Kalifornia egy karnyújtásnyira van

Pimaszul fiatalok, és összedobtak egy pimasz EP-t így nyárelőre, amiről tuti sokat beszélünk még, mert pimaszul f@sza! Bemutatkozik a The California Nightmares.

 

A The California Nightmares legénysége /// Fotó: Kismartoni Mátyás

► For English version, please CLICK HERE ◄

 

Nyilván az öregség középkorúság jele, de mindig megnyugszom, hogy biza, él a remény a fiatalokban, mikor olyan anyagokat kapok, mint amit a The California Nightmares csapata küldött nekünk nemrég. Félreértés ne essék, még nem ott tartok a biológiai oxidációmban, amikor megszabadulva a protkótól, zsémbesen csak azt hajtogatom: ezeket a mai fiatalokat semmi sem érdekli már! Sőt, szerintem a mai srácokban épp ugyanannyi rejlik, mint bennünk a ’90-es évek közepén, vagy az előttünk a ’80-as években vigéckedőkben. Az aggodalom inkább abból fakad, hogy sajnos, amint hallom és tapasztalom, hozzánk képest mára teljesen elhalt az underground zenei élet a középiskolákban. Nem szűrődik fel torzított gitárhang a dohos pincék mélyéről. Persze nyilván vannak üdítő kivételek, akadnak ma is ilyen miliőből kinövő zenekarok, viszont ez még édeskevés – már csak a húsz évvel ezelőtti emlékeimhez mérten is. Így én lennék a legboldogabb, ha szétcincálnának az ezt tagadó és a színes, változatos, élénk gimis zugkoncertek világát bizonygató levelekkel bombáznának a pofátlan megjegyzésemen felháborodó olvasók, zenefanatikusok.

 

Várom tehát a leveleket! Viszont addig is, a lehető leggyorsabban visszakanyarodva a kiindulópontra: itt van három pimaszul fiatal srác – Virág Levi (gitár, ének), Király Levi (dobok) és Komjáthy Dani (gitár) –, akik összedobtak egy pimasz kislemezt így a nyárra hangolva, ami (hogy ne győzzem magam és a felvezetőm ismételgetni) pimaszul f@sza! A hangulata. Még úgy is, ha azért azzal tisztában vagyunk, hogy a szörfrockban (s nem Beach Boys-i értelemben) nem a szétárnyalt szofisztikáltság az, ami viszi a zenét s vele együtt az embert. Viszont tök menő, hogy hullámlovas part híján is egyre több az olyan zenekar nálunk is, amelyik hozza ezt a fílinget, megspékelve némi torzított mocskossággal, ami meg ad egy remek huzatot mindennek. Az elmúlt években ebben a galaxisban tűnt fel a Panel Surfers, vagy épp a skeemers, hogy csak a két kedvencem említsem. Most ebbe a sorba áll be a The California Nightmares legénysége is. A nálunk először hallható, Rights névre keresztelt háromszámos EP dalai közül nálam a Carpool viszi a prímet, ám már csak az ismerős élethelyzet miatt a 4AM Gyros is ott van a szeren!

 

Tovább koptatni a szám, tök fölösleges, jöjjön tehát inkább a kislemez! A srácok amúgy június 10-én igazi bícshangulatban, a Lágymányosi Rákóczi híd lábánál elterülő Valyo kikötőben lép fel épp az előbb emlegetett skeemers előtt! S miközben hallgatjátok a dalokat, olvassatok tovább, mert pontokba szedtük, mit érdemes még róluk tudni, így többek között egy tizedmásodpercre fellibben a fátyol a középsulis undergroundról.

 

 

Hogy alakult a banda?

  • A zenekar 2017 decemberében jött össze, miután a két gitáros, Levi és Dani elhatározták, ideje lenne egy olyan zenekart csinálni, ami ezt a kaliforniai, ausztrál, deszkás, bulizós, bolondos életérzést adja vissza. Ezt követően rögvest csatlakozott hozzájuk a dobosuk, Király Levi. Hamar egy hullámhosszra kerültek, így már az első próbán elkezdtek saját számokat gyártani.

 

Mi volt a motivációtok, hogy ti most mindenáron egy zenekart alakítsatok?

  • Bírjuk egymást és szeretünk zenélni, szeretjük a zenét, így ennek a tökéletes kombinációjából alakultunk meg.

 

Honnan ismertétek egymást?

  • Virág Levi volt az, aki összeszedte a srácokat. Levi és a másik gitáros Dani egy zenesuliba jártak, valamint közös ismerőseik révén lettek barátok. Levi és másik Levi pedig egy buliban találkoztak először, majd együtt dolgoztak egy gyorsétteremben, és ott lettek igazán jóba.

 

Milyen a középsulis underground zenei élet?

  • Szerintünk egyész jó. Egyre több gimis arc eszmél rá arra, hogy koncertekre járni menő dolog, köszönhetően a jobbnál jobb magyar zenekaroknak. Ráadásul sokan alapítanak zenekart is közölük. Nekünk is vannak barátaink, akik szintén zenélnek zenekarban, ilyen például a tavalyi keretes Kikeltetőn indult The Swamp Creatures.

 

Miért pont ez a nevetek, ami?

  • Különösebb jelentése nincsen. A Kaliforniát kitaláltuk már előre, mert ez tükrözi azt a hangulatot, amit próbálunk elhozni. A Nightmares meg csak úgy jött, szerintünk jól hangzik ez a három szó így együtt.

 

Hogy jött, hogy épp a skeemersel léptek fel először?

 

ÁMEN!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland