Hét percbe sűrűsödik múlt, jelen, jövő – Undergrounddal debütál a The Apes

Monumentális, ám intim is egyben a The Apes nálunk bemutatkozó gitárzenéje. Így év végén egyértelműen visszaemlékezésre, merengésre ösztönöz. Exkluzív premier!

The Apes /// Fotó: Hatházi Tamás
The Apes /// Fotó: Hatházi Tamás


Az ember csak kapkodja a fejét, ha számon szeretné tartani Dobos Kristóf zenei formációit: előbb a DRMRZ, majd a Yellow Mood, a We Make Tapes, legújabban pedig a Chilly Kiddóval mutatkozott be megannyi kollektíva oldalán.


Ezúttal egy újabb, The Apes nevű formációjával mutatkozik be, ahol Kert Antallal, Nagy Bálint Mátéval és Ignáth Olivérrel zenélnek közösen. A DRMRZ, illetve a Chilly intim hangulatához képest már a bemutatkozó Undergroundon érződik, hogy ez a cucc sokkal, de sokkal monumentálisabb, mint a szólós, duós anyagok. Még azt is meg lehet kockáztatni, picit stadionos a hangzás – mindezt úgy, hogy az énekben maradt az énekes-dalszerzős anyagokra jellemző meghittség.


A hétperces játékidő véletlenül se rémítsen meg senkit, a srácoknak sikerült kikapcsolnia az időérzéket. Észre sem vesszük, és inkább azért kapjuk fel a fejünket, hogy máris vége? A gitáralap már az első pillanatban felülteti az embert egy hullámra, és nem is engedi el az utolsó pillanatokig. Lehet, hogy a dalszerkesztést a mindenkori korszellemhez patikamérleggel igazító szakértők szerint az Underground mintha picit viseltes lenne 2020-ban, de szerintem pont ez az erőssége. Aki az elmúlt évtizedek gitárzenéjén szocializálódott, szépen összemosva megtalálja benne a múlt, jelen s picit a jövő hangulatát.


Külön piros pont, hogy a monumentalitás mellett az intimitás is megmaradt, így év végén pedig visszaemlékezésre, merengésre is ösztönöz. Összességében ügyes debüt, szóval, lehet végtelenítettre állítani a lejátszókat. S miközben a dalt hallgatjátok, a hajtás után Kristóf mesél picit a The Apes genezésiéről.


„Ez egy olyan zenekar, ahol közösen alkotunk. A kiinduló ötletet többnyire én viszem, vagy jam során születik, de mindenki a saját témáját dolgozza ki, amiket a közös összejátszás alatt közösen finomítunk. Ekkor születik meg a dalok szerkezete. Olival (bass) még Debrecenben játszottunk együtt több formációban, ahol neki Bálinttal (dob) is volt egy punkzenekara. Antival meg a DRMRZ élő formációjában kezdtünk el 2018 augusztusában együtt zenélni, amiben Oli is játszott egy darabig. Így gyakorlatilag úgy tűnhet, hogy a DRMRZ-élőből alakult ki, ám csak 2-3 dal maradt a koncertanyagunkba abból az időszakból és azokat is lényegesen átértelmeztük azóta. Ez a négyőnk szellemi terméke, aminek úgy vélem, van egy kialakult hangzása, amely erősen eltér a korábbi DRMRZ-daloktól, és ahogy említettem a munkametódus és hozzáállás is változott. Így úgy gondoltuk, megérdemel egy tiszta lapot. A név (The Apes) a T.apes szóviccből jön, rejtve még mindig benne is van.”


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! Az év dala 2020-as listánkat pedig IDE kattintva tudjátok végighallgatni!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland