kielégítenünk, fontos szempont, hogy ez egy nemzetközi fesztivál, ahová a világ minden részéről érkeznek látogatók, nekik olyan programot kell összerakni, ami mindenki számára érdekes tud lenni nemzetközileg is.”

Beszt of Ígéretes titánok: Ezek voltak a kedvenc koncertjeink 2018-ban! | Ígéretes titánok

Megjártunk néhány mókát 2018-ban is. Így év végén ideje feleleveníteni pár izgalmas élményt. Összeszedtük a kedvenceinket a The War On Drugstól a DRMRZ-ig.

Ez pedig azt is jelenti, hogy az eddig megszokott kis magyar sziget a Szigeten belül, keveredik, és a VOLT Fesztivál Színpadra érkező külföldiek színesítik a programot, hiába nézik sokan remegve, ahogy multikultivá lesz minden. Ez értelemszerűen jelenthetné azt is, hogy kevesebb magyar produkció kap helyet a line-upban.


– Azt gondoltuk, hogy szerencsésebb lenne, ha nem egy színtiszta magyar színpadot tartanánk meg, hanem megpróbálnánk szétszórni több helyre, az általunk nagyon szeretett és nagyra becsült magyar fellépőket. Az Európa Színpadon például, nem volt ennyi magyar, mint most lesz, talán meg is duplázódik a magyar fellépők száma – védte meg a helyzetet a programigazgató.


A Sziget pedig már nem a magyarokra szakosodik ez egyértelmű – a külföldiek aránya hosszú évek óta 85 százalék körül mozog, de van abban némi igazság, hogy én sem hallottam soha senkitől, hogy vettem 25 ezer forintért Sziget napijegyet, mekkora buli lesz Margaret Islanden és Byalexen.


Ettől függetlenül jogosan merül fel a kérdés az ország első számú turisztikai eseményénél, mi lesz a magyar exporttal a világban, a kulturális örökítéssel. „Azért igyekszünk sok mindent megmutatni a magyar kultúrából, ott van a Hungarikum falu, ami egy nagyon fontos és népszerű helyszínünk, ezek továbbra is megmaradnak, működnek. A múzeumok főleg a fővárosi múzeumok bemutatkozása a múzeumi negyedben, vagy az Art-Zoneban a magyar galeristák és képzőművészek bemutatkozása, workshopjai. Nem mondanám, hogy mi nem mutatjuk be a magyar kultúrát, csak a zenei programjainkban egy olyan nemzetközi line-upot kell tudnunk produkálni, ami mindenki számára érdekes és izgalmas. Nagyon sok jó magyar zenekar van, amelyek nehezen exportálhatóak. Nekünk viszont elsősorban olyan zenekarokat kell felraknunk a színpadra, amelyekről azt gondoljuk, hogy export képes, mert a zenéje olyan, vannak angol nyelvű számaik, színtiszta magyar produkciókat bemutatni lehet, hogy kontra produktív, nem segítség, hanem inkább hátráltatás nekik” – emelte ki a nem annyira pop-kulturális, mint inkább klasszikus országimázst Kardos József.

„Akkor is boldogan megyek haza, ha csak a Nagyszínpad 17.45-kor kezdődő sávját látom!” | Ígéretes titánok

Túl a porfelhőkön, a homokviharon, egy esőn, no meg rengeteg mindenen, azaz ilyen volt a 2018-as fesztivál egy Sziget-szűz számára. Élménybeszámoló Level 2.0.

Mostanra pedig tudom, hogy mi izgatja mindenki fantáziáját, csigázta fel az érdeklődését, mi az, ami miatt tűkön ül. Kardos József megnyugtatott: idén is lesz Sláger FM Színpad, a hazai (régmúlt, az atomókor) zenei élet „krémjével”.


A helyzetet egyébként el lehet viccelni, de kétségtelen, hogy szinte folyamatosan tömve van a kisszínpad (mesélték), bármilyen fellépő is legyen ott, tehát a fesztivál csak a nézői igényekhez igazodik.


A feltörekvő produkciók helyzete viszont kedvezőbbnek hat a Szigeten, mint a magyaroké, helyet kapnak a fesztiválon kisebb produkciók is, hiába beszél mindenki a nagy nevekről.


– A nagyszínpadra olyan neveket próbálunk tenni, akik a legnagyobbak, éppen turnén vannak, fontos elhozni a Szigetre őket, hiszen ezek alapján tudjuk a jegyeladást is generálni, ez indítja be. Vannak kisebb színpadaink, mint például az Európa és a VOLT színpad, ahova olyan feltörekvő, ígéretes zenekarokat tudunk elhívni, amelyek még nem befutottak, de amelyekről hisszük, hogy egy-két év elteltével nagyszínpados fellépő válhat belőlük, ami korábban már sokszor be is jött. Tehát érdemes a kisebb színpadaink – VOLT, Európa, Music Box – programját is csemegézni, ha vannak is ismeretlen külföldi nevek, megéri rákattintani a honlapunkon, belehallgatni, és lehet különlegességeket felfedezni – mondta lapunknak Kardos.

Kardos József, a Sziget programigazgatója miközben Bodó Bencénk faggatja a 2019-es szezonnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Penke Soma / Ígéretes titánok)
Kardos József, a Sziget programigazgatója miközben Bodó Bencénk faggatja a 2019-es szezonnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Penke Soma / Ígéretes titánok)


Tegyetek így, mert kreatív dolgokban nincs hiány, a Sziget látványos és sokszínű marad, és a nyitottság a nagyszínpadon kívüli fellépők felé hozhatja vissza a magyar produkciókat is a legnagyobb magyar fesztiválra.


Ha pedig nem futottatok volna bele, tavaly ezeket írtuk a Szigetről: volt exkluzív fotógaléria Manchesterből Liam Gallagher koncertje elé, aztán azt jól meg is kritizáltuk, meg akadt fesztiválszűz beszámoló is, méghozzá kettő is.

F…ckin’ in the Bushes: mindent vitt Pronyófalva kapitánya | Ígéretes titánok

Eljött Canossát járni, de ha lehet, még többet is tett, mi több, jó fej volt (!!!) második, ezúttal szólóban eltolt szigetes koncertjén Liam Gallagher. Kritika.


Ha pedig az idei felhozatalt szeretnétek végighallgatni, segítségének itt van hozzá egy Spotify-lejátszási lista száz (!!!) dallal:

Sziget Festival 2019

The Official Sziget Festival 2019 Playlist. More information and tickets on www.szigetfestival.com. Find travel, accommodation and extra services on Festival Travel.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence