Világsztárok és a szigetes „nyuggereknek” való vidék – ez vár ránk 2023-ban

Mennyire erős a Sziget idei line-upja? Ki volt minden idők legeslegjobbja? Kit érdemes tuti megnézni? Mi van a magyarokkal? Ajánló némi kis visszatekintéssel.

Fotó: Sziget


Minden évben elsütik, hogy ez minden idők legerősebb Sziget-line-upja. Szerintem én is lelkendeztem már így. Ha nagyon vissza kell tekernem, és az összképet kell kiemelnem, akkor a 2011-es, a 2019-es a két kedvenc évem. És azt is el lehet mondani, hogy akadtak olyan évek is szép számmal, amikor volt egy-egy nagy név, aki miatt nagyon szerettem a fesztivált – lásd Oasis 2000-ben, Radiohead 2006-ban The Killers 2007-ben, Noel Gallagher 2016-ban, PJ Harvey 2017-ben, vagy a Gorillaz és Liam Gallagher 2018-ban. A 2019-es egy hét együttlét azért is talán a legkedvesebb, mert egy adagban megkaptam a Foo Fighterst, Richard Ashcroftot, Johnny Marrt, a The Nationalt, vagy a teljesség igénye nélkül a Idles-t.


Kétségtelen, a Sziget nélkül hozzám hasonlóan sok hazai zeneőrültnek szegényesebb lenne a bakancslistája. Így nem csoda, hogy minden egyes év előtt a line-upra tekintve az ember azon morfondírozik, hogy az elmúlt időszakhoz képest az idei milyen. Ha a 2023-asra pillantok akkor jó pár dolog kavarog bennem. A legfontosabb talán az, hogy az idei lista egy több szempontból „okos” line-up. Merthogy ügyesen lavíroz. A Sziget sose ússza meg a kritikákat, elsősorban, hogy ez most egy külföldieknek szánt magyarországi fesztivál, vagy hogy mennyire akar (nemcsak az áraival) a bennszülötteknek is szólni. (Erről tavaly is értekeztünk pozitív előjellel.)


Ha azt nézzük, hogy a látogatók 85 százaléka stabilan, hosszú évek óta külföldről érkezik a Hajógyárira, akkor ez a kérdés, mintha el lenne döntve. Idén azonban mintha egy trend folytatását látnánk, ugyan nem mentem neki keményvonalas KSH-ként a statisztikának, de az az érzésem, hogy a korábbiakhoz képest is több lesz a magyar előadó. Ráadásul atipikus, nem feltétlenül Sziget-kompatibilisnek tűnő formációk is lehetőséget kapnak. Ezt én egyértelműen pozitívmnak tartom. Semmiképp sem megbántva senkit, de nyilván nem a Carson Coma augusztus 11-i, keddi 17:30-as nagyszínpadi fellépése miatt vesznek jegyet azok, akik aznap ki akarnak látogatni. Viszont baromi jó, hogy ők a nagyszínpadon fognak játszani! Tök mindegy mennyire éri meg piacilag, de egyrészt szerintem kötelező megmutatni a fasza magyarokat a nemzetközi közösségnek, másrészt, a felfedezésre vágyó idegen hazák lányai és fiai megismerkedhetnek tök jó magyarokkal. Hogy idén ez a küldetéstudat erősebbnek tűnik, nekem abszolút bejön!

Fotó: Sziget


Közben a fellépőkre pillantva a címben kiemelt „nyuggereknek” való vidék is ül. Sok olyan, még ma is jól pörgő előadót lehet majd meghallgatni, aki akár 10 éve is felléphetett, vagy netán korábban már fel is lépett a fesztiválon. Ezzel pedig a 40-es, 50-es korosztályt is be lehet szippantani simán. Csak így a teljesség igénye nélkül nekem elsőre pl. a beteg-elektro király Sven Väth vagy a francia finom-chillout elektronika művészei, az M83 ugrik be, de az Imagine Dragonst vagy a Foalst is idesorolhatjuk.


Ugyancsak izgi kérdés, az első vonalas „világsztárok” jelenléte a fesztiválon. Bevallom, nem véletlenül tettem idézőjelbe a kifejezést. Az elmúlt évtizedekben ugyanis szép számmal láttam, láthattak aktuálisan trendi, friss és ropogós első vonalban tartozó előadót a Szigetre kilátogatók. Számomra azonban egyetlen egy IGAZI világsztár lépett fel a Sziget történetében, akit úgy hívnak, Prince. Mindezt úgy, hogy tulajdonképpen az összes élő kedvencemet megnézhettem egyszer a Szigeten, és úgy, hogy noha mindig is nagyon nagy művésznek tartottam őt, de egy-két számát leszámítva kirázott a hideg Prince zenéjétől.


Immár 12 éve, 2011-ben lépett fel, és emlékszem, az akkori kultos szerkesztőm a Nemzetben mondta, hogy Roland, menj ki, és írj egy kritikát a faszi koncertjéről. Eléggé kivert a víz a dologtól, ezért úgy terveztem, maradok az elején pár számra, aztán kinéztem egyébként magamnak valami mást, és majd lelépek hamar arra. Ebből az lett, hogy Prince kijött a színpadra és attól a pillanattól fogva tátott szájjal álltam egy helyben a teljes koncert 2 óra 33 perce alatt, és azon gondolkoztam, hogy lehetek ennyire szerencsés, hogy ezt élőben láthatom! Az a koncert volt A KONCERT az egyik legbrutálisabb gitárbaszatással, amit valaha élőben hallhattam! (A YouTube-on egyébként van egy gerillafelvétel a teljes showról!) Mindezt tényleg úgy, hogy előtte kivert a víz tőle. (Szegény Prince aztán 2016-ben meghalt, így már őt soha többet nem láthatjuk.)

Fotó: Sziget


E kanyargós felvezetést azért tettem, mert az idei Szigeten is lesznek olyan, aktuális előadók, akik ma a világ élvonalába tartoznak, vagy mondjuk baromi ritkán van lehetőség őket meghallgatni élőben. E kategóriába tartozik az új-zélandi Lorde, aki ugyan nem „új arc”, mégis az idei Sziget egyik legkomolyabb fogása, koncertje már csak azért is ígérkezik kihagyhatatlannak, mert nem biztos, hogy egyhamar újra láthatjuk Magyarországon. Az abszolút csúcs Billie Eilish. Ő egyértelműen gigamegahiperszuperatyaúristen, viszont, ami poén, nálam ő Prince kategória, azaz, a zenei fenomenitásánk elismerése ellenére is kiver a víz a zenéjétől. Épp ezért leszek nagyon-nagyon kíváncsi, mit fog nyomni.


Akit viszont tudom, hogy a fesztivál egyik legodabaszósabb koncertjét fogja adni, az tuti a Billie Eilish előtt fellépő girl in red. Volt szerencsém tavaly a müncheni Superbloom fesztiválon elkapni őket, és annyira brutálisan jót nyomtak, hogy már most tudom, az idei Sziget egyik legjobbja nagy valószínűséggel az ő koncertjük lesz! Szerintem aki teheti, kötelező program meghallgatnia a girl in redet!

Közben egy Spoti-listán összeszedtük a kedvenceink kedvenc dalait az idei fellépőltől. Ha van kedvetek, kattanjatok rá!


Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland