Szikével boncolgat a twentees

Alig indult el az új szezon, a Twentees máris egy új dallal robbant. Itt a Mi a nekem való?


Nagyon kedves titánunk, a Twentees nyitja az idei premierek sorozatát. A hódmezővásárhelyi csapat elhozta a titánok lelkes közösségének legújabb dalát. A Mi a nekem való? pedig egy teljesen új irányvonal újabb állomása. A srácok ugyanis korábban, mikor tavaly tavasszal beszélgettünk, épp angol nyelvű számokban utaztak, s lám, mennyit változik a világ!


A zenekar azóta már nem az első magyar nyelvű anyaggal rukkol elő. Az év dala kiírásunkban is egy ilyen darabbal indultak, és ez is ebbe a sorba állítható. Azt persze így elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy a mostani hangulata a csapattól megszokotthoz képest keserédesebb. Ezúttal nincsenek habkönnyed, popos, fesztiválhangulatú ütemek. A szöveg enyhén komor, elgondolkodtató, de talán épp ezért izgalmas.


Így elsőre nem is igazán akarok részletekbe menően boncolgatni. Lehet hát hallgatni az új Twentees-dalt! A hajtás után pár kérdéssel megbombáztam Balázs Konrád frontembert, hogy mizu a rajta kívül Böjti Tamás (ének, basszusgitár), Prjevara Miklós (gitár, billentyűk) és Héjja Áron (dob) alkotta csapat háza táján, honnan érkezett az új szösszenet s akkor mi lesz a szitu 2016-ban.

twentees – Mi a nekem való?

Támogasd a zenekart egy CD-rendeléssel! http://popshop.hu/twentees/4356-mulando-cd.html Spotify: http://spoti.fi/1JtIlKY Deezer: http://bit.ly/1ZNuK5g iTunes: http://apple.co/1OzPoSO Google Play: http://bit.ly/1IQwirc Hivatalos weboldal: http://twentees.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/twenteesmusic/ Instagram: https://www.instagram.com/twentees/ A dal elkészültét a Cseh Tamás Program támogatta. Szöveg: Miért vagyok most türelmetlen? Már ezeregy éve itt van Túlzás minden közösségnek A részese lenne már Háromszor gurítok és máris nyitva az egész világ Kivel is kéne jóban lennem így hajnalok hajnalán?

Mennyit változott veletek a világ! Korábban angol nyelvű dalaitok voltak, ám mostanság már magyar nyelvű szövegekkel támadtok. Ezek szerint ez lesz az új irányvonal?

Sokan mondták nekünk, hogy ha bármit el szeretnénk érni a zenénkkel itthon – és elsősorban belföldi karrierben gondolkodunk –, akkor érdemes magyar szövegeket írni. Jól érezzük így magunkat, működnek a magyar dalok, bár ezeket nehezebb megírni, nagyobb a kockázat, mert a közönség minden egyes szavát érti, így nem lehet zsákbamacskázni.


Korábbi tervetek szerint egy kislemezt adtatok volna ki még decemberben, ám ebből az lett, hogy inkább egy-egy dalt jelentettek meg egymás után. Ezek szerint ez a módszer jobban működik? A közönség jobban figyel egy-egy számra, mint mondjuk egy dalcsokorra?

Valóban EP-t terveztünk, de a Cseh Tamás Program-pályázatunk mentora, Szalai Attila javasolta, hogy adjunk ki helyette nagylemezt, hallgattunk rá, úgyhogy lesz új albumunk. A közönség mindenképpen jobban figyel egy-egy dalra, főleg ilyen kis zenekar esetén, mint mi vagyunk. Ezért egészen biztos, hogy a lemez megjelenéséig fogunk dalokat külön-külön csepegtetni.


Ahogy én is többször megjegyeztem már, ti kifejezetten dallamos, popos, könnyed, fesztiválkompatibilis számokban utaztok. A Mi a nekem való? a tőletek megszokotthoz képest picit keserédesebbnek tűnik. Honnan jött a téma, ki hozta az alapot, és milyen élményből készült hozzá a dalszöveg?

Én írtam az alapot egy gugliban talált, online elektromos dobszerkó segítségével. Ez talán az első olyan dalunk, ami egy dobtémából született meg – erre kezdtem el játszogatni a gitárommal. Régóta tervezünk már hangmintázgatni felvételeken és koncerten is, most már beépítettük a samplert az élő műsorunkba, és szeretnénk használni új dalokhoz is. Nagyon izgalmas dolgokat ki lehet hozni egy kis digitális segítséggel. A dalszöveg a Budapestre költözésem óta néha rám találó hangulatokat fogalmazza meg. Ez abban merül ki, hogy nem sikerült annyira megbarátkozni a várossal és a közeggel, mint szerettem volna. Több társaságban megfordulok, mind más jellegű, összetételű, és kicsit úgy érzem, hogy egyikhez sem tartozom igazán – ezeket a parákat fogalmazza meg a szöveg. De azért félreértés ne essék, én egy teljesen optimista ember vagyok, és jól érzem magam a bőrömben, de nyilván rám talál néha a melankólia.


Egy picit ezen rugózva, a hangzásotok is egyre komplexebbnek tűnik. Gyakorlatilag nem lesz olyan élőtök, ahol ne lépnének fúvósok is fel veletek. Ezek szerint ez a szekció is teljes mértékben beépül a Twenteesbe, vagy inkább a koncerteket dobjátok fel némi plusszal?

Inkább az utóbbi. Nagyon szeretünk fúvósokkal fellépni, de nem erőltetjük azt, hogy minden dalban ott legyenek, csak azokban, ahol indokolt. Két számunkban használtunk felvételen is fúvóst, koncerten pedig négy-öt dal szólal meg az ő kíséretükkel. Mindenképpen cipeljük őket a koncertekre, az élő műsort nagyon feldobják.


Így év elején adott a kérdés: egész jó esztendőt zártatok 2015-ben, mik a tervek idén? Noha a nemsokára induló, A Dal elődöntőjébe végül nem jutottatok be, ahová minőségi tartalommal, komoly, kreatív alkotómunkával igencsak nehéz bekerülni, hogy alakul az idei szezonotok?

Egyértelműen a legjobb év volt ez a zenekar 2012-es fennállása óta, nyertünk tehetségkutatót, Cseh Tamás-támogatást, sokat koncerteztünk, és kiadtunk jó sok dalt. Mondjuk előnyben voltunk azzal, hogy több számot már rég megírtunk, így idén nagyobb tempóra kell kapcsolnunk a lemezírással. Nagyon motiváltak és eltökéltek vagyunk, és még sok van hátra a célig, de egyre lelkesebbek vagyunk. Nem állunk meg a Sziget-nagyszínpadig!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Ez a cikk az mno.hu-n jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.04.

Balogh Roland