Három év után erős cuccal rúgja ránk az ajtót a The Royal Freak Out

Mikor már azt hittük, csendben átmélázunk 2022-be, még jött egy fasza dal. A Viva la Resistance szimplán kurvajó. Hogy miért, a cikkben el is mondjuk! Premier!

A The Royal Freak Out, azaz balról jobbra: Farkas Balázs, Magda Zsolt, Rátkai Márton és Sipos Ábris /// Fotó: Zsiga Pál
A The Royal Freak Out, azaz balról jobbra: Farkas Balázs, Magda Zsolt, Rátkai Márton és Sipos Ábris /// Fotó: Zsiga Pál


Megérte várni. Tömören így tudnám összefoglalni azt, hogy a The Royal Freak Out több mint három évet követően először hoz ki új anyagot. A Viva la Resistance címen futó dal pedig erős darab. Mondhatni, mikor itt az év végéhez közeledve az ember szépen megpróbálna elcsendesedve bejglit zabálni, jön egy ilyen szám, ami ránk rúgja az ajtót, és még a holtakat is életre kelti. Annál, hogy „kurvajó”, tényleg nem igen lehet velősebben leírni, milyen is ez az új anyag.


Na, de ha mélyebbre megyünk, a lényeg, az elmúlt évek megannyi tagcseréje kicsit megtépázni látszott az zenekart, még úgy is, hogy a legutolsó lemezük, amit egy kritikában mi is jól kiveséztünk, elég kerek kis egészre sikeredett. Mégis, valami (a lendület), mintha hiányzott, vagy épp picit elfogyott volna. No, de Farkas Balázs és Sipos Ábris mellé érkezett Rátkai Márton gitáron, majd Magda Zsolt dobon. A két új arc pedig szemmel látható lendületet adott a dolgoknak, aminek az első fecskéje a nálunk debütáló Viva la Resistance.


Ha kicsit szakmázva nézzük az új dalt, összhangzásilag elég nagyot fejlődött az RFO. A gitáralapok és témák továbbra is erősek és meghatározóak, de mellette olyan, mintha kinyílt volna a világ, ezzel összhangban, a sokkal szofisztikáltabb és összetettebb hangzás nem öli meg a lényeget. Nemhogy bábeli zűrzavar nem lesz, hanem friss és pergős lett a zene. Bármennyire szeretem a srácokat, de idővel picit megfáradtnak és sematikusnak éreztem a hangzásukat. Az új cucc azonban nagyon rendben van, érezhetően új irányba mutat, egy olyan irányba, ahol a lendület egyúttal azt tülrözi, sínen van a banda. A hangok között pedig ott a tagok közötti kohézió, amellett, hogy nemcsak az én kezemből rúgják ki a mákos bejglit így egy nappal karácsony után. (Fun fact: a dal címében és borítójában rezonálni látszik a Coldplay 2008-as Viva La Vida c. lemezére, de bármennyire szeretem is azt a korongot, ez az RFO szám kenterbe veri azt, nem csak a keményebb gitárjaival!)


Közben az is felmerül az emberben, te jó ég, ha ilyen a Viva la Resistance, akkor vajon milyen lehet az album, amit felvezet? Csak elképzeléseink lehetnek róla, ám ha a zenekar tiszteletbeli ötödik tagját, Bulcsút idézzük, ez várható: „Egyelőre nem tudom, mit mondjak. Úgy megbaszott a hangzás is, meg a dalok sokszínűsége, hogy kell még pár hallgatás, mire ki tudok nyögni bármi értelmeset. Atombaszó és a kis intellektusomnál 75 nagyságrenddel nagyobb lett ez az anyag!”


Addig is, amíg 2022 tavaszára kijön a teljes, EMERGENCE címre hallgató lemez, addig itt a Viva la Resistance. Lehet széthallgatni, és elmentenie mindenkinek a 2022. március 11-i dátumot, amikor a srácok majd élőben bemutatják a teljes lemezt a Robotban.

Ha kedvet kaptatok és szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland