A szomszéd fűje nem mindig zöldebb – magyar előadók a SzigetenKét nap múlva indul az idei Sziget Fesztivál, ami most több hazai előadót vonultat fel a megszokottnál. Mutatjuk kiket ne hagyj ki semmiképp a magyarok közül!


Legutóbb már elindultunk a külföldi fellépőket mustrázó cikkünkkel a Szigetre való hangolódás végtelen ösvényén. Vagyis lassan a végére érünk a folyamatnak, ami még mindig felfoghatatlan, hogy majd 3 éve kezdődött. 2019 augusztus 13-án léptünk ki utoljára a Sziget kapuján – azt hiszem hajnalig voltunk utolsó nap, úgyhogy technikailag 14-én – és azóta várjuk, hogy újra a K-hídon vonuljon a tömeg, most szerdán pedig végre ismét besétálhatunk a hajógyárin kialakított másik világba.


Ahogy legutóbb is Penke Bence és Bodó Bence szedte össze a legjobb ajánlatait a nemzetközi mezőnyből, most is ők ajánlanak fellépőket azok közül, akiket aztán remélhetőleg hamar viszontláthatsz az ország határain belül.


Bodó Bence ajánlatai


Saya Noé


Mindig azon kesereg a zenehallgató közeg egy jelentős része, hogy miért nincs olyan produkció, ami egyaránt tud itthon és külföldön is sikeres lenni. Ezt amiatt nem értem a legtöbb esetben, mert egészen máshova rakom a siker definícióját a kesergőkhöz képest. Nem ABBA-t várok itthonról, nem Dua Lipát kell a popzene tetejéről letaszítani, de ha valakit meghívnak az EXIT Fesztiválra, az egy elég jó nemzetközi siker mérce az én szememben.


Saya Noé pedig a Szigettel a régió másik nagy fesztiválját is beveszi augusztus 12-én, 00:20-tól. Ha szeretnél egy kicsit büszke lenni a fesztivál alatt, esetleg még nem hallottad Saya Noét élőben vagy persze ha külföldiek kérnek tőled tippet, hogy merre vegyék az irányt, akkor irány a Europe Stage.

Saya Noé – Iodine (Official Music Video)


Jazzbois


Két olyan magyar produkció kapott idén helyet a fesztiválon, akiknél azt gondolom, hogy nem számít, hogy itthon ismerik-e, ugyanúgy ott lenne a fellépők között a helyük akkor is, ha épp az üzbég zászlót lengetnék a színpadon.


Saya Noé mellett a Jazzbois az, akiről még ebbe a kategóriába teszek. Az élőzenés lo-fi jazz/jazz-hop/jazz hip-hop zenekar instrumentális zenéje elég könnyen hangulatba hoz mindenkit. Nem ők fogják életed veretését szállítani, de a pénteki 18:30-as sáv pont ideális arra, hogy elmerülj egy kicsit a folyamatzenéjükben, ahol sok improvizációval és bármi megtörténhet attitűddel találkozhatsz, mielőtt megnézel egy tökéletesen másodperce csiszolt showt a nagyszínpadon Justin Biebertől.

Jazzbois Live @ Boldi’s Cellar ( Raindance & Midnight Drop )


Analog Balaton


Ha valaki olvasta a nemzetközi előadókat ajánló cikkünket, akkor az tudja, hogy először mindig a megboldogult A38, mostani nevén Freedom Stage nevei között keresem az aktuális kedvenceim. Mivel ezt tartom a Sziget legjobb helyszínének (program szempontjából) ezért sokat elmond szerintem, ha ide befér bárki itthonról.


Idén a Superflake és az Analog Balaton kapott itt helyet, amiből is utóbbi koncertjét mindenképp javaslom, a nyitó napon. A hajnal hármas sáv első este még nem számít olyan későnek, még nem fáradtál ki, a szomorú magyar altert elektroval keverő duó pedig biztosan megindít majd.


Az Analog Balaton az elmúlt egy év legnagyobb sikersztorija itthon, és bár szerintem pont a magyar népléleknek annyira ismerős szövegvilág és a nagyon modern klubzene keverése adja az ő különlegességüket, ha teljesen instrumentális verető lesz a Sziget színpadon, akkor is biztos, hogy senki nem jön el csalódottan.

Analog Balaton – Fent (Official video)Penke Bence ajánlatai


Zoord (x Zorg)


Picit csalok, mert ez valójában nemzetközi cucc, de a Szilágyi Áron nevével fémjelzett koprodukció annyira lebilincselő észvesztés, hogy még fogjátok ezt nekem bocsátani. Doromb, didgeridoo (tudod, az rohadt hosszú ausztrál kürt), hegedű és dobok hipnotikus egyvelege, és az egész úgy hangzik, mint egy akusztikus techno. Áron ráadásul valóságos legendának számít a nemzetközi doromb közösségben, a Zoord és Zorg triók együttállása pedig tényleg durván kattogós ethno-trance bulit idéz elő, szóval szombatról vasárnapra virradó hajnal 00:45-től irány a Global Village színpad, ha nem akarod kihagyni életed egyik legabszurdabb veretését! 

Zoord – Nincs egyebem (Official music video)


Boebeck


Őszinte singer-songwriter percek következnek. Na nem most és nem tőlem, hanem augusztus 13-án, szombaton 17 órától és Boebecktől, aki tavaly jelentette meg debüt EP-jét, és idén máris a Szigeten találja magát. A repülőrajt abszolút megérdemelt, bár én elfogult vagyok azzal a fekete-fehér füstös brit hangulattal amit minden dallal elénk varázsol. Camden Town közelebb van, mint hinnéd, úgyhogy ha igaz művészként sírva vigadnál keserédes tónusokra egy jó pint sör társaságában, csekkold a MusicBox színpadát.

boebeck – everything from everyone (official music video)


The Anahit


Olyan sok rosszat vagyunk hajlamosak mondani vagy gondolni a pop-rockról, hogy amikor valaki a szó szoros értelmében és jól csinálja, akkor annak az illetőnek a koncertjét nagyon érdemes megnézni. A Csányi Rita szólóprojektjéből végül nagybetűs együttessé avanzsáló The Anahit modern táncdalaira nyugodtan ugrálhatsz és pogozhatsz egyszerre, és valami úgyis kijön belőled ha átragad rád Rita energiája, amivel a színpadon létezik. Készülj fel egy bensőséges és érzelmi utazásra, ami egy napalmbomba formájában érkezik. Mindez mindjárt az elején, augusztus 10-én, szerdán az All Europe színpadon, 18:40-től. Csak maradjon kraft a többi napra is.

The Anahit – Don’t touch my hair (Official Lyric Video)


Ezeket ajánljuk mi a hazai felhozatalból, de persze nézzetek szét magatok, is és támogassatok annyi hazai előadót a fesztiválon, amennyit csak tudtok. A programokról a teljes bontást itt érhetitek el, de pörgethetitek az összes előadót tartalmazó Sotify listát is ide kattintva. Már csak kettőt kell aludni és augusztus 10-én, három év után újra találkozunk a Szigeten!


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence