Nemcsak a kismamák romantikus nosztalgiafaktorára gyúr a The Pontiac új dala

Are You Ready Now? – üzeni nemsokára megjelenő albumával a The Pontiac. És valóban: készen álltok? Itt egy baromi dallamos beharagonzó a lemezről. Premier.

A The Pontiac legénysége /// Fotó: Bikali Sándor
A The Pontiac legénysége /// Fotó: Bikali Sándor


Nem tudom, emlékszik-e még valaki a technológia ama vadhajtására, kedves kis zsákutcájára, amit Mini CD-nek neveznek? Nem baj, ha nem. A lényeg, ez a sima, talán még mindenki által ismert Compact disc kistestvére volt, annyi különbséggel, hogy a mérete – már ugye a nevéből adódóan is – kisebb volt, mint egy klasszikus CD-jé. Ezért kevesebb cucc is fért rá, de ha mp3-ban utazott az ember, így is ráfért három albumnyi zene a 210 megára.


Úgy másfél évtizede volt egy ilyen lejárszóm, öcsémtől loptam, és még az olcsó digitális lejátszók korszaka előtt ezt hurcolásztam magammal mindenhová. Kisebb volt mint egy Discman, de még egy Walkmannél is vékonyabb, szóval praktikusnak tűnt akkor, főleg, hogy egy újraírható lemezzel folyton cserélgethettem, hogy épp mit akarok aznap hallgatni.


No, ebben az időben, valami furcsa intuíciótól vezérelve sokat hallgattam azt a fajta dallamos, nagyívű, olykor a folk felé is ki-kikacsintó gitáralapú, érzelmes rockzenét, ami az amerikai középnyugaton nagyon hasít. Hogy konkrét legyek, volt egy kedvenc előadóm is, Chris Daughtry, aki ebben utazott, és eléggé rommá hallgattam. Ha elém kerül, persze ma is szívesen ráhallgatok, még úgy is, hogy sose voltam feltétlen rajongója ennek az elsősorban talán a romantikus lelkű leányzók kicsi szívcsakráit támadó gitárzenének.


És mit ad isten, pont ez a nosztalgiavonat kapott el, amikor először belehallgattam a The Pontiac vadiúj dalába. S miközben azon merengtem, hogy, bakker, ennek a „korszakomnak” épp idén lesz lassan tizenöt éve, a Who névre keresztelt négyperces darab teljesen elvitt magával. S nem csak az emlékek miatt. Hanem, mert tök jól összerakták. Van egy íve, elkapja a hallgatót, és még adagol egy kis torzítót meg szólót is az egészhez. Mondanám, ez is elsőre gyújtófényben, khm, akarom mondani, mobilkijelző-tengerben andalgó tinilányok kedvence lesz, de aztán ha többször végighallgatjuk, egyre jobban belopja magát a szívünkbe a szám függetlenül attól, hogy az ember már egy őszülő borostás középkorú panelproli, avagy sem. Ja, és a ’90-es években felcseperedett fiatal anyukák nosztalgiafaktorát is szépen be lehet vele célozni. (Tuti tipp!)


A dal tehát adja magát, s ha a Nagy Barnabás (gitár, ének), Kiss Péter (gitár), Zákányi Benedek (basszusgitár) és Süli Tamás (dob) felállásban működő zenekar nemsokára érkező Are You Ready Now? című lemezének többi száma is képes lesz egy hangulati ívre felültetni a hallgatót, akkor nincs miért izgulniuk a srácoknak.


S miután ennyi mindent összehadováltam, érdemes elindítani a dalt. Miközben pedig az egyébként a nemrég alakult GrapefruitMoon Records első kiadványát hallgatjátok – amire Bikali Sándor közreműködésével egy klip is készült, érdemes a hajtás után is tovább olvasnotok, mert Nagy Barnabás frontembert picit kifaggattuk a dalról, az érkező lemezről meg az egész koncepcióról.

The Pontiac – Who (Official Music Video)

The Pontiac ‘Who’ című dala, a május 3-án megjelenő ‘Are You Ready Now?’ című nagylemezről.

Ha kicsit pimasz lennék, azzal indítanék: sok Chris Daughtry-t hallgattatok a dal megírása előtt? 😀

Fú, hát ez egy jó kérdés, talán valamikor általános végén-gimi elején volt egy dala, amit hallgattam, de már nem emlékszem a címére. 😀


No, de komolyra fordítva a szót, az egésznek van egy ilyen amcsi, midwest hangulata. Ez mennyire tudatos?

Az előadók, akiket hallgatunk, a zenék, amiket szeretünk, mindannyian vagy külön-külön eredményezik ezt a fajta zenét. Nem volt tudatos amerikázás a fejünkben. Mikor született, egyszerűen abban a pillanatban próbán ilyen hangulatban voltunk, és ez jött ki belőlünk.


Ezzel a darabbal vezetitek fel az új lemezetek; ez mennyiben tekinthető program-dalnak? Az új albumot egy koncepció alapján építettétek fel, vagy inkább megpróbáltatok sok hangulatból összegyúrni egy anyagot?

Ez a dal mondhatjuk, hogy összegzi ezt a lemezt, ugyanis megtalálhatóak benne azok a dinamikai különbségek, amik a többi számban is. Igazából mindkettő igaz valamennyire. A koncepció az volt, hogy próbáljuk meg a legjobbat kihozni magunkból és az elkészült dalokból, ugyanakkor szerintünk tök jó, hogy ennyire színes, változatos lett az anyag.


Alapból úgy terveztetek, hogy nem csak a hanganyag, hanem egy videoklip is kijön vele? A többi számra is készültök videóügyileg valamivel?

Igen, mindenképpen képpel együtt szerettük volna kihozni az első dalt a lemezről. Május 3-án jön ki a teljes album, addig tervezünk még egy imázsklipet, aztán a többi a jövő zenéje.


Picit a lemeznél maradva, mennyi idő alatt állt össze a korong? Sokat agyaltatok rajta? Tudatosan állították össze a trekkeket, vagy egy nagyobb merítésből válogattatok össze egy pakkot?

A legrégebbi darab szerintem nagyjából egy éves lehet, a legfrissebbeket, ami mondjuk 2-3 dal, köztük a Who is, a stúdiózás előtti pár napban szaladtak ki. Volt egy nagyobb szünet a lemez anyagának két fele között, de a java része már egy ideje megszületett, és a kezünkben volt, mire felvételre került a sor.


Angol nyelvű szövegek esetében mindig érdekes kérdés a nyelvválasztás. És nyilván, annak a hangulatnak, amiben utaztok, jobban áll az angol, de volt erről diskurzus, hogy magyar vagy angol? Már csak a rádiós lejátszás lehetőségei miatt is érdekes.

Az elejétől fogva angolul íródtak a dalok, valahogy ezt is éreztük, hogy jobban illik hozzánk. Sosem volt igazán kérdés, ha valami magyarul akar megszületni a későbbiekben, természetesen úgy is fog, de nem erőltetünk semmit.


Két éves a zenekar. Hogy látjátok, mennyire nehéz érvényesülni a piacon? Mire érdemes figyelni?

Amik tök jó lehetőségek, és érdemes őket kipróbálni, azok a tehetségkutatók, amik országszerte vannak az Öröm a Zene keretein belül. Mi is részt vettünk 2-3 ilyenen, és mind nagyon jó tapasztalat volt. Emellett minél többet kell játszani élőben, keményen próbálni, minden lehetőséget megragadni, és meglesz az eredménye. Mi ezt az utat választottuk, minél kevesebb kompromisszum nélkül, meglátjuk, merre visz majd.


S ha már lemezbemutató: merre kaphatnak el benneteket, akár fesztiválokon? Mennyire sűrű a programotok?

Egészen jól alakul az idei tavasz-nyár, játszunk majd többek között a Woodstock az Ugaron fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a Veszprémi Utcazenén a Hangfoglaló Program jóvoltából, és még lesz egy jó pár fellépésünk szerte az országban. A lemezbemutató koncertünket pedig a Robotban tartjuk május 31-én, ahova mindenkit szeretettel várunk!

The Pontiac /// Lemezbemutató /// Robot /// 2019.05.31.

null

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland