Több technót a társadalomtudományokba!

Lassan a Titánok rezidens DJ-jévé avanzsál NUOWO, azaz Sárközi Krisztián. Tartalom nélküli társadalmak, illegitim rendszerek, Falsehood & Brøtherhood. PREMIER!

NUOWO aka Sárközi Krisztián /// Fotó: Erdély Jakab


Lelkemnek egy igen jelentős része rajong az alternatív elektronikus zenéért. Megvannak szépen a kis kedvenc előadóim rave, akusztikus techno, altpop, stb. műfajokon belül, és rendre felkapom a fejem, ha meglátom, hogy az Electronic Beats vagy az Akva elhozza valamelyikőjüket. Igen, elhozza, mert alapos önvizsgálatot tartva arra jutottam, hogy az én bpm-hőseim szinte kizárólag külföldön vagdossák a loopokat. Hogy ezért mennyire felelős a saját szűklátókörűségem, a hazai klubok műsorpolitikája vagy a magyar underground elektro szcéna helyzete, szerencsére sosem derül ki. Mindenesetre, ha leveszem a közvetlen ismerőseimet, nagy hazai életről nem hallok és kedvenc producert sem tudok megnevezni.


Ezen próbál meg változtatni NUOWO, azaz Sárközi Krisztián, aki – hála égnek – nem először pörgetett valamit az Ígéretes Titánok elé. Elsőként a Pluto Sound válogatáskazin tűnt fel egyedi karcossága és a kortárs művészet iránti tisztelete, aztán fél évvel ezelőtt debütált nálunk a Loss of Sanity-vel. Most pedig újabb követ rak le a szívünk és a berlini klubok felé vezető útra, frissen ropogva jöjjön tehát a Falsehood & Brøtherhood.


A skandinávrock bandákra hajazó név, egy két számos EP vagy dupla-single, és bármennyire is logikusnak tűnik, nem Falsehood az egyik és Brotherhood a másik trekk. A szűk negyedóra hosszú játékidőn nagyjából egyenlő arányban osztoznak a dalok, amik ráadásul szépen ellensúlyozzák egymást, jó párost alkotnak. Az ún. „A-oldalon” található Paradigm Error hozza az elvárt NUOWO szintet (jó ég, de jó, hogy ezt le lehet írni), sötét, lépegetős, torz, és úgy horzsol, mint a járdaszegély. Igazi ínyencség a maga nemében, az embernek összefut a nyál a szájában az épülő-lebomló disszonanciáktól, ritmustörésektől, az építő (paradigma) hibáktól.


A Quit Now lett a testvérek közül a hosszabb, és az eddig NUOWO életműhöz (jó ég, de jó, hogy ezt le lehet írni #2) viszonyítva a fekete bárány is. Jóval indusztriálisabb, kevesebb basszussal és több tropical-housera emlékeztető eszközzel, még ha a végeredmény ettől azért egészen távol marad. Egy igazi „B-oldalas” trekk, saját határait feszegető, miközben a jellemző stílusjegyek érezhetően jelen vannak. Igazi Berghain material, de tök igaz, hogy még sosem voltam ott.


Ami az egész lemezre/linkre jellemezhető, az a frusztráltság. Ez pedig koncepció, én pedig szeretem a koncepcióban gondolkodó alkotókat. Krisztián saját szavaival a Falsehood & Brøtherhood egyfajta társadalomkritika, a jelen „képmutató és korrupt” rendszereiből való kiszakadás kísérlete, illetve az effajta lázadás mentén érzett élmények – zenében kifejezve. Így pedig egy újabb szinten érdemes lehet értelmezni a Paradigm Error bosszantónak tűnő ütemeit, vagy a Quit Now felfokozott ugráskészségét. Posztmodern költészet kétszáz bépéemen. 


Bármennyire is verdesem magam a földhöz örömömben minden NUOWO anyag esetén, a Facebook-oldala többszörösen emlékeztet minket arra, hogy a projekt inkább előadó, mint producer, live act, ahogy azt a szakma hívja. A tavalyi lendületes tavasz után azonban egyelőre várat magára az újabb lehetőség egy NUOWO-spottingra, mindenesetre a 7alattból úgyis kiderül, ha lesz. Addig is kattogjunk örömmel a frissen prömiézett két számra, igyatok sok vizet.


(Ha Spotifyon hallgatnátok az új EP-t, akkor KATT IDE! Ha pedig még ez sem lenne elég, alább talaljátok a legutóbbi NUOWO-cikkünket!)

Ennek a srácnak elment az esze! | Ígéretes titánok

Az első alkalom mindig fontos, NUOWO (alias Sárközi Krisztián) viszont szüzesség helyett az épelméjűségét veszítette el. Az eredmény pedig őrületesen jó lett.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence