Ciki, ha egy nagyszínpados gigasztár hangszeres jelenlét nélkül, alapra énekel?

Vajon ki nyerte a vasárnapot? Csúcselőadótól az undergroundba hajló hip-hop és jazz találkozásáig: Post Malone, Masego és Parcels. Kritikák a Szigetről vol. 4.

Post Malone

Post Malone aka Austin Richard Post az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 11-én /// Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Post Malone aka Austin Richard Post az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 11-én /// Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A vasárnapi headliner a 24 éves, agyontetovált srác egész érdekes koncertet szállított a Szigetre. Post Malone az egyik legjobban futó hip-hop előadó jelenleg, hatalmas húzás volt, hogy őt is el tudta hozni a Sziget. Összességében nem is okozott csalódást, még ha a koncepciót nem is teljesen értem.


Adott ugye egy kőkemény ,némileg börtönflesses, széttetovált raper srác, aki amúgy egy tök tehetséges zenész is, a színpadi jelenléte és a dalai viszont néhol már a nyálasság határát súrolják. Post Malone úgy cicatáncolt és rázta a csípőjét, hogy nem hittem el, hogy jól látok. Az egész kicsit olyan volt néhol, mintha Ganxsta Zolee felmenne a színpadra és puszikat dobálna, vagy előre betanult koreográfiát nyomna le koncert alatt. Szürreális.


Ettől függetlenül egészen jó show kerekedett a nagyszínpadra, a közönség láthatóan élvezte a dolgot, együtt ugráltak, énekeltek. Kaptunk egy szál gitáros dalt is, ami még akkor is szép pillanat volt, hogy később kiderült, a gitár csak azért került fel, hogy a Rockstar alatt szét tudja verni.


Egy nagyszínpados produkciónál viszont elég ciki, hogy az a gitár volt az egyetlen hangszer, amit a közönség látott, és most hangszerként értve a DJ pultot is. Alapra énekelni mindenhogy kínos, de egy ekkora sztárnál végképp. Ettől függetlenül, a rajongók elégedettek lehetnek, megkapták amiért jöttek, de aki nem rajong érte (mint például én), az is egészen jól el lehetett ezen a koncerten.

(Bodó Bence)

Masego

Masego a Szigeten 2019. augusztus 11-én /// Fotó: Balsay Dorina
Masego a Szigeten 2019. augusztus 11-én /// Fotó: Balsay Dorina


A jamaikai-amerikai Masego a vasárnapi program egyértelműen legfényesebb pontjának számított, legalábbis számomra mindenképp. Az ember mindent odaadott magából, amit csak oda tudott. Szaxofonozott, énekelt, kaptunk looperes dalt, tehát tényleg mindent abból, amit ismerhetünk belőle. Az A38-ban nagyjából annyi fok, hogy majdnem készre puhultam, de ennek ellenére sem szivárogtak el az emberek, sőt! Meglepően sokan gyűltek össze.


A zenekar pedig ezt meghálálta. Nagyon érdekes keverék, nemcsak zeneileg, hanem színpadi jelenlétben is, a hip-hop és a jazz találkozása. Masego tudta dobálni a pénzt, de azalatt sem arról szólt a produkció, hiszen a mögötte álló zenészek mindegyike olyan dolgokat művelt a hangszereivel, hogy azt szinte képtelenség volt elhinni.


Rózsa a hölgyeknek, pénz, vizuális látvány, sőt még egy új dalt is kaptak, akik megnézték. Azt fel lehet róni neki, hogy a hivatalos programból még lett volna picit több, mint 10 perc, mikor úgy gondolta, akkor ennek most vége, de ezen kívül senki sem panaszkodhat.

(Bodó Bence)

Masego a Szigeten 2019. augusztus 11-én /// Fotó: Balsay Dorina
Masego a Szigeten 2019. augusztus 11-én /// Fotó: Balsay Dorina


Parcels

Az ausztrál Parcels koncertje a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én /// Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Az ausztrál Parcels koncertje a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én /// Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Még csütörtökön kaptam egy fülest Dani barátomtól, hogy tizenegyedikén be kell költözni az A38 sátorba, annyi menő cucc lesz ott.Természetesen egy ilyen tippet nem engedhettem el a fülem mellett, így drága Posty koncertjének fél órája után elindultunk, hogy a csokor első darabját, az ausztrál Parcelst megnézzük. Esküszöm, nincs semmilyen fétisem az A38-os ausztrál fellépőkkel, és tudom, hogy idén ők már a harmadikak voltak, de hát na!


Ráadásul ők már berlini bázissal rendelkeznek, szóval én betippelem, hogy a város hipszter-vintidzs köreiben elég népszerűek. Ezek a nálam is fiatalabb srácok megköszönték szépen, és úgy döntöttek, hogy inkább az 1960-as években élnének, és b…szki, bejött! De tényleg, az egész hangulat, a vicces kis pornóbajusz, a gagyi szintis-tánc, a falzettben közös éneklés egyfolytában, de ami a legfontosabb: az az igazi, autentikus funk-softrock. És a zenéjük, és ahogy ők azt csinálták, hirtelen minden vicceset, gagyit és nevetségeset kivett a Parcelsből, már, ha egyáltalán lett volna.


Ahogy pedig a koncert egyre haladt előre, úgy tűnt fel, hogy a srácokban ennél is több van. Kiváló műfaji érzékkel keverik az elektro és disco egyes elemeit a már említett Woodstock-zenével, és ami ebből az egészből létrejön, hát az kb. leírhatatlan. Ha ezt a bulit most kihagytad, akkor gyorsan keress rájuk a YouTube-on, hogy a kövin már ott legyél, mert azért a Parcelst egyszer az életben látni kell játszani. Igaz, ezt én is csak utólag láttam be.

(Penke Bence)


Akit pedig érdekel még, hétfőre és keddre miket ajánlunk az idei Sziget végéig, a részletekért KATT ide! Kellemes szörfölést 😉

7alatt – Nem fogod elhinni, mit ajánl az Ígéretes Titánok a Szigetre #2 | Ígéretes titánok

Három nap maradt a Szigetből, de nehogy azt hidd, hogy már le is vághatod a karszalagod, a java még csak most jön. Nézzük, mit tartogat még nekünk a fesztivál!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Ígéretes titánok